Автор Тема: Електролиза - същност и фактори, които влияят на нейната ефективност  (Прочетена 126950 пъти)

Moon_Watcher

• Гост
Сам написа, че не си компетентен в електричеството, сам написа че се консултираш с електроинженер !
Тогава, какво ти дава основание да мисли че разбираш електрически процеси ??

Аз, от електрически измервателни прибори, може и да не разбирам достатъчно, но от електрохимия разбирам много. Това е един много голям дял от физикохимията, който съм абсолютно сигурен, че никой от феновете на електролизата дори не го е и прелистил, а електролизата заема почетно място в него и подробно е обяснена във всичките нейни аспекти. Не знам вече колко пъти попитах, как импулсния ток намалява въпросните 96485 кулона. Отговор няма. Попитах също, ако възниква обмен на електрони в самия електролит, за какво тогава ни е необходим ток. Да не би някой да ми отговори? Започвам да разбирам, че повечето от твърденията, изказани в този форум са само едни голи твърдения плод на фантазията на един или друг. Тук всеки подробно ми обяснява в най-малки детайли какво се случва в неговата електролизна инсталация и като изразя аргументирано несъгласие с някое от обясненията и задам въпрос, почва да мълчи като партизанин на разпит. Да не си мислиш, че конструкторите на съвременните електролизни инсталации са някакви неграмотни глупаци, които не са се сетили и вече не са изпробвали това, за което говориш? В голяма грешка си, ако мислиш така. В крайна сметка, времето, труда и парите са си твои и никой не може да ти попречи. Знам много по въпроса и затова реших да помогна, но както е казано, насила можеш да вземеш, но насила не можеш да дадеш.

Неактивен Maistora52

• I'm first Omnologist in World
  • Почетен член на Форума
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 643
Контра-въпросите на Moon_Watcher са съвсем основателни. Поддържам мнението му.
И Бат Мишо обаче е прав.
Подозирам, че говорите или на различни езици, или за различни процеси!

Неактивен Vetap

• Сериозно Активен
  • Публикации: 423
Нека да отклоним малко темата от теоретичните боричкания. Аз се опитах вече, но без определен резултат :)
В момента не се ровя в теорията на процеса, защото си спомням ... предполагам в биографията на Форд следната фраза.... цитирам по памет.... " Понеже, той (Форд) не бил завършил университет и нямал техническо образование, той просто не знаел, че това е невъзможно да бъде направено.....и го направил!"
И сега, както бях обещал, разведрявам темата:
Излиза, че газът, получен от моя електролизер не чак толкова нестабилен - след 2.5 часа на слънце не се "превърна" пак във вода и си "гръмна" по всички правила на "гърмящия" газ. Значи мога да произвеждам газ цял ден, използвайки слънчев панел, да го събирам в бутилка и през нощта да си готвя, да си отоплявам къщата, да произвеждам пара за парната си турбина и да си произвеждам електричество. В този случай не ми трябват скъпи акумулатори и т.н.
В такъв случай, защо да ми трябва 300% ефективност? Ха.. ха....
« Последна редакция: Септември 18, 2014, 02:23:06 pm от Maistora52 »

Moon_Watcher

• Гост
Илиза, че газът, получен от моя електролизер не чак толкова нестабилен - след 2.5 часа на слънце не се "превърна" пак във вода и си "гръмна" по всички правила на "гърмящия" газ. Значи мога да произвеждам газ цял ден, използвайки слънчев панел, да го събирам в бутилка и през нощта да си готвя, да си отоплявам къщата, да произвеждам пара за парната си турбина и да си произвеждам електричество.

И хиляда години да стои при стайна температура нищо няма да му стане. Някой да не е казвал, че ако се облъчва със светлина става нестабилен? Реакцията е толкова бавна, че за да се получи един грам-мол вода (18g)  от смес на два грам-мола водород и един грам-мол кислород са необходими около 90 000 000 години. Такава смес може да се съхранява практически неограничено дълго време.

Неактивен Vetap

• Сериозно Активен
Ето това е приказка! Ще подкараме Браун газ турбината и парното в най-скоро време.

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 551
Днес направих две замервания по различен начин с различни уреди ! Държа да кажа ! Осцилоскопа е от 2011 год. модел (не скъп) ! Ъпдейтвам го редовно от производителя ! Уреда Protek 506 след закупуването си 2 пъти е "ходил" в специализирана лаборатория за еталонна проверка ! Ще кажете, ехе има и по....... ! Има ! Ама, надали ще са с разлика в точността 20% ! С тези уреди си тарирам другите помощни ! 5 годишната ми работа, в Института по приложна физика ми даде база, да разбирам достатъчно от мерене, за да се справям с това ! Там наистина разполагах с апаратура от висок клас ! И така за днешните две мерения ! Бях изненадан от абсолютната идентичност и на двете ! Смятах само по формулата обявена за вярна ! И в двата случая получих 12% повече газ от теоретичният ! Бях съобщил повече ! Но, бях казал че варира според условия, които все още не съм изяснил напълно ! Едно от тях е температурата !
Започнах да пиша в тази тема, защото искам да разбера реалната причина за това ! Да кажем, водорода е твърде бърз и рекомбинира ! Кислорода не е ли по бавен ?? Възможно ли е, в последствие да рекомбинира и обема да намалява ?? Тези мисли ми идват от твърдението на George Wiseman ! Да се повторя ли ? Аз съм най общо казано, електротехник ! Нямам други компетенции ! А пък да започна да ревизирам закони, опазил ме Бог !
Изморих се ! Не моам веке ! Ако ще разгадаваме, нека не се държим като лудият герой на Христо Гърбов от "Комиците" - Здравей простолюдие ! Къде съм аз, къде сте вие ?   За Бога, нищо лично !!!
Бъдете здрави !
P.S. опитах се да пусна видео от днешната ми работа с обем 10000 кб. сървъра не го прие

Неактивен mi68

• Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 779
Здравей колега Кузмов,
Измерване на тока на разместване не са традиционни в електротехниката.
Първо трябва се провери за електромагнитно излъчване, с грип-дип метър. Друг метод е кварцов генератор и се следи стабилността на честотата на генерация чрез честотомер.
Щом получаваш 12% повече газ спрямо DC електролизата, горните измервания са безсмислени, само за тежест на постановката.
« Последна редакция: Септември 18, 2014, 07:12:47 pm от mi68 »

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
mi ! Не си спомням да съм писал, че имам ток на разместване ! Подобен експеримент е труден ! Моите възможности са далеч от това !Самият газ трябва да създаде имплозия (вакум) и тогава нещо да правим и да мерим ! Но какво? Все едно да правим ядрен разпад в тоалетна чиния !  :o

Неактивен Vetap

• Сериозно Активен
Колега Кузмов, моля те сподели как мериш количеството на газа. Аз използвам "бабешкия" метод - пълня бутилки във водна вана и засичам време. Това е: няма лъжа, няма измама. Но за сега не ми е останало време да работя повече върху оптимизация на процеса  с използване на електроника и импулсно захранване.
Когато си играех с кондициониране на пластините за електролизера, използвах чиста? чешмяна вода. При експериментите забелязах, че след като се изключи напрежението ( използвах схема "ГРЕЦ" без кондензатори) и се замери напрежение от клетката, тя се държи като кондензатор. Това разбира се не е ново, но аз започнах да строя еквивалентен модел на клетката, изхождайки от това.
От твоите осцилограми се вижда, че клетката (твоята) се държи почти като активен товар. Моята не съм я гледал, защото съм на DC.  Би ли коментирал това! С NaOH ли работиш? Не вярвам да си само на дестилирана вода.

Moon_Watcher

• Гост
При експериментите забелязах, че след като се изключи напрежението ( използвах схема "ГРЕЦ" без кондензатори) и се замери напрежение от клетката, тя се държи като кондензатор.

Точната дума е акумулатор. Държи се като акумулатор.

Неактивен valex

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 511
  • изчислителна техника
То си е акумулатор. Има си тема за газов акумулатор.

Неактивен Аtos

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Публикации: 4 290
  • Мисля, следователно...мисля!
То си е акумулатор. Има си тема за газов акумулатор.
Ако в дадена тема се появи пост, засягащ явление, косвено касаещо друга тема, няма да го прехвърляме само заради това.Няма как да стане абсолютна "изолация" на дадена тема, защото някои разглеждани процеси в нея (и следствията от тях) са по-широкообхватни.
Това може да се случи само при "забиване" на дискусиите в съвсем друго направление-Т.Е. поне 4-5 поседователни поста да се отклонят тотално в друга насока :D

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
Vetap ! Ще покажа със снимка ! Поне, снимките ми се качват ! Подобен е, нищо особено ! Не цепи секундата ! Нужно ли е ? Да акумулатор е с някои забележки ! В графиката се вижда че няма разминаване м/у напрежението и тока ! Ако сплитера, има капацитивен или индуктивен характер, ще се наблюдава разминаване ! Имам сплитер "мокър тип", с по голям размер на плочите, съответно повече електролит в него ! 6 клетки ! След изключване автомобилна крушка свети видимо поне 30 сек. ! Имам стотици експерименти с различни води ! От дестилирана, дейонизирана, чешмяна, ..... после с 1% до 25% на чистите води ! Катализатори, NaOH, KOH, K2CO3, ! Последно се спрях на 20-22% плътност с NaOH на дестилирана вода ! Bob Boyce, в документа D9.pdf твърди същото ! George Wiseman също, но той твърди че дейонизираната вода е по добрата ! Всичките по горни експерименти са били, и с различни екзотични захранвания ! Включително безконтактна електролиза с 25-30 КV ! Никога при всичките тези лутания, не съм си мислил да "размажа" електролизата като процес ! Стремял съм се към високо ефективно ЗАХРАНВАНЕ, с мин. загуби от мрежата, до захранващите терминали на сплитера ! До момента, нямам отговор защо се движа 12-16% в добива над теоретичният !
Искам да разнищим твоят резултат ! Съобщаваш 9 плочи ! Това значи 8 клетки ! ИЛИ ? При 12 в. захранване на клетка се пада по 1.5 в. !
Как при 1.5.в. пускаш ток 10А през сплитера ??? Резултата, 12 в. по 10А = 120 W ! С тези 120 W добиваш поне 1 лт. !
Фарадей е добил срещу 2.34 W приложена мощност 1 лт. за 1 час ! Така ли е ? Moon_Watcher трябва да потвърди или да коригира !
Трансформирани към 1мин. излиза че Фарадей би добил за 1мин. 1лт. срещу 140.4 W приложена мощност
Аз съобщавам че се движа в границата 160-170 W за 1лт. 1мин. !
Излиза че ти си по добър от Фарадей с 20.4 W а от мен с 40-50 W ??
Логично възниква въпрос ? Какво да споделям с теб ? Сподели ти как става защото си по добър !
Ако имам някаква грешка редно е да бъда поправен !
« Последна редакция: Септември 20, 2014, 06:38:16 pm от Maistora52 »

Неактивен h2motor

• Стабилен
  • Публикации: 855
 Електролизера ти с общ електролит на клетките ли е ? Всяка клетка в отделен трябва да е, това го има в снимки на Вълков и той го е знаел. От конструкцията на електролизера губиш много ефективност.
« Последна редакция: Септември 20, 2014, 06:40:42 pm от Maistora52 »

Неактивен h2motor

• Стабилен
  • Публикации: 855
Moon_Watcher - съвременните алкални електролизери са много зле, ако ползваха наистина знанията на Вълков щяха да правят много по добри машини. Те направо са си погрешно конструирани - общ електролит е голяма грешка, в алкалния електролизер електролита е проводник на ток и те никаква електролиза на 2.3 волта дори не правят и не са наясно на колко волта е реално електролизата която правят..серийно клетките деляли .. НЕ НЕ ДЕЛЯТ.