Ами...направете такава тема, лошо няма. Аз не съм специалист, но ще я чета с интерес, както и много други предполагам!
Аз по тези реализации мисля просто, изключително просто:
Повече площ на панелите - повече енергия.
Повече капацитет на акумулаторите - по-добро съхранение...това е според мен. Какво ми пука дали ще постигна свръхефективност чрез безброй контролери, които само усложняват проекта?
Все едно да живея в езеро и да измислям система за пестене на вода?
Мисля, че един от грешните (но необходими ЗАСЕГА) подходи в случая е "да се нагодим" към условията на стандартна ЕРП мрежа!
В един автомобил има ли устройства, които да изискват захранване над 12/24 волта (изключвам искрата за запалването) ?
Новите плазмени TV SONY имат захранване...19.5 волта!
В момента работя по един обект, където половината от осветлението е LED, с нищожна консумация и ниски волтажи, нямате си на идея колко светят тези неща! Знаем го и на практика, но е друго, като ги видиш много различни, на куп!В различни "гами", спектри, нюанси...каквото си поискаш! Кеф ти светещи ленти, лампи с димиране, без димиране...различни форми и размери - китайците не спят:)
Проблем ни беше, че светлината от едни лампи е много силна (бяха от тези, които не се димират), а мощността им...2 вата!!!
Тенденцията е все повече уреди да се правят с "адаптори". За бита вече се изработва електроника, работеща с ниски волтажи. При автономно захранване на къща нямаме далечен пренос на енергия, което предполага високоволтово напрежение (поради ограничаване на загубите).
Май трябва да се помисли и в тази насока?