Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства
1939год - реплики на Ганчев, Млеченков и Макс1962
макс1962:
Добре, прочетох и разгледах всичко или почти. Но не ми стана ясно защо повечето от вас са силно скептично настроени към идеята. Умувам по въпроса от месеци и мисля че може и да се получи. При всички положения ще опитам. Даже вече накупих малко железа. Ще ми отнеме време, защото ще правя всичко сам и при гаражни условия. Ако някой от вас има желание да помогне, нека ми отговори на следния въпрос- имаме вертикална ос и рамо на 90 градуса с дължина 100 сантиметра. Какви трябва да са оборотите на оста, за да се движи стотния сантиметър с 5метра в секунда.
Аtos:
Макс, при рамо 1 метър и периферна скорост 5 м/с имаш ли идея какви ще са центробежните сили, дори с 1 кг. тежест?
Установката ти ще излети!
Тук трябва баланс между обороти, рамо и тежест!
Ако оборотите са много високи, центробежната сила ще "погълне" гравитационния вектор, като го измести в положение близко до хоризонталното! По този начин няма да можеш да използваш гравитацията като фактор!
Тук се намесва "ефектът на пумпала" - при високи обороти гравитацията "заспива"...но като намалеят, в процес на спиране, центробежните се изравняват за миг с гравитационните-имаме СИЛНА ПРЕЦЕСИЯ, системата се вади от равновесие, този момент търсим. Само че тук го създаваме и поддържаме изкуствено, а за да е ефективен и да действа, прилагаме и ексцентричност-изместен център на тежестта.
Търси сбора от вектори, който ще "дърпа" на 45 градуса=идеалният сбор от двете сили.
Това може да се установи опитно, като свържеш рамото на шарнир с оста и развъртиш. Оборотите, при които рамото се вдигне до 45 градуса са ефективните, като не забравяш, че при неподвижно свързано рамо, дължината му ще е ПРОЕКЦИЯТА върху хоризонталата!
Пробвай с по-малък макет е съветът ми. Когато намериш сполучливите пропорции, тогава прави голяма установка, излишно е да казвам защо...
Иначе лесно се смята-радиус 1 м, окръжността е 2nr=6.28m.
5:6.28=0.796 об/сек=47.77 об/мин.
макс1962:
atos, благодаря за светкавичната ти реакция. Съгласен съм с всичко написано от тебе. С макет няма как да проверя и експериментирам, защото играчката е почти същата. Конструкцията ще бъде от двойно "Т", някъде към 15 сантиметра е. Ще бъде яко забетонирано и няма да "излети". Карданът е от някакъв камион, метър и половина е и тежи към 25 кг. 90 градусовото рамо ще е 1метър и заварено за кардана. Тежестта - маховик от лека кола ще може да се монтира и мести по рамото от 20 до 80 см. Освен това имам идеи за 2-3 подобрения, в сравнение с това, което се върти по клипчетата. Идеята ми е при подаване на максимум 1 киловат горе, да се получи достатъчно мощност долу за да върти 5 киловатов генератор. Сещам се какви ще са реакциите, или поне на повечето, но ще опитам. Ако някой може да ме убеди че няма да стане, да говори аргументирано сега или да замълчи завинаги ( това съм го чувал по сватбите).
atos, забравих, за оборотите, по-малко от оборот за секунда изобщо не ми изглежда нещо страшно. Сигурен ли си за сметката?
Аtos:
Сигурен съм в сметките, колегите ще потвърдят!
Няма да е страшно, ако не ти е толкова дълго рамото. В случая имаме 2 метра диаметър (размах). По-добре го измисли с по-късо рамо и по-голяма тежест.
Вземи 2 кг. тежест, завържи я за въженце 1 метър и я развърти ръчно с около 1 оборот в секунда, ще видиш на практика за какво ти говоря:)
Имай в предвид, че рамото с работещата тежест (баластът) трябва да е в долната част на основния ти вал. Тъй като за самата работа се иска въртене с промяна на наклона на този вал, има вероятност еднометрово рамо при накланяне да опира в пода!
Затова измисли някакво повдигане на цялата конструкция, което пък ще и намали устойчивостта (каза, че е "бетонирана").
Най-добре скъси двойно рамото за сметка на тежестта...
П.П.И друго - двуметров диаметър на въртене ще изиска огромна по мащаб цялостна конструкция, ако не сега, като започнеш, ще ме разбереш:)
макс1962:
Да, големичко се очертава да е. Основата ще е равностранен триъгълник. От центъра до кое да е рамо е над 1,20 при страни от 2 метра (мерих грубо с рулетка, начертано на земята). Понеже трябва рамо, ъгъл и тегло, затова ще го правя ниско (до 1,60) и широко (около 2 метра).
Радиусът е метър, а не два.
Няма да опира на пода, защото в горния край ще се движи по контролирана траектория. Както са го направили тези пичове няма да стане. При сериозна тежест и обороти ще се счупи отгоре всичко от центробежната сила.
Защо баластът трябва да е долу? На 80-100 см над карето на кардана ми изглежда най-добре. Ако е по-долу се губи "полезен работен ход" и силно ограничава ъгъла, до който е възможно да се наклони валът. А ако е по-високо може да се наклони до около 30-40 градуса. Което би трябвало да е достатъчно.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия