Автор Тема: Извличане на енергия от гравитация  (Прочетена 145237 пъти)

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 263
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
Re: Извличане на енергия от гравитация
« Отговор #135 -: Май 04, 2016, 08:55:17 pm »
Теню
Накарай поне десетина човека да направят това нещо, но по малко различен начин:
първо да вдигнат определена тежест за да усетят с каква сила тежи после да засилят пачката със същата сил "по тяхна преценка" и после да успокоят пачката. И накрая да оценят с каква сила са успели да успокоят пачката. Тогава чак ще разбереш какво хората наричат субективен фактор.

Неактивен dmitarp

• Много Напреднал
  • Публикации: 1 294
« Отговор #136 -: Май 04, 2016, 09:08:36 pm »
Добре Теню, добре, очевидно е, че не е важно колко железа са ти преминали през ръцете, а колко са преминали през главата ти

Неактивен бай Теню

• Сериозно Активен
  • Публикации: 473
  • Чем больше узнаю людей, тем больше нравятся собаки
« Отговор #137 -: Май 04, 2016, 10:24:52 pm »
Така е и по важното тук е като не знаеш нещо и ти го сервират безплатно  да не го отричаш поради вроденото или придобито недоверие. Иначе се получава като разказа Негово величество картофът в книгата на Хайтов където в едното село картофите били вече в менюто, а в съседното понеже някой си ходжа опитал зелените плодчета които картофа вързва горе и ги обявил за джиново семе ги прояли 60 тодини по-късно.

Неактивен dmitarp

• Много Напреднал
« Отговор #138 -: Май 04, 2016, 10:59:19 pm »
То и без това картофите не стават за ядене, така че не вярвам много, много да са съжалявали, че не са яли картофи.

Laic

• Гост
« Отговор #139 -: Май 04, 2016, 11:53:39 pm »
      Здравей Теню,
      Разбрах, че хобито ти е да колекционираш часовници - прекрасно хоби, аз също колекционирам различни неща (всичко което е над 100 години).     

Разбрах и, че марката "Ракета" са ти любими - прав си, те са най-бързите часовници на света  ;D.

Ноооо, що се отнася до компилацията: гравитация, часовници с кукувичка и центрофуга за "цедене" на медни пити - не им вярвай безрезервно, но поне прочети мноооогоо внимателно Радико, Vector, Jul  и другите (извинявам се не мога да изброя всички).
Повярвай ми (не безрезервно естествено), но преди да правиш сметки как от гравитацията безплатно се изкарват ватове и калории, вдигни 100бр. тежести от по 10кг. на 1м. височина..... и пак смятай...

Неактивен бай Теню

• Сериозно Активен
  • Публикации: 473
  • Чем больше узнаю людей, тем больше нравятся собаки
« Отговор #140 -: Май 05, 2016, 10:57:02 am »
Часовниците са прекрасни машини и там можеш да откриеш прекрасни технически решения и въобще идеи които да ползваш когато създаваш нещо свое. Тези 10кг когато ги вдигаш със лост 1м вече са 1кг, а като имаш и начин тези 10см ход до ги направиш 1м разгъвка на рамото знаеш ли за какво става въпрос. Разбирам всички взели участие до сега, че не могат да си представят тези неща, но това е защото туй не е тяхната силна страна. Всеки от нас си има силна страна , на един му се отдават компютри, на друг електроника , на трети заварки и т.н. Примери много. Всички двигатели потребяват енергия несъмнено и в това спор няма и не може да има. Ел мотора си иска ток ДВГ си иска гориво или подобните парни и въздушни своето и за тях никой не спори, че работят. А за гравитационният има гориво и то безплатно има и технически решения и какво се получава- варим, печем, дъвчем и пак на гайда мирише а не свири. Интересното е примерните схеми които се дават за да се докаже че няма да работи  а то е 4-ри рамена от които едно е с 10см по дълго от другите и въртящият му момент е нищожен----Еееее ами няма да работи. Това не е 4-тактов ДВГ с 4-ри цилиндъра. Но когато си разшириш кръгозора и погледнеш по далече може и да откриеш начин.  Не всичко е толкова просто може и по сложно, но може.....Насладете се на видеото http://www.youtube.com/watch?v=TV-SZQcS23Q&feature=player_embedded
« Последна редакция: Май 05, 2016, 11:21:51 am от Теню »

Неактивен GreenHulk

• Много Напреднал
  • Публикации: 1 270
  • Астронавигатор
« Отговор #141 -: Май 05, 2016, 12:34:23 pm »
Разбира се по схемата, което дадох може да има много повече от 4 рамена, както и има възможности за усилване, а ако се включат и други системи (магнити, намотки) може да стане още по-интересно (хибридно).

Тука има схема, която е с въртящ дебалансиращ елемент с електрическа компонента - според ме някакви релета и стъпков двигател: https://www.youtube.com/watch?v=jdSU4H9RbEQ

https://www.youtube.com/watch?v=vVT69Pde4Zo
« Последна редакция: Май 05, 2016, 01:32:00 pm от GreenHulk »

Неактивен dmitarp

• Много Напреднал
« Отговор #142 -: Май 05, 2016, 12:48:39 pm »
Механичните системи, могат да се анализират и преди да се построят да се каже какъв, ще е резултата. GreenHulk, системата, която предлагаш няма да даде до непрекъснато въртене, нито някаква енергия в плюс.
« Последна редакция: Май 05, 2016, 06:00:31 pm от atos »

Неактивен GreenHulk

• Много Напреднал
  • Астронавигатор
« Отговор #143 -: Май 05, 2016, 01:37:04 pm »
Идеята е следната( и както виждам не само моя) - че за дебалансирането на колелото може да е нужна много по-малка сила, отколкото постоянно действащата на колелото гравитационна.
Оттук нататък може да се оптимизира по системата, може да е електромагнитно дебалансиране, механично или комбинирано.

Неактивен dmitarp

• Много Напреднал
« Отговор #144 -: Май 05, 2016, 01:49:52 pm »
Независимо по какъв начин се организира, всяко дебалансиране на системата изисква енергия, която е равна на получента енергия от въртенето на колелото. Да съсгласен съм, че може да се направи, така че силата за дебалансиране да е по малка, отколкото гравитационната сила, действаща на колелото. Но мен ме интерасува енергията, а не силата, иначе една такава система се превръща в един лост.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 263
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
« Отговор #145 -: Май 05, 2016, 02:34:32 pm »
Цитат
Тези 10кг когато ги вдигаш със лост 1м вече са 1кг, а като имаш и начин тези 10см ход до ги направиш 1м разгъвка на рамото знаеш ли за какво става въпрос.
Да така е на задният край на лоста ще имаш само 1 килограм но ще ти се наложи да преместиш края на лоста на 1 метър не на 10 см.
Работата която се извършва за преместването на 10 кг. на 10 см. е равна на работата която се извършва за преместването на 1 кг. на 1 м.
Цитат
Разбирам всички взели участие до сега, че не могат да си представят тези неща, но това е защото туй не е тяхната силна страна
напротив съвсем явно се вижда че точно на тебе не ти е силната страна. Явно не можеш да обхванеш в умът си всички фактори действащи едновременно.
Няма проблем не ми пречи че ще си похарчиш парите залудо твой са си, но си позволявай да се правиш на велик и да оценяваш другите когато имаш да покажеш нещо направено.
Ние просто се опитваме да те предпазиме от глупости най добронамерено но получаваме......

Неактивен GreenHulk

• Много Напреднал
  • Астронавигатор
« Отговор #146 -: Май 05, 2016, 04:04:30 pm »
  Но мен ме интерасува енергията, а не силата, иначе една такава система се превръща в един лост.
По някаква причина работа и енергия се смята в една и съща единица.
А=F.s.

ако за преместването на тежестите трябва работа А1=2.h.m.g (h- рамото), а силата на тежестта действа на доста по-голям път и време 3.14*R, то ако R>>h, не следва ли математически, че и че А2>>А1.
Има и друго нещо, скоростта на такова колело също трябва да варира (поради запазване момента на импулса - свивайки рамото в долната точка), което може да е още един дебалансиращ фактор.

Изказа се твърдение в смисъл че прибраните тежести имали противоположен действаш момент, макар и на по-малко разстояние от центъра. Какво обаче ще стане ако почти цялото колело е от същия материал материал, тоест голям метален диск, към който при завръщането на разстояние R стават временно част  от външната му дъга- тоест приблизително еднакво разпределение на тежестта? (има значение формата и строежа на тялото при въртене, нали така:))

Ако някой ще ме оборва, да го прави с формули и изчисления. Други твърдения дали не са за игнориране.( "не можело, щото не можело") 8)
Разбира се, опита бие всички авторитети, но е хубаво да сме добре подготвени предварително теоритично.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 019
« Отговор #147 -: Май 05, 2016, 05:32:14 pm »
Хълк, с формули тук няма как да стане (поне не и с формули, които аз мога да решавам... :) ) Ако разграфим диска като часовник, и той се върти в посоката в която се движат стрелките на часовника, би ли споделил горе-долу "на колко часа" имаш идея да изпружваш и да прибираш тежестите?
Защото за мен другото няма никакво значение. Разстоянието на което ще вадиш тежестта трябва да е равно на разстоянието на което ще я прибираш, иначе няма да затвориш цикъла. Колко е то - няма значение, защото един път ще е в + а в следващия - в "-"и 'се съкращава".
Колкото по-рано след преминаване на ГМТ (или "12 часа") изкарваш стрелката, толкова повече време тя ще е в положение да дебалансира колелото. Но и толкова по-голямо усилие ще ти е необходимо да я изкараш, защото тя ще е по-близо до вертикалата. Т.е. от една страна имаш изгода да я изпружваш възможно по-близо до "12 часа", от друга ще харчиш толкова по-малко енергия, колкото по-близо до "3 часа" я изпружващ, защото тя ще е близо до хоризонтала и няма да я повдигаш.
Абсолютно същото става и когато я порибираш. Колкото по-рано след "6 часа" я прибираш, толкова по-малко време тя ще тежи откъм "грешната" страна, но и толкова по-вертикално ще трябва да я вдигаш

Неактивен Аtos

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Публикации: 4 290
  • Мисля, следователно...мисля!
« Отговор #148 -: Май 05, 2016, 06:22:02 pm »
Това е вярно:
Механичните системи, могат да се анализират и преди да се построят да се каже какъв, ще е резултата.

Това не винаги:
Независимо по какъв начин се организира, всяко дебалансиране на системата изисква енергия, която е равна на получената енергия от въртенето на колелото.

Това също е вярно:
... може да се направи, така че силата за дебалансиране да е по малка, отколкото гравитационната сила, действаща на колелото. Но мен ме интересува енергията, а не силата, иначе една такава система се превръща в един лост.

Това също:
Идеята е следната( и както виждам не само моя) - че за дебалансирането на колелото може да е нужна много по-малка сила, отколкото постоянно действащата на колелото гравитационна.
Оттук нататък може да се оптимизира по системата, може да е електромагнитно дебалансиране, механично или комбинирано.

Хълк, работа и енергия се мерят в една дименсия, понеже енергията се пресмята спрямо работата която е способна да извърши (или вече е извършила), за справка - http://mazeto.net/index.php/topic,9215.0.html

Моето лично мнение съм изразил в темата  - http://mazeto.net/index.php/topic,9372.0.html

Смятам, по-точно усещам, че при правилна постановка и комбинация на въртене, перпендикулярно на гравитацията, има "хляб" в идеята.

Знаете ли какво е това "атлатъл"?
А "маткап"?

Представете си един маткап, който има закачен топуз в долната част...от 5 кг. примерно.
Усилието което бихте вложили за пробиване на дупка в камък би било неколкократно по-малко, отколкото ако я няма тази тежест. Гравитацията може да се използва, стига да е "по предназначение"  ;D ;D ;D
« Последна редакция: Май 05, 2016, 11:25:19 pm от atos »

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 019
« Отговор #149 -: Май 05, 2016, 06:51:22 pm »
Представете си един маткап, който има закачен топуз в долната част...от 5 кг. примерно.
Усилието което бихте вложили за пробиване на дупка в камък би било неколкократно по-малко, отколкото ако я няма тази тежест. Гравитацията може да се използва, стига да е "по предназначение"  ;D ;D ;D
Нещо не разбрах... Хоризонтална или вертикална ще е дупката? Къде ще е закачена тежестта? Кое е "долната част" на маткапа - там където се хваща свредлото или "долната" в някакъв момент точка на дръжката, когато пробиваш хоризонтален отвор?