Проява на наивност е, да се уйдисва на акъла на
alvion, да му давате схеми и пр.
Той се е доказал, като пасивен нищоправещ субект, който търси с кой да си приказва във форума - нищо друго. Минава от ляво на дясно, само и само да предизвика полемика за забавление и да комуникира. Хора които нищо не правят не са богоугодни, защото животът е създаден човек да се мъчи, да преодолява някакви препятствия от всякакво естество. Седенето, философстването, гледането на сеир, пускането на фитили е загуба на ценно земно време, характерно за хора отказващи да се борят с предизвикателствата на живота.
Такива хора още от ранна детска възраст са си избрали да си почиват. Още на училище докато осъзнатите деца учат и си налягат парцалите, защото ще им трябват знания в живота, стремят се към професии за които се изисква преди всичко акъл, а не крака, те гледат "умно" абажура, гледат през прозорците, лапат мухите, а знанията минават от едното ухо през другото и няма никакво ресто в тъпата глава. Погледа става много прост и аз като видя такъв ме набива на смях и бъзик - веднага го разпознавам без дори гък да е казал.
Точно те нямат и 5 лв. в джоба и често се оплакват от това.
Толкова с лириката.
SSR "релета" и какво е характерно за тях, биват разни видове и се различават съществено:
Основно се правят с комутиращ елемент симистор, който се управлява от
оптосимистор. Те обаче са два вида. Първия е с оптрон, който отпушва симистора само когато напрежението стане нула волта. Т.е. в оптрона има нулев детектор. Целта е комутацията да се осъществява при нулев ток, а не при случайно време, когато амплитудата на променливото напрежение е да речем на върха и тогава комутацията ще с максимален токов удар. Така се премахват както смущенията в мрежата, така и гарантирана безпробойна комутация. Такива комутатори се използват ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за светодиодните осветителни тела, защото в тях има електролитни кондензатори, които имат огромен начален ток. Така те се зареждат плавно и безпроблемно. Такива лампи не могат да се комутират с релета, контактори или стандартни мрежови ключове.
Втория вариант е управление с
оптрон - също оптосимистор, който не е обвързан с нулев детектор и комутиращия симистор може да бъде отпушен по всяко време на мрежовата синусоида. В този случай комутацията става при много голям ток и това е чуваемо - симистора "свири" и съответно има по-големи загуби в топлина. Използва се за регулиране на напрежението - ШИМ. първия вариант не става за ШИМ. Той се ползва за най-прости релейни комутации.
Имам такава разработена и направена, като готово устройство схема с микроконтролер ATtiny 13 и заводска платка, правил съм го за управление на двигатели с плавен старт. Програмиране на устройството само с един бутон - време на плавния старт, минимален ШИМ и максимален ШИМ. Като ми остане време ще пусна специална тема.
При симисторните комутации следва да се има предвид, че отпуши ли се веднъж симистора не може да се запуши през целия полупериод. Запушването става едва, когато напрежението стане нула волта.
Третия вариант: Комутацията с MOSFET е друг тип и за друго предназначение. Транзистора се вкарва в диоден мост, за да работи с променливо напрежение. Предназначението на такъв комутатор е преди всичко за такива
схеми, при които се налага ДА СЕ ИЗКЛЮЧИ захранването в точно определен момент, когато напрежението е различно от нула, което със симистор е невъзможно. Примерно при електронни променливотокови автоматични предпазители. Правил съм такъв за постоянен ток за Li-Ion акумулатор, който работи надеждно години наред - има такава тема във форума.
Не е оправдано да комутираш обикновена релейна верига с MOSFET транзистор.
За такива комутации се ползва описания горе първи вариант.