Информацията от харда скапах по следния начин:
Бях добавил ССД в компа, на който инсталирах ОС, а харда остава, като дата хранилище, което впрочем рядко се ползва, а върти ..... на поразия. Когато инсталирах ОС обаче, компа ми нареди имената на партициите не както трябва, а разбъркано. Тогава сгреших, защото при инсталацията трябваше да извадя харда от дъното и да остане само ССД, за да разпознае само него и чак след инсталация да добавя харда, като партициите щеше да нареди последователно по азбучен ред.
Реших, че ще променя имената на партициите с "Мини туулс партишън". Започнах да си ги променям, както на мен ми е удобно, но програмата ми дава първо "делейт партишън" - става въпрос за буквата, не за инфото. Изтрих, записах новата буква и партициите изчезнаха, не се виждаха. Убеден бях, че информацията е там, но само не я виждам, защото програмата изтри, но не записа новите имена на партициите. С други думи диска стана без партиции, но инфото беше там. Опитвах, правех, струвах с тази програма, не ще и не ще да ги покаже. Тогава отидох при спеца, който се занимава само с хардове и е завършил американски университет за това, т.е. знае много добре какво прави. Закачи харда на стенда си и нещата станаха ясни. Каза още малко и си щял да се простиш с информацията. Презаписа всичко на банка от дискове, това стана с извличане на инфото около 24 часа, после върна инфото обратно на диска. Предупреди ме обаче, че диска давал някакви грешки, които се виждаха на програмата на екрана му. Това значело, че не му остава много дълго време. Износват се маханичните части и главите си променят разстоянието до дисковете, докато един ден задерат, като грамофонна плоча и до там.
Добре, че има хора като него. Той ги отваря, вади плочите или подменя износените части, сваля информацията, а харда хвърля. Всичко това става на специален стенд в перфектна безпрашна среда с въздух под налягане. Та това е положението. Ако не си прехвърля информацията, не се знае в кой момент главите на харда ще набият спирачки по дисковете и после излиза златно възстановяването. Разбира се информацията струва много повече. Много фирми с важна информация в компютрите си стигат до това положение и единственото спасение е това.
Сега, има най-различни професионални решения да се дублира информацията, но аз съм си избрал най-лесния вариант - с мобилен хард. Другия вариант е с дублиран вътрешен хард, който е вързан с програма и записва само промените на работния хард, можел да се направи и да спи и примерно да опреснява един път дневно, седмично или месечно и т.н.
И най-интелигентния вариант е онлайн преточване на информация от харда /само новите записи и промени/ в нещо като сървър с голяма банка хардове. Примерно при него той събираше онлайн инфото на всички свои клиенти - големи фирми в свое хранилище и ако се скапе нещо, винаги има дублирана актуална информация.
Та такива ми ти работи.....