Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори

ОПРОСТЕН РОТОВЕРТЕР

<< < (49/62) > >>

kd_dinev:
Първо да се извиня на четящите темата за прекаленото използване на тирета. Не съм се замислял, че дразни толкова много. Съжалявам! Ами не знам, според теб тягов електродвигател с такава максимална мощност и тегло от минимум 50-60 кг,с какъв инерционен момент на ротора е?

Радико:
Доста мислих преглеждах неща, мисля, че някъде бъркаш. Факта, че изкарваш ефективността 10 пъти навежда на мисълта, че някъде си допуснал грешка с един разред в дименсиите.
За остатъчен магнетизъм изобщо не може да се говори тука, нито в ротора, нито в статора, поради различни причини, но няма такъв. Освен това наистина двигател на празен ход няма въртящ момент, такъв може да се измери само теоретично, иначе се получава нещо като котката на Шрьодер. Ни жива ни умряла. Другата дребна грешка която забелязвам е, че твърдиш, че от момента на развъртането на двигателя започва да спада токът в него. Въобще не е така. Токът стои висок, докато се ускорява двигателя, като започне да намалява ускорението започва да пада и токът. Предполагам не по-малко вярно ще е и казано в обратна зависимост:
Като намалее токът, намалява и ускорението. 

Аtos:
Радико, двигател, който е завъртян в земни условия (гравитация, триене и въздух) ВИНАГИ има въртящ момент...и не е само теоретично ;)
Другото е, когато самият ротор се разглежда като маховик, тогава въпросният "инерционен момент" е комбинация между самата роторна инерция и ефекта на Харолд Аспден, това е наистина акумулиране на въртене в самото пространство - един вид "отпечатък"/запис на динамиката на въртене в инфополето.
Много от вас го отричат, други не са чували за това, но е факт! Разбира се...стойности като "10 пъти" са нереалистични...но ефектът е налице!

kd_dinev:
Радико,как ги измисляш тези бисери?Тези 10 пъти получена отколкото вложена енергия ги спомена ти,а сега се оказаха мое твърдение!Никъде не съм твърдял такова нещо!Напротив,стойностите,които съм посочил,говорят съвсем друго.Ако двигателя е консумирал 6038вата,то за производство на такава електрическа мощност при КПД на генератора от 70% са били необходими около 9000джаула кинетична енергия.Като се прибавят и другите неизбежни загуби би могло да се говори за два пъти или дори по-малко съотношение между вложена и получена кинетична енергия.Що се отнася до остатъчния магнетизъм,не знам къде си учил електротехника,но силно се надявам тези,които са те учили да не прочетат този ти пост!Защо не обясниш на аудиторията тук,как при липса на какъвто и да е остатъчен магнетизъм е възможно реализирането на динамично спиране в генераторен режим със самовъзбуждане при този тип двигатели?Въртящият момент е резултат от действието на електромагнитните сили,появяващи се в машината и неговото проявление е точно в ускорението на ротора,дали на неговия вал има или не товар,това не променя същността на нещата.Последното ти твърдение също е напълно невярно,което съвсем ясно личи от фиг.2.5 а на стр.8 от въпросния Автореферат.И пак не си обърнал внимание,че за да избегна точно такъв тип обвинения в дребни грешки,изчисленията са правени за ток с големина от 219,40 ампера,за който никъде не се твърди,че намаляава по време на ускорението на ротора и при пълното напрежение от 86волта прав ток.

Радико:

--- Цитат ---От друга страна -при ток с големина 219,4А и напрежение от 86VDC-големината на консумираната мощност от източника на захранване за посоченият интервал от време-0,320s-е 6038W
--- Край на цитат ---

--- Цитат ---Единственото,което остана да видим е какво се е случило с кинетичната енергия на ротора.Формулата е Ек=J.W<2/2-предполагам е известна на всекиго.При ъглова скорост 1000rad/s и инерционен момент от 0,04кг.м-за кинетичната енергия на ротора се получава стойност от 20000джаула.
--- Край на цитат ---
Това са твои думи, нали.
Според моите скромни познания по въпроса 6038 вата в продължение на 0,32 секунди е равно на 2000 джаула вложена енергия в ротора и после 20000 получена при спирането му. Точно едно към десет.
Е,,, ако си намериш къде си сгрешил мястото на десетичната точка ще потвърдиш по блестящ начин закона за запазване на енергията.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия