merlinbg, симулаторът е интересен, въпреки, че никъде в него не е зададено и въртенето на самата Земя около себе си (поне аз не открих подобна симулация).
Да, ако Луната (или който и да е орбитиращ обект) не е с изместен център на тежестта, при подобно положение - "изключване" на гравитацията, би си съхранил инерцията на слабо въртене. Но когато е "насилствено" държан в позицията на луната, инерционния момент на въртене не е негов собствен, а предизвикан. При внезапно премахване на причините, които предизвикват подобен момент, би следвало и самият момент да изчезне.
Ако приемем симулацията за абсолютно вярна, трябва също да приемем, че Луната няма изместен център на тежестта и
невероятно съвпадение е, че е постоянно с едната си страна към нас. Ако пък са заложени данни за изместен център - би следвало, отдалечавайки се от Земята, да се върти ексцентрично, а това не се наблюдава.
Дали съм прав или не, това не е от толкова голямо значение за мен (т.е. не държа толкова да изляза прав, а да обясня начина ми на мислене), понеже
понякога неща, изглеждащи на пръв поглед абсурдни, се оказват правилни - пресен пример...предположението на МТМ от вчера. Дано никога нямаме шанс за директна проверка
И кое ще се промени на вектора, посоката или големината... да не 'земе да олекне?
Ще се променя в малки граници ъгълът му на действие:
което в добавка към инерционния момент на въртенето и би предизвикало една доста интересна траектория. Когато гравитацията и инерцията на центъра на масата съвпаднат (резонанс), отклонението и ще е по-голямо, когато се разминат - по-малко. Нещо като опитът с различните махала, вързани за едно въже, само че по линейна траектория.
Ако такава съчма се пусне свободно да пада, тя рано или късно ще се ориентира с по-тежката си част надолу, без значение как и колко е завъртяна преди това. Единственото условие е да и се осигури
достатъчно време на "падане", което в земни условия е невъзможно.
mind, със зъбене едва ли ще се стигне до истината
За мен най-интересен е въпросът -
Дали Луната е изкуствен обект? Затова започнахме тази "Лунна епопея" (поне аз), отклоняването в други посоки понякога е забавно, но е уморително...