Но мен ме интерасува енергията, а не силата, иначе една такава система се превръща в един лост.
По някаква причина работа и енергия се смята в една и съща единица.
А=F.s.
ако за преместването на тежестите трябва работа А1=2.h.m.g (h- рамото), а силата на тежестта действа на доста по-голям път и време 3.14*R, то ако R>>h, не следва ли математически, че и че А2>>А1.
Има и друго нещо, скоростта на такова колело също трябва да варира (поради запазване момента на импулса - свивайки рамото в долната точка), което може да е още един дебалансиращ фактор.
Изказа се твърдение в смисъл че прибраните тежести имали противоположен действаш момент, макар и на по-малко разстояние от центъра. Какво обаче ще стане ако почти цялото колело е от същия материал материал, тоест голям метален диск, към който при завръщането на разстояние R стават временно част от външната му дъга- тоест приблизително еднакво разпределение на тежестта? (има значение формата и строежа на тялото при въртене, нали така:))
Ако някой ще ме оборва, да го прави с формули и изчисления. Други твърдения дали не са за игнориране.( "не можело, щото не можело")
Разбира се, опита бие всички авторитети, но е хубаво да сме добре подготвени предварително теоритично.