Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
ELPUNTO:
СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ
25 октомври 2022 г.
Странни неща стават на малката ни планета. Каквото и да се случи : Икономическа криза, Финансова криза, Икономически подем, Пандемия, войни и пр., цените на ЕНЕРГОНОСИТЕЛИТЕ растат !
Каквото и да се случи в нашата Слънчева система : Слънчево затъмнение, Парад на планетите, блуждаещи комети, Слънчева активност, Слънчева пасивност и пр., цената на Слънчевата енергия е НЕИЗМЕННА ! Цената е 0,00 $ !
Доказателство за това е слънчевото затъмнение на 25 октомври 2022 г. Затъмнението по никакъв начин НЕ оказа влияние на моите слънчеви системи. ДЕлЦ – 2 и Слънчевото парно – 2 работиха на МАХ дори и в пиковата фаза на затъмнението към 14:20 ч.
Към 14:20 ч. добивът на ток от ДЕлЦ беше близко до максималния, ел. уредите грееха и отопляваха стаите, Буферния съд на Слънчевото парно акумулираше слънчева топлина. През целия ден на 25 октомври и през нощта, къщата се отопляваше с ЕКОчистата и БЕЗПЛАТНА слънчева енергия.
ФВ панели на ДЕлЦ произвеждаха слънчев ток, а топлинните панели на Слънчевото парно приемаха слънчевата топлина и я акумулираха в Буферния съд, за да я пратят в радиаторите през нощта.
ELPUNTO
Топлинната енергия да бъде с вас .
Михаил Кузмов:
Меко е да ти кажа че почти ти завиждам! Благородно разбира се! Защо ли? Моите възможности да добивам "безплатно слънце" може би са повече от твоите! Къща в полите на Родопите, над Пловдив. Прибави към локацията и целогодишен сондаж, с приличен дебит. Тава ще рече, термо помпа вода-вода или вода-въздух за отопление и охлаждане. Известно е че този тип термо помпи достигат най висок КОП. Да ама не! Просто не ми се разрешава! Както и да е!
СЕ да бъде с теб!!
ELPUNTO:
СЛЪНЧЕВО ПАРНО – 2 & ДЕлЦ – 2
енергиен баланс октомври 2022 г.
Месец октомври за мен е месец от отоплителния сезон, това е така вече 15 год.Този октомври се оказа много слънчев,
26 слънчеви и полуслънчеви дни, а през втората половина с високи, почти летни дневни температури.
През целия октомври (без един ден) ДЕлЦ – 2 произвеждаше ЕКОчист и БЕЗПЛАТЕН ток, който захранваше 3 ел. уреда за отопление на стаите.Още към 9:00 ч. напрежението на ФВ панели е около 140 V, а към 9:15 ч. Енергийният Оптимизатор – ЕО
вече включва 2 или 3 уреда. Уредите греят до към 16:00 ч., в стаите става много топло, често ми се налага да отварям прозорчетата за разхлаждане.
Октомври се оказа последният месец за Слънчево парно – 1, Солар – 1 излезе в "пенсия" :) на негово място дойде Слънчево парно – 2.Смяната стана на 22 октомври, на 23 вече работеше Солар – 2. Новият Солар работи по различен начин, трябваха ми
3 – 4 дни докато свикна с работата и направя оптимални настройки, като налягане и температура на включване/изключване.
Принципът разбира се е същият, но топлината акумулирана в 750 л. Буферен съд, позволява да се поддържа температура 21,5* – 22,5* в стаите през нощта, докато изгрее слънцето и ДЕлЦ – 2 поеме отоплението.
На практика от 23 октомври до 1 ноември вкл. имам 100 % отопление от Слънчево парно – 2 и ДЕлЦ – 2. Енергонезависимата
къща, към която се стремях вече е ТУК и СЕГА.Двете слънчеви системи доказаха, че могат да осигурят на 100 % отоплението в слънчевите дни.Бъдещето ще покаже какво ще стане в облачните, зимни дни.
Ето какво показват цифрите за енергийния баланс на домакинството ми през м. октомври :
Изразходвана ел. енергия общо дневна + нощна . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 150 кВт/ч
Разход на газ за отопление, БГВ и готвене . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24,6 куб.м.
Газ бойлерът е работил . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26 дни
Газ котелът за отопление е работил . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 дни
Стаите са отоплявани 100 % от Соларите . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12 дни
Стаите са отоплявани 60 – 90 % от Соларите . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12 дни
Стаите са отоплявани от газ – котела . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 дни
От януари до октомври, домакинството ми е изразходило . . . . . . . . . . . . . . . 572 куб. м. газ.
Предвиждам че, за цялата 2022 г. общият разход на газ ще бъде . . . . . . . . . . .700 куб. м. газ
Последните 3 год. разходът на газ е 800 – 900 куб. м.
Двете системи Слънчево парно – 2 и ДЕлЦ – 2 се допълват чудесно, те отварят възможности за 100 % Енергонезависима
къща, в която отоплението, БГВ и готвенето ще се захранват от собствени енергийни източници.
Топлинната енергия да бъде с вас.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: ELPUNTO в Ноември 01, 2022, 08:57:34 pm ---Месец октомври за мен е месец от отоплителния сезон, това е така вече 15 год.Този октомври се оказа много слънчев, 26 слънчеви и полуслънчеви дни, а през втората половина с високи, почти летни дневни температури.
--- Край на цитат ---
ELPUNTO, едно е сигурно, пожеланието ви за топла есен се сбъдна :).
При мен, все още няма пуснати никакви спомагателни отоплителни системи (даже не съм сложил и "зимните дрехи" на прозорците). Енергията за отопление е всичко което влезе през прозорците през хубавите есенни слънчеви дни, както и топлия въздух от зиманата градина (едно вентилатор от абсорбър работи като "термопомпа"). При положение че дните се запазят така слънчеви, може да се изкара и до Декември само с отопление от слънчевите лъчи и без каквато и да е спомагателна система за тяхното разпределение.
ELPUNTO:
Цифров електромер за ПРАВ ТОК
Работата по Слънчево парно – 2 и ДЕлЦ 2 отива към своя край.Трябваше да захраня нагревателя с мощност 3 кВт,
който е монтиран в Буфер 2. Това направих през последните 2 – 3 дни. Пуснах една кабелна линия захранвана от
ел. мрежа с 220 V до Буфер 2.По този начин нагрявам водата в Буфер 2 през нощта с ел. енергия но нощната тарифа.
Няколко нощи нагрявах Буфер 2 с ток от мрежата, от 22:00 ч. до към 6 – 7 ч. сутринта. Водата се загрява до 65* – 70* С
градуса и в същото време Буфера поддържа радиаторите в стаите на температура 21,5* – 22* С. Оказва се, че мощност 3 кВт
са достатъчни да загреят 750 л. вода. Изразходват се 20 – 25 кВт/часа ел. енергия по нощна тарифа.
Пуснах и втора кабелна линия от Енергийния Оптимизатор до Буфер 2.По тази линия тече "слънчев ток" произведен от
ДЕлЦ 2. Втори ден (25 и 26 ноември) при слабото ноемврийско слънце и високата разкъсана облачност ДЕлЦ 2 успява да
захрани 3 ел. печки в стаите и да пуска ток към 1 кВт нагревател на Буфера.
Тук вече основната работа се пада на ЕО, който включва/изключва Буфера или някоя печка в зависимост от слънцегреенето.
Цифровият електромер ясно показва възможностите на ДЕлЦ 2. ДЕлЦ 2 може да произведе 1 500 – 1 600 Вт при ясно небе,
когато има облак, добивът спада до 600 – 800 Вт. За два дни 25 и 26 ноември, ДЕлЦ 2 ще произведе около 12 кВт/часа
ел. енергия. Енергията ИЗЦЯЛО се използва за ОТОПЛЕНИЕ.
Газ котелът работи рядко за отопление, по 2 – 3 часа през 3 – 4 дни. Домакинството използва газ метан за БГВ и за готвене.
Предполагам, че за м. ноември разходът на газ ще бъде около 60 куб. м.
Удоволствие е, да се наблюдава как къщата и буфера се отопляват с Екочиста и БЕЗПЛАТНА слънчева енергия.
Аз продължавам да работя по Слънчево парно – 2 и ДЕлЦ 2, да ги усъвършенствувам и повишавам тяхната ефективност.
Профилът на ЕНЕРГОНЕЗАВИСИМАТА КЪЩА вече ясно се очертава.
Топлинната енергия да бъде с вас
ELPUNTO
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия