Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Домашна електроцентрала

<< < (203/211) > >>

Михаил Кузмов:
https://technews.bg/article-147161.html.          малко инфо, относно живота на ФВ

EDM electronics:
Нямя да е лошо и към централата да се включи вятърен генератор. Днес гледах в Алиекспрес продават много хубави. Примерно 2 кВт за 1 000 лв.

valex:
Аз ще правя 4.5KW фотоволтаична централа.
Инвертора ми е  HUAWEI 6KW . Има 2 стринга. Идеята ми е останалата мощност 1.5KW да я добавя от ветрови генератор или друг допълнителен источник. Може и съседа да се включи, че е на друга линия и когато аз нямам ток той има.

ELPUNTO:

ЕЛЕКТРО ЕНЕРГИЕН  СИСТЕМЕН  ОПЕРАТОР – ЕСО

Статистика за производството на ел. енергия през 2021 г. и 2022 г. в БГ

Попаднах на интересна статистика за производството на ел. енергия в БГ. Данните са на ЕСО и обхващат едни и същи
периоди от 2021 – 2022 г.

Лично за мен тези данни са интересни и навеждат на размисъл.
Ще коментирам някои от данните посочени в таблицата :

Производството на ел. енергия през 2022 г. е увеличено с 11,5 %. Аз не си спомням да са откривани нови ел. централи
през 2022 г. Помня, че имаше няколко аварии в АЕЦ Козлодуй, имаше спиране на реакторите за ремонт. Имаше едно безумно решение за спиране на ТЕЦ Брикел поради "недопустими за държава от ЕС – БГ условия на труд" !?!
Въпреки това в БГ имаме увеличение на произведената ел. енергия. От къде идва това увеличение ?

Потреблението на ток е намаляло незначително с 0,62 %.

Салдото ВНОС – ИЗНОС е увеличено с 70,63 %. Това е много голямо увеличение, не разбирам само кое е увеличено ВНОСА, ИЗНОСА или и двете пера.

Производството на ток от базовите централи е увеличено с 16,13 %. Без коментар.

Производството на ток от ВЕИ в преносната мрежа е увеличено с 26,01 %.
Ето как е разпределението в отделните ВЕИ :
ВяЕЦ увеличение с . . . . . .12,91 %
ФЕЦ   увеличение с . . . . . .54,23 %
Биомаса увеличение с . . . . .0,42 %

Производството на ток от ВЕИ в разпределителната мрежа е увеличено с 15,01 %.
Ето как е разпределението в отделните ВЕИ :
ВяЕЦ увеличение с . . . . . . . . . . . 15,01 %
ФЕЦ   увеличение с . . . . . . . . . . . 19,53 %
Биомаса намаление с  . . . . .19,41 %

Производството на ток от ВЕЦ е намалено с  24,76 %.

valex:
 ELPUNTO
Може би това увеличение е нормално. Сраняват се 2021 - ковит година с намаление на производства и що годе нормална 2022.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия