При цялото ми уважение, но приказките за обитаеми подземни кухини, за долен свят, за горен свят, за вътрешни слънца и прочие е чисто плагиатстване от "Български народни приказки"
https://chitanka.info/text/29393-junakyt-shto-bozal-dvadeset-i-pet-godini" И той начаса домъкнал планините с мустаците си и ги изтъркалял в дупката.
— Вържете ме сега, братя, през кръста и ме спуснете надолу — рекъл момъкът. — Заклатя ли въжето, спускайте още по-надолу.
Юнаците го вързали и го спускали, спускали, докато момъкът
стъпил на долната земя — понеже под морето имало друга земя. Там той видял три много хубави девойки, които седели и плачели. Пред най-голямата стоял стан, който сам тъчал. По-малката държала гергеф, който сам се извезвал, край най-малката пък сновели позлатени пиленца, а тя греела от хубост като слънце.
— Защо плачете, момичета? — попитал ги юнакът.
— Как да не плачем, момко! — отвърнали девойките. — Нашият баща много пъти се
изкачваше на горната земя, но пак се връщаше, а сега се качи и не се върна. "
...
"Там има два овена - бял и черен. Паднеш ли върху черния, той ще те отнесе на
долната земя. Паднеш ли на белия, той ще те изнесе на белия свят.
...
Тогава земята се разтворила, най-малкият брат пропаднал и възседнал черния овен. Той го понесъл още по-надолу, към
долната земя, хвърлил го там и изчезнал. Клетият момък тръгнал накъдето му видят очите. Скоро стигнал до една къщурка накрая на един голям град. В къщурката живеела бабичка, която никого си нямала и го взела да преспи при нея. За вечеря бабичката почнала да меси хляб, но вместо вода, месела го със сълзи:
- Защо плачеш, бабо? Защо месиш хляба със сълзите си? - свило се сърцето на добрия момък.
- Как да не плача, сине. Змей-суховей се е заселил наоколо, не ни дава вода да си налеем, ако не му дадем да изяде някое момиче. Аз имах шест дъщери. Давах, давах - издавах се, нито една не ми остана. Змеят вече цяла година не е пускал водата. Днес царят изпрати дъщеря си - да я глътне змеят, да се насити, да отвори реките. Утре ще имаме вода."
...
Имаме си даже и Карта-Пътеводзител
http://mazeto.net/index.php/topic,9183.msg94514.html#msg94514...
Наскоро ми попаднаха и записките от ИНТРЕВЮ с ВЛЕЧУГОПОДОБЕН обитател от Долния свят... Уникално! - точно като СЪНОВИДЕНИЕ! - всичко си имат, отглеждат си растения, животни и отдавна са построили Комунизма!
Остава да подпишем Договор за Мирно Съвместно Съществуване и да ги помолим да дойдат да ни оправят "Новия Световен Ред".