valex идеята да се продава (или разменя на бартер) излишната ел. енергия е добра, но не е лесна за изпълнение.
На този етап да се продава ток на ЧЕЗ или друго ЕРП е невъзможно по причина пречки от ЕРП - тата .
Бих могъл да продавам ток на някоя от съседните до мен къщи.Няма пречки да пусна 20 - 30 м. кабел, да монтирам
контролен елмер и да захраня съседа с ток от ДФвЕЦ.Мисля че на примерна цена 0,10 лв. за 1 кВТ/ч ще се намерят желаещи.
Проблемът е там, че през летните месеци добивът на ДФвЕЦ е 10 - 12 кВт/ч на ден.От тези 10 - 12 кВт/ч аз
изразходвам около 4 кВт/ч, останалите 8 мога да пусна на "пазара"
, но . . .
Съседът, който ще купува от мен тока, със сигурност ще хареса ток по 0,10 лв. за 1 кВт/ч, ще усети благинката
и ще иска да черпи повече от 8 кВт, а аз няма да мога да произведа повече с моята Домашна Централка . . .
със скромните 8 ФВ панела и 2 kWp инсталира мощност.
Когато от Диспечера се черпи ток повече от това което произвеждат ФВ панели, Диспечерът взема от акумулаторите,
но когато и това не достига . . . започва да черпи ток от мрежата . . . тогава, аз ще продавам тока по 0,10 лв, а ще
го купувам от ЕРП по 0,15 - 0,18 лв.Моята сметка няма да излезе на
+ За да не стане това, ми трябва някакъв контролер който да измерва добива от ДФвЕЦ, да измерва собственото ми потребление и "излишъкът" от ток да пуска на "пазара" за продан.Когато купувачът прескочи допустимият праг, контролерът да прекъсне тока към него или да го ограничи
Нямам такъв контролер.
Преди две години, когато монтирах ФВ панели без Диспечер и акумулатори, писах че ми трябва подобна система.
Колегите от Форума предложиха идеи, но аз не направих нищо по въпроса.
Такава "интелигентна" система , която да измерва добива на ток, собственото ми потребление и да насочва
"излишъкът" от ел. енергия било към буферния съд за топла вода, било към някаква ел.печка за отопление или
да го пуска на "пазара" ми е нужна.Тази система ще повиши ефективността на ДФвЕЦ и ще направи минимални
загубите от непроизведен и неоползотворен ток.
В тази връзка отправям молба за съдействие, трябва ми помощ да направя контролер - "интелигентен разпределител".
Мисля, че екип от хардуерист, програмист и моя милост ще го направим за не повече от 6 месеца.
В същност този "интелигентен разпределител" ще е основата на т.н. "умна къща" или smart home