velko, изчакай малко аз също имам да правя управление за тракер, ДЕЦа от "пост 356" съм го правил аз, за един мой приятел и съсед. Остана ми само да направя автоматичното управление на тракера, сега ще сглобя една схема за следене и ако стане добре ще ти направя и на теб една. Сега да ти кажа как може да си оптимизираш бойлера, както знаеш има два вида бойлери бързо нагряващи и бавно нагряващи. И разликата не е в мощността а в насочването на потока загрята от нагревателя вода, понеже затоплената от нагревателя вода не се издига право нагоре а тръгва леко в страни така в зависимост от дължината на бойлера затоплената вода стига до средата или малко по нагоре и се охлажда леко и се връща надолу. А водата от горната част на бойлера от която консумираме се загрява последна. Това са обикновените бойлери или бавно нагряващи. При старите бързо нагряващи бойлери се поставяше една широка тръба около нагревателя леко повдигната отдолу да преминава водата, като тази широка тръба над нагревателя продължаваше с по тънка до горния край на бойлера. Така потока на конвекцията се насочваше и топлата вода от нагревателя отива най отгоре готова за използване. Сега този метод не се използва защото на много места водата е варовита и това създава отлагания в тази тръба като накрая я запушва и става по лошо и от бавно нагряващ бойлер. Сега този проблем е решен с поставянето на по дълъг нагревател 60-80см като дължината на нагревателя спомага за насочването на конвекцията на водата.