Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства
1939год - реплики на Ганчев, Млеченков и Макс1962
paparosko:
--- Цитат на: mi68 в Септември 18, 2014, 12:52:47 am ---Материал за четене.
--- Край на цитат ---
Интересен материал за използване на някои хидравлични машини (в случая колелото на Сегнер) за получаване на енергия с използването на много малък воден пад, та дори и (както пише) при създаване на съответни условия, възможност за работа дори при отрицателни значения на водния напор - разбирай perpetuum mobile в класическия смисъл на думата.
В колелото на Сегнер се използват последователно помпена и турбинна компонента, създаващи положителна обратна връзка по мощност помежду си!!!
:)
Иван Димов:
Специално обяснявам за Bat_Vanko. Представи си, че въртиш в кръг тежест, закачена на въже. Приемаме за момент, че тежестта се намира точно пред нас и се движи надясно. Точно в този момент дърпаме въжето към нас и така траекторията на тежестта се скъсява. Това е равносилно на изместване на центъра на въртене вляво от нас. А точно там е закачена оста на долната тежест на Skinner. При това положение, центробежната сила се оказва приложена към долната ос и действа ускоряващо на долната тежест. Явно в тази машина има разлика в преместванията - преместването на лоста най-горе е по-малко от преместването, което извършва най-долната тежест. Така дори силите да са равни, имаме различни премествания горе и долу. В резултат горе влагаме по-малко работа, отколкото получаваме долу. Имаме един вид "приплъзване" - с малко преместване срещу центробежната сила получаваме по-голямо преместване в посока на центробежната сила. И това става поради изместване на центъра на въртене и елиптичната траектория. За мен това е центробежен двигател, а не гравитационен. Прилагам файл от сайта по-горе.
Bat_Vanko:
Адаш нещо се бъркаш! Центробежната не се явява приложена към ос, а към въжето. С негова помощ ти подаваш усилието за промяна на посоката. И където то е закрепено, там ще се появи центробежна сила. А не в някоя си друга хипотетична точка или ос.
Схемата е много проста, едно въже и две тежести, ако беше възможно да се направи нямаше да го чертаят за обяснение, нали!
И конкретно по видеото с обяснението на принципа: центробежната сила е най-голяма при малък радиус на движение. В момента на преместване на оста на въртене, дъгата на движение се изправя много спрямо крайните точки, съответно центробежната сила намалява и в точно този момент ти черпиш от нея. Така намаляваш инерцията на движение в момента когато траекторията е почти праволинейна ( или лека дъга). Тази инерция трябва да бъде компенсирана после, при това виж посоката на векторите на скоростта на двете тела и вектора на приложената сила. Иначе обяснение на хартия винаги е лесно, трудностите идват при практиката.
Иван Димов:
Bat_Vanko, аз като видя нещо работещо се опитвам да си го обясня, а не да го отрека. Това не означава, че съм безкритичен, но просто съм положително настроен. Понякога дори да умуваме върху нещо лъжовно пак може да ни дойде някоя добра идея.
Прилагам файл, с който да илюстрирам как аз разбирам принципа на Skinner. Траекторията на горния маховик е елипса. Нарисувал съм радиуса на кривата, по който действа центробежна сила. Задвижващият механизъм действа и центростремително, което "изяжда" центробежната сила, но не цялата. Част от нея остава за долната ос, която се ускорява. Тя долната ос е на 90 градуса след горния маховик и има някаква "мека" връзка, която още не съм си изяснил. Още ще мисля без да бързам.
Bat_Vanko:
Адаш, преди да хвърлиш пари и време за направа, разпиши процеса да кажем през 10 градуса. Ако си на ти с EXCEL, направи го на табличка, ще ти помогне да оптимизираш нещата. Може и на ръка, но конструкцията е сложна и сметките са много. Програмата ANSYS мисля, че има възможност да изчислява такива конструкции, включително с инерционни сили.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия