@atos, това го знаем, какво предлагаш?
Аз съм ОК с идеята да си монтирам фотоволтаик и неупотребената енергия да продавам на пазарни цени (ако kWh се купува за 20 ст., ще продавам за 20 ст. (дневната е това)).
Основен проблем е съхранението на енергията. Преди време четох по този въпрос и удачно се явява произведеният ток от ФВ да се инвестира в производството на водород, а от там съхранение в газопреносната мрежа. Е да де, ама не е метан, има други свойства и за сега не е масов този подход. Разрешеното количество водород е 2%.
Положението в момента е следното, 1 kWh енергия е примерно 20 ст дневна и 10 ст нощна тарифа.
Цената на един соларен панел 100 W (най-евтиното, което намерих) - 160 лв. Това са лабораторни условия, 100W на м^2 и при 1000W осветеност, а тя е 600W реално, т.е. 60 вата пряко сили.
При 300 слънчеви дни по 8 часа (някаква средна, предполагам оптимистична стойност), това са:
300*8*0.06 = 144 kWh, т.е. изработената енергия е 28 лв дневна (по пазарни цени) или 14 лв нощна.
Инвестицията се избива за малко под 6 години (без цената на инвертори и акумулатори, а само на панела).
Цената на литиево-йонните (полимерни или каквито са) е около 1.27$ за ампер-час (3.6V номинално, т.е. 0.35$/Wh).
Значи, ако моето домакинство има 500kWh месечно потребление, 17kWh за 24 часа. 6000$ за акумулатори.
При 8 часа на ден, това са грубо 2 kWh добив на час, респективно 2 kW PV панели или около 5700 лв.
Много грубо, 15000 лв инвестиция за едно средно домакинство, която е 75 MWh (дневната тарифа днес), достатъчни за 150 месеца или малко над 6 години консумация на електроенергия от мрежата при фиксирана цена от 0.2 лв/kWh.
Като го погледна така, не изглежда зле, защото за тия 6 години цената на тока сигурно ще стан 0.3 или 0.4 лв/kWh.
Естествено, някой ще извади 30-40-50 000 или колкото струва да се построи една пасивна къща и практически няма да плаща ток.
Тъжното в цялата работа е, че нямаме култура на потребление, нямаме поглед за бъдещето и се опитваме мантри да топлим тонове неизолирани тухли и бетон.
Да направим генератор на СЕ и да го ползваме като маймуни е равносилно на италианските събратя от познатите ни софийски, пловдивски и т.н. квартали, които се топлят на пружините от легла, закачени директно на кабелите по стълбовете.
@Кузмов, ами ти си щастливец
Сега ми стана интересно кой от форума е успял да се кооперира с някой друг от форума и да имат постигнати резултати. Аз не знаех, че такива има.