Здравейте, реших да се позанимавам с направата на малко "качери" ТТ. Първо навих една бобина(тръба), която изчислих (смятах че излиза 252 kHz). Схемата, която реших да използвам първоначално е тази с транзистор 2SC5200 /специално си го поръчах
и съжалявам /. Много голяма консумация, малко ефективност и загряване на транзистора, то затова и Руслан му е сложил радиатор, че и вентилатор
. След като така и не можах да го вкарам в що годе читав режим, реших да пробвам с любимите ми MOSFET транзистори и определено съм далеч по доволен от резултата. Качвам няколко снимки от моето творение. Като, намеря време ще начертая схемата с "Protel"-a и ще я кача. Само да уточня, че настоящата схема е за 12В и консумира ток под 1А. Транзистора е студен и затова е без радиатор. Схемата е стабилна, честотата също. Интересното е, че както със схемата на Руслан така и с "полевака" честотата се получи 324 kHz. По никакъв начин не можах да я мръдна, дори не се променя когато приближавам разни лампи (товари) до ТТ. Дори не зависи от добавени кондензатори в тригерната верига. Променя се формата но не и честотата - много е стабилна. Смятам, че това е от изключителна важност при проектиране на приемната част, която според мен трябва да работи абсолютно точно и в резонанс с честотата на ТТ а тъй като същата не се влияе от схемата на качера а само и единствено от броя намотки и диаметъра на ТТ бобината, всичко трябва прецизно да се определи. Проблема е че формулите които използвах за изчисляване на ТТ нещо се провалиха
или, както посочих по горе навих ТТ и сметнах, че така навит трябва осцилира на 252 kHz а пък се оказа на практика със 102 kHz по висока. Ако някой разполага с калкулатор за изчисляване на ТТ, ще съм му благодарен. (ще ми бъде и любопитно дали ще сметне правилно
)
Хайде със здраве, че се олях