Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства

Как работи RAM pump?

<< < (12/13) > >>

Иван Димов:
   Понеже някои се съмняват, че е възможно да има обмен на импулс и енергия между две тела като "по-студеното" да отдава енергия на "по-топлото", специално за тях давам нова схема. Говорим за затворена система от две тела, които първоначално имат еднаква енергия, но след обмена на импулса между тях, едното тяло губи енергия, а другото тяло печели енергия. Остава да видим при това дали се променя общата енергия на двете тела. Прилагам файл със схемата, където се виждат две топчета в една релса. Релсата се върти с ъглова скорост w. Червеното и синьото топче първоначално са на едно и също разстояние от центъра на въртене и имат еднаква енергия понеже са с еднакви маси m и еднакви по големина скорости (макар и в противоположни посоки). Следва прекъсване на връв, която държи червеното топче и то започва да се движи по релсата към нейния край от положение 1 до положение 2. Червеното топче при това движение описва "зелената" траектория. Синьото топче е неподвижно закрепено за релсата.
   Показал съм действащите сили на червеното топче в един момент от време. Кориолисовата сила винаги е перпендикулярна на релсата и съм я разложил на две сили - тангенциална към траекторията и радиална на траекторията. Понеже топчето завива, имаме центробежна сила, перпендикулярна на траекторията. Нарисуваната траектория е за един оборот от 360 градуса.
   Ако в първоначалния момент 1 ъгловата скорост е w1, то в момент 2 ъгловата скорост ще е w2 < w1. С други думи, ъгловата скорост на въртене на релсата ще намалее, но при това червеното топче ще увеличи енергията си. Разбира се, синьото ще загуби енергия, но в задачата се пита ще има ли промяна в общата енергия на двете топчета. Аз казвам - да. И това ще е нарушение на ЗЗЕ, не знам още в каква посока.

Радико:
Аре още веднъж, че нещо бозата се увеличава.
1. Това само една релса ли е. Ако да то къде ще се намира чеевеното топче когато синьото измине пътя си по зелената линия.
2. Ако не е една релса ами са две независимо въртящи се как синьото топче ще застигне и удари червеното след като губи ъглова скорост. При това положение червеното ще застигне синьото и ще го удари. Това значи пеенос на енергия от червеното към синьото. Демек от по високоенергииното към по нискоенергииното. Демек все повече потъваш в блатото на погрешните си разсъждения. Значи възможно е да се реализира пренос от по нискоенергиино тяло към по високоенергиино, но този пример не е добър.

Иван Димов:
   Радико, как си с въображението? И недей да правиш констатации за "затъване в блато" преди още да си разбрал опитната постановка. Много ясно съм казал - релса, а не релси. Вземи една тел и закачи към нея две топчета от алуминиево фолио примерно и така по-лесно ще си представиш нещата.
п. п. И "зелената" траектория е на червеното топче.

dmitarp:
Да ще има промяна на енергията на системата, като в случая тя ще намалее защото на червеното топче е придадена енергия от нормалното ускорения и тази енергия ще се загуби под формата на топлина при принудителното спиране на топчето, и с толкова ще намалее общата енергия на системата.

Радико:
Добре съгласих се, че в този случай може да се приеме, че имаме прехвърляне на енергия от синьото към червеното топче, но в чисто идеализирания вариант имаш запазване на енергията, тоест ЗЗЕ си е в сила. В практическия вариант имаш и загуби. На практика за да прехвърлиш цялата енергия по точно да придадеш на червеното топче още толкова енергия колклто притежава синьото се налага да вкараш още малко външна енергия. Ами какво да ти кажа точно като при климатика и при прословутите детандери. Г

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия