А това за "фрагментарността на мисловността" не само съвпада с едни мои находки от преди 30 години, ами преди час ме доведе и до Нова находка. Направо ти се покланям, Edin:
...
Огледалото на Козирев, според мен така изкривява времепространството, че се разрушава фрагментираността на мисълта. Когато няма фрагменти, няма и време, няма сега и вчера. В измеренията над физическото е същото. Много е вероятно огледалата да активират епифизата в мозъка.
...
Става въпрос за следното. Мисловността ни е принципно течаща на отделни фрагменти, които аз наричам Порции, или Кванти.
Оттук аз различавам три основни по продължителност Порционирания: Късо-порционни, Средно-порционни и Дълго-порционни.
Давам пример с видовете ритмика в музиката:
Късо-порционно ритмови - рап, кючек... африкански там-тами и пр. подобни
Средно-порционни - поп, песни, арии, мюзикъли - тик-такат по темата от две до пет-шест минути.
Дълго-порционни - класическа музика, симфонии, пиеси, сонати (без пеене), токати, фуги, Психе-деличната музика на Пинк Флойд (дори и с пеене) и пр. с продължителност над 20 мин до и над два часа.
Всичко това много точно съвпада и със самата Мисловност (и в общ план - Менталност) на
видовете Човеци - от пълни простаци и олигофрени, през ежедневно бърборещите ни мозъци, до дълбоките Медитативни нива на Самадхи и отвъд (в Нирвана)
Примери:
На кючека се радват цигани. На рапа - простаци = Късо-вълнови идиоти
. Колко дълго живеят тия? - и качествено!? - 30-тина години... но пък кое и какво им е качественото?!
На "попа" и песните на АББА (примерно) - почти всички = Норма - Оптимум - База - Резервна Маса - живеят средно 50-70-години
На "Симфония на Сферите" (според Орфей) - Боговете, Аристократите, Духовните, Романтичните, Поетичните и Култивираните Пара-психични... тези, ако не се самоубият до 30-40 годишна възраст, доживяват до над 80-90 години.
Оттук: свързваме тази Фрагментация на Нивата с видовете Дишания при биологичните организми.
Йогите съветват - Дишайте БАВНО, ДЪЛБОКО, БЕЗ ПРЕХОДИ МЕЖДУ ВДИШВАНЕ И ИЗДИШВАНЕ - и ще живеете много повече от 100 години. Обичайното човешко дишане е с честота 15-20 пъти в минута. Намалете го до 3-4 пъти в минута и така ще увеличите продължителността на живота си три-четири пъти.
И като асоциираме всичко това в едно, сещайте се, кой колко ще живее И според порционността на Мисловността си... че и според вида Музика и "музика", която слуша или обича да слуша.
Аз слушам Класика, Жан Мишел Жар, Вангелис, Китаро, Енигма (Майкъл Крету), Карунеш, Пинк Флойд и подобни до степен на
Нечуване на самата Музика! - това "нечуване" (вече над 30 минути слушане) показва дълбока Медитация. Минат ли два часа на "нечуването" значи е докоснато Самадхи!
Това при мен "тече" нон-стоп"! - денонощно - с изключение на няколкото часа сън...