kall, бъркаш понятията ДВИЖЕНИЕ и СКОРОСТ!
Скоростта е един от компонентите за измерване на ДВИЖЕНИЕТО.
Все едно да бъркаш нагряване с температура!
Радарът и той ли е вързан към движещата се кола? Но измерва скоростта. Опитай се да убедиш полицай, който те е спрял за превишена скорост, че векторът ти, видиш ли, е различен:)
Това, че скоростта между телата е относителна, както и векторните проекции на ДВИЖЕНИЕТО, не е предмет на спора в който ме въвличаш...
Я ми начертай тогава вектора на скоростта при разминаващи се самолети под различен ъгъл, като ползваш единия за отправно тяло?
Започни от точката около 2 км, преди да се доближат, премини през точката, в която са най-близо и го продължи, докато се отдалечат на един км. (в мащаб, разбира се). Как ли би изглеждал подобен вектор?
Май към хипербола отива?
Това при положение, че скоростта на тези самолети е ПОСТОЯННА!
Както и да е, прекратявам този несъстоятелен спор, поради грешното интерпретиране на елементарни понятия (според мен)!
Това са неща доста трудни за доказване...Аз например мога да кажа,че пространството около масивните космически тела е разредено,защото преди да се образуват те е било запълнено с материя,която впоследствие се е свила и се е оформила планетата,което от своя страна води до това,че телата около нея се ускоряват в това разредено пространство-но това ще си е едно голословно твърдение...За мен по важен е механизма по който става това ускорение и дали тялото участва по някакъв начин активно в него-това е нещо,което може да се провери по експериментален път...
Да, можеш да го кажеш...въпросът е - Защо не го казваш?
Не смееш ли? Нали затова обменяме мисли тук?
Аз мисля, че е вярно. Пространството е енергийно разредено в зоните с материя!
Всяка една хипотеза от подобен мащаб, ако не намира противоречия има вероятност да е вярна!
А относно "потенциалната енергия" - дадох ти пример с вятъра. Ако караш колело срещу него, едва ли ще натрупаш енергия, хахаха:)
Обаче, това не пречи да го използваш в обратната посока, нали? Това, че ще ти е по-лесно да въртиш педалите няма да е от натрупаната в теб енергия, а от това, че няма да противопоставяш една сила срещу друга!
Дали тялото участва "активно в ускорението"
Ами...не знам какъв още експеримент е нужен? Има тяло - има ускорение! Няма тяло - няма ускорение...и нещата наистина отиват малко към "затъпяване" (нищо лично).
Радико, мисля, че си на прав път в съжденията си (не е нужно всеки да е съгласен с мен, разбира се).
Ако неутроните на дадено вещество са съставени от по-бързо въртящи се торсионни полета, твърде вероятно е да има по-силен жироскопичен ефект, който би се изразил в по-силна ИНЕРТНОСТ на тялото спрямо теглото му!
Може и да греша, понасям критики:)
Хипарх, ти какво мислиш по въпроса?