Благодаря за топлото посрещане, благодаря за подкрепата!
(опасявах се от нападки и че това не било така или онова не било така)
Как стои въпроса със времето за зареждането на батериите? Като време и зависимост за живота на батериите?
Имаш ли наблюдение за оловните и литиевите като пробег лв/км. през живота им, с цената и поддръжката им?
Времето за зареждане зависи от това какво зарядно ще сложите в колата когато минавате към литиеви, защото и зарядното се сменя. Колкото по-бавно пълните една батерия толкова по-добре за батерията - знаете го това.
Преценката какво зарядно да се сложи е деликатна, от една страна искате да зареждате бързо и да вършите работа, а от друга страна искате да пестите батериите. Аз лично преценявам зарядното да може да ползва масовите контакти, т.е. да не превишава 2000 вата, защото с ел.колите се оказва, че много често се случва да се зарежда "в заведението" докато обядваме или докато пием в кръчмата - никой досега не ми е отказвал ток. Ако сложиш зарядно 5000вата, то най-вероятно ще паднат бушоните в магазинчето или там където се зареждаш и ставаш неуниверсален. Най-добре е зарядното да е регулируемо по ток - когато оставиш колата вечерта и тя има цяла нощ за зареждане пускаш с по-малък ток заряда, ако бързаш, или тока е малко или през деня нещо се случи - преценяваш колко да усилиш така, че да не паднат бушоните на мястото където се зареждаш. 2 киловата нерегулируемо е добър вариант, но все пак зависи от капацитета на батериите..
Относно втората част на въпроса - цената при пробега е по-висока при оловните като себестойност на батериите, отколкото литиевите, не знам дали се разбра това изречение, но литиеви - това е, евтините излизат по-скъпо всъщност.
За съжаление оловните батерии дефектираха една след друга и сега ELPUNTO е на "трупчета".
jopeto има ли възможност да видя твоите електрички за да видя какви контролери и батерии са използвани.Аз искам да пусна в движение ELPUNTO.
За батериите не се и учудвам, относно оглед - ела виж, повози се, покарай - от София съм, ако и ти си от тук екстра!
С каквото мога - бих помогнал...
Разбрах, че от форума има човек с работещо Бедини... Дали би бил склонен за експерименти със зареждане на акумулаторни батерии за електромобил? И другото - ако бединито зарежда в движение, най-малкото може да се дигне пробега.
Готов съм за експерименти, затова се зачетох във Вашия форум. Стана ми интересно и смятам, че тук хората са с доста по-висока степен на образованост и интелигентност. В други форуми се оказа, че не е така.....
Да добавя извод:
6. КОНВЕРСИЯТА ОТ ДВГ КЪМ ЕЛ. НЕ Е НАЙ-ДОБРИЯТ И СМИСЛЕН ВАРИАНТ - оказва се, че истинска конверсия не е просто нещо - нужни са помпи за волан и спирачки, нужно е какво ли не, фланци и т.н. да не изброявам. А парното какво правим - от батериите ли ще теглим? Трябва евентуално хийтър за зимата на бензин или нафта и то е пари. Като добавим цената на кита да речем 10000лв с батериите, труд (никак не е малко). И накрая какво - имаме кърпен костюм, а той никога не е като фабричния. Всичко в колата е направи си сам, таблото няма необходимите уреди - има обаче ненужни, постоянно проблеми с какво ли не и не на последно място колата не е предвидена заводски за електрическа. Заводските електромобили са окабелени подходящо, имат подходящото табло, олекотени са и т.н. "Китната" кола има нужда от повече енергия за километър отколкото заводска заради теглото. А цената на купето? Нима ще инвестирате толкова пари в купе от изгнила ладичка, нали ще искате купето да си е гот. Накрая имате кърпена правена ел.кола за 15000лв да речем....
? После проблеми с регистрацията и т.н.
Търсете заводски електрички - ТЕ СА ПО-ЕВТИНИ отколкото си мислите и си имат всичко (не коментирам батериите) и си нямат проблеми с регистрацията. Примерно последната кола която си взех е Ситроен Берлинго без батерии, заводски електрическа за само 1600 ЕВРО. Има ли смисъл от конверсии
Ревата я взех за около 5000лв с оловни батерии, Аиксамите бяха по около 7000лв със оловни. Караш година две докато изкарат като бонус, после на скрап, и литий!
Поздрави!