Мисля, че това изисква обяснение поради вероятно неразбиране на твърдението, изказано в тази си последователност:
...Луната се върти ЧРЕЗ обикалянето си около Земята!На това се дължат и лунните фази, които наблюдаваме.
Да, Луната се върти, около своята ос, но това няма отношение към Лунните фази. Лунните Фази се дължат на въртенето на Луната около Земята,
но спрямо относително неподвижен земен Наблюдател.Ако имаме трима Наблюдатели в три различни точки на Земята, Лунните фази в тези три точки ще са различни една от друга. Оттук:
Лунните фази са следствие от взаимопозиционирането на ТРИ "точки":
1. Слънцето - то излъчва светлинни лъчи във всички посоки около себе си, като така осветява и Луната.
2. Земята е "точката" , в която е Наблюдателят.
3. Луната е "точката", която при въртенето си около Земята застава под различен ЪГЪЛ между Слънцето и Земята. Именно този различен ЪГЪЛ е причината за Лунните фази.
Проста планиметрия, намираща особено място при рисуване на СВЕТЛОСЕНКИТЕ на дадено тяло (в случая кълбовидно). Източникът не мени мястото си. Наблюдателят не мени мястото си. Тялото обаче, като променя мястото си (по окръжност около Наблюдателя) винаги ще има различна по големина осветена повърхност спрямо Наблюдателя.
Имаме Триъгълник АВС .
Точка "А" е Слънцето. Точка "В" е Земята. Точка "С" е Луната.
АВ е хипотенузата. АС и ВС са катетите.
Луната е в точката свързваща двата катета.
Направете си опита вкъщи - Заставате срещу прозореца и наблюдавате "фазите" на осветеност на едно яйце променящо позицията си по окръжност около вас, в чийто център сте вие.
Ще ме извинявате за тези обяснения, но аз като художник веднага си представих причината за Лунните фази..