Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Домашна електроцентрала

<< < (202/211) > >>

valex:
Само за Михаил Кузмов! Оня иначе ще се обиди :)
Постоянно токовата комутация с тиристори на времето се правеше поради липса на подходящи транзистори (достъп до тях, малки токове и цена).
Прави се с друг тиристор и кондензатор. Мисля, че в тези времена няма смисъл да се прави (на транзистора пада е много по-малък).
Ако те интересува мога да изровя схемата?

Михаил Кузмов:
Да valex, времената сега са други. Тогава нямаше днешните транзистори, дори някои хора не бяха родени! Налагаше се и се правеше. Само че сега на някой като кажеш MOSFET гледа като отровен! Аз уважавам решението на ELPUNTO да опрости нещата до макс. И нека бъдем прагматици, простото е лесно за поддръжка!

EDM electronics:

--- Цитат на: alvion в Октомври 09, 2022, 11:51:10 pm ---Здравейте EDM electronics с нетърпение ви чакам да дадете вашата 100% работеща схема.

които сте ги разконспирирали на фирмата , защото никъде не намирам тяхните схеми, а вие сте ги дали, че даже два варианта с различни входни напрежения, още веднъж Благодаря ви.
Много търсих досега с гоогъла в интернета, но нищо, като вашето първото схема не излиза.

--- Край на цитат ---

Нищо не съм разконспирирвал, дори не знаех, че съществува такава фирма. Схемите са мои, къде ги търсиш из дебрите на Интернет...
Да не мислиш, че схемите ги носи щъркела на пролет, те се съставят от хора също както писателя си пише произведенията. Не съм плагиат, никога не представям чужди неща за свои. Правил съм ги преди години според нуждите ми.

За постояннотоковия ключ /реле/:
Нали казах, че това е един най прост транзистор с резистор и ценер на входа, за да се разшири обхвата на входното напрежение. Не можеш ли да си го представиш или трябва да си губя времето да чертая?

Тия релета на пловдивската фирма обаче са с галванично разделяне, т.е. входа няма връзка с изхода, докато това което описах горе е с галванична връзка - обща маса.

Ако искаш ключ с галванично разделяне трябва да има захранване входната верига и понеже виждам, че на пловдивската фирма няма /има само два входни извода/, остава единствения вариант входа да е реализиран с инвертор, който е трансформаторен и изходната верига захранва гейта на транзистора. Така ще се получи галваничното разделяне.

Инвертор може да се направи с един обикновен мултивибратор с два транзистора или с една NE555. Последната струва 2 ст. в Алиекспрес. Имам на склад около 1 кг.  ;) Два маломощни транзистора 2N2222 също са по 2 ст. бройката. Ако трябва да съм по-точен, ще се включа в бюджет от под 50 ст.

Най-прост вариант да си го направиш сам е, купуваш си за 1 лв. от Арлиекспрес най-маломощния микро инвертор, настройваш изхода на 12 В, връзваш го към гейта и сорса на транзистора и ще получиш галванично разделен ключ с два извода вход и два извода изход. Само че при този вариант бързодействие не се търси, само проста комутация. При първия вариант може да клатиш с високи честоти.

Нещо неясно?

EDM electronics:
Сетих се и за друг вариант с галванично отделяне, много елементарен:
Биполярен мощен високоволтов транзистор дарлингтон.
Един резистор и един оптрон последователно от колектора към базата. Тази верига ще отпушва транзистора от високото напрежение през резистора, а входната верига е светодиода на оптрона.  Т.е. само 3 елемента.  :D

alvion:
СОЛАРНИ ФОТОВОЛТАИЧНИ ПАНЕЛИ монокристални от ф-ма Галенков - СТОУН ЕООД
цени към 9 септември 2022г.

1. LONGI  545WP    -- 333 .00 лв./брой /
  0,31.5  Евро цент за ват

2. RISEN  540 WP  -- 318.00 лв./брой размер 2,40м/1,05м /
  0,30  Евро цент за ват

3. RISEN  595 WP  -- 363 .00 лв./брой
  0,31 Евро цент за ват

4. CANADIAN SOLAR "А" клас
435WP  -- 268 .00 лв./брой  размери 2,11м/1,05м
  031,5 Евро цент за ват

Притежават:
СЕ -- Сертификат 
Евро сертификат с 12/25 години гаранция.

Посочените цени са без ДДС
За количество  -  цената се договаря

НАЛИЧНИ НА СКЛАД
Вие трябва да си намерите транспорт, аз (Галенков - СТОУН ЕООД) нямам собствен

Контакти:
0899 139 016  - Петър Галенков
galenkov@abv.bg
info@galenkov.com
https://galenkov.com/

Адреси:
Гр. София
Кв. Люлин, бул. Европа 150