ЕНЕРГОНЕЗАВСИМА КЪЩА
Слънчево парно
Домашна Ел. Централа
Идеята за Енергонезависима къща, която ми се струваше осъществима, но в някакво неопределено, далечно бъдеще вече е тук и сега. Това осъзнах принудително, по неволя, сякаш съдбата ме притисна, за да разбера какво съм направил.
Още в средата на септември включих ел. нагревателните уреди, захранвани от безплатния слънчев ток на ДЕлЦ – 2. Ел. уреди отопляваха денем стаите, въпреки че дневните температури бяха още високи, а нощем Слънчевото парно отопляваше стаите с акумулираната през деня слънчева топлина.
Това направих за да изпитам как работят двете слънчеви системи и за да избегна космическите цени за газ – метан, които са близо 4 пъти по високи в сравнение с цените от 2021 г.
Към края на септември, температурите започнаха да падат, сутрин по стъклата на колата имаше лед.През октомври стана още по хладно и през деня и нощта. Въпреки това, аз НЕ включвах газ – котела за отопление, то се извършваше от ДЕлЦ – 2 и Слънчевото парно.
На 7 октомври случайно или не (няма нищо случайно) газ – котелът протече, появи се теч, който прави невъзможно ползването на котела. До сега котелът работеше в режим БГВ. От сервиза ми казаха, че най рано техникът може да дойде на 12 октомври т.е. 5 дни семейството ми остава без БГВ и без отопление от газ котела. Слънчевото парно и ДЕлЦ ще трябва да осигурят енергия за отопление и БГВ.
Двете системи се доказаха, че могат да правят това в слънчевите дни.
В полуслънчевите и облачни дни ДЕлЦ работи, макар и на частична мощност, Слънчевото парно акумулира по малко топлина, която бързо се изчерпва.Разбира се, положението не е критично, не е мразовита, люта зима. Все още сме в „златна есен”, която надявам се, че ще ни дари с още приятни, слънчеви дни.
Работата на Слънчевото парно и ДЕлЦ – 2 може да се наблюдава в сайта Thing Speak.com МикроКомпютрите, които управляват двете слънчеви системи изпращат неперкъснато данни в сайта thingspeak.com Така може да се наблюдава как работят тези две слънчеви системи 24 часа в денонощието 365 дни в годината.
Данните могат да се наблюдават в реално време в раздел channels
в полето search by tags се пише Solar-Gas Heating
в полето search by user ID се пише punto100
Излизат два раздела :
Раздел за Слънчевото парно Solar-Gas Heating
Раздел за ДЕлЦ – 2 PV Energy Optimizer
Данните от всеки раздел се появяват в графичен вид.
Така може да се наблюдава работата на Слънчевото парно и ДЕлЦ – 2 денонощно.
Пояснение на графиките на Solar-Gas Heating :
графика 1 TRoom . . . . . . температурата на стая с южно изложение
графика 2 TOut . . . . . . . . външната температура около къщата
графика 3 TBuff . . . . . . . . температурата на водата в буферния съд
графика 4 TSol . . . . . . . . .температурата на течността в колекторите
графика 5 TLine . . . . . . . . температурата на щранга за отработената "студената" вода в кръга на радиаторите
Пояснение на графиките на PV Energy Optimizer
графика 1 Напрежение . . . . . . . показва как се изменя напрежението на изхода на ФВ панели през денонощието
графика 2 Брой консуматори . . .показва броят на ел. уреди които са включени през деня
графика 3 Напрежение/Консуматори . . . . обединява графики 1 и 2, със синьо е показано напрежението, а с червено броят на включените ел. уреди
ELPUNTO