Автор Тема: Извличане на енергия от гравитация  (Прочетена 145195 пъти)

Неактивен GreenHulk

• Много Напреднал
  • Публикации: 1 270
  • Астронавигатор
Re: Извличане на енергия от гравитация
« Отговор #240 -: Май 08, 2016, 05:25:58 pm »
Освен да го разпъваш горе, трябва да го прибираш и долу. Т.е. ти 2 пъти повдигаш тая тежест срещу гравитацията.
Земи врътни един цикъл на C# да смята колко ти е силата през 0.01 градус. Или през 0.001 градус. Да ги сумира за топчета отляво и за топчета отдясно. После сметни силата която харчиш за 2 пъти повдигането. Мисля че 0.001 градус е достатъчна точност и няма смисъл да ходим към интеграли (поне аз така и не се научих да ги смятам :) ).
Или аз да я драсна програмата? :)

бях направил програмата през градус и публикувах резултатите, мисля че това не е толкова важно. В случая силата на тежестта действа на на много по-голям път отколкото при вдигане и качване на тежестта, при рамо много по-малко от радиуса (1:10)
И в работата по кръг имаме втора степен на радиуса. Разликата в пъти и това не нарушава закона за запазване на енергията - както и климатиците и термопомпите не го нарушават, само че и за тях трябва влагане на енергия за да заработи.
Ако искаш да смятаме пак?

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 019
« Отговор #241 -: Май 08, 2016, 05:36:00 pm »
Ще се съгласиш, че няма абсолютно никакво значение по какъв път слиза или се качва една тежест, нали? Щото иначе това ще работи:

Единственото което е от значение е началната и крайната височина.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #242 -: Май 08, 2016, 05:44:14 pm »
И ако си съгласен че единственото от значение е dH ето ти една картинка:

H1 е това което работи за теб - падането на изпружената тежест по дъга
H2 е това което работи против теб - вдигането на прибраната тежест по дъга
dH - е за тия 2-те трябва да похарчиш енергия за да ги придвижиш.

Мисля че и без сметки е видно че Н1 = Н2 + 2*dH... Ако намериш начин това да не е равенство - ще получиш енергия.

Неактивен kd_dinev

• Стабилен
  • Публикации: 806
« Отговор #243 -: Май 08, 2016, 05:46:15 pm »
Юлиан говори за лостовете по принцип,така че смятам отговора ми за съвсем резонен!Не разбрах само защо той го подминава и не счита за нужно да отговори?Не е съгласен с моя отговор,съгласен е или просто не знае какво да отговори?

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 263
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
« Отговор #244 -: Май 08, 2016, 05:52:01 pm »
        Голям бъркоч са ти формулите.Направо миш-маш.Само и само да докажеш недоказуемото.Прегледай ги отново и дано сам си откриеш грешките.
        Безсмислено е да се репликира. Няма да работи.
Дедо попе ако това се отнася за kd_dinev напълно си прав. Тук има още няколко човека дет или ще объркат енергия със сила. Направо ги имат за едно и също. Или ще забравят да включат в сметката я времето я разстоянието.  изобщо ако смятат по формула от вида:
А*В=С се оправят но има ли още една величина и се омазват тотално и почва една цифромания, не ти е работа. КОП 200, 300 до 2000 даже.

Неактивен kd_dinev

• Стабилен
« Отговор #245 -: Май 08, 2016, 05:58:26 pm »
Не Радико,това се отнасяше за Хълк и неговите формули!За моите все още никой включително и ти не е казал нищо конкретно!

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #246 -: Май 08, 2016, 05:59:36 pm »
И защо Юлиане реши,че лоста не дава прираст на енергия?
... В първия случай имаме рамо с дължина 1метър и сила на въдействие от 1нютон.Момента на силата ще бъде 1нютон.метър.Този момент ще придаде на тежестта ускорение от 1метър в секунда на втора степен!Тъй като силата действа еднократно то и скоростта,която тежестта ще придобие ще е 1метър за секунда.
...
Много сериозно бъркаш понятията... Винаги гледай дименсиите и те ще ти подскажат евентуалния проблем.
Не можеш да получиш метър в секунда на квадрат, без в него да участва времето.
Само за пример - какво разбираш под "еднократно" в механиката? 1/1 000 000 от секундата? 1 минута? 1 година?
Ускорението се дължи на прилагането на някаква сила за определено време. Ако на тежест 1 килограм прилагаш сила 1 нютон в продължение на 1 секунда, ще получиш една скорост (и енергия) на тялото. Ако прилагаш същата сила в продължение на 10 секунди, ще получиш съвсем друга скорост, а оттам и кинетична енергия на тялото.
Най-грубия пример - ако мотора на твоята кола има 100 нютонметра въртящ момент и почне да ускорява колата ти с тегло 1 тон в продължение на 1 секунда, тя ще има една скорост. Но ако натискаш газта 100 секунди, скоростта на колата (оттам и енергията й) ще с съвсем друга.

П.С. май не съм единствения дет мисли така ...

Неактивен Dedo pop

• Активен
  • **
  • Публикации: 299
« Отговор #247 -: Май 08, 2016, 06:00:27 pm »
         Тая система с топчетата и въженцата е не работеща.Ще се завърти до някакво равновесно положение и до там.
         Чертежчето ми хареса,но имам едно питане:
    В 12 и 6 часа условно казано повдигаш двете тежести нали? Отговори ми как слизането на горната тежест ще генерира толкова енергия въпреки  противидействието на долната /защото нейния радиус не е 0/че да имаш такава за следващия цикъл.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
« Отговор #248 -: Май 08, 2016, 06:10:07 pm »
kd_dinev това което написах се отнася точно за твоите изчисления с лоста. Юлиян ти каза същото. Не мислех да се намесвам в спора но го направих понеже тази грешка е типична за много потребители на форума.   

Неактивен kd_dinev

• Стабилен
« Отговор #249 -: Май 08, 2016, 06:12:44 pm »
Ами нали точно това се има впредвид като се говори за енократно действие на сила,че сила от 1нютон приложена към 1кг тежест й придава ускорение от 1метър в секунда на втора степен и тъй като действието на силата е за време от 1секунда то и скоростта,която придобива тялото е 1метър за секунда!Кои от тези ДИМЕНСИИ не разбра?

Неактивен dmitarp

• Много Напреднал
  • Публикации: 1 294
« Отговор #250 -: Май 08, 2016, 06:24:35 pm »
Захапала лисицата опашката си, завъртяла се, въртяла се, въртяла се и накрая пукнала. Ето това представляват всички идеи, дискутирани в тази тема

Неактивен Dedo pop

• Активен
  • **
  • Публикации: 299
« Отговор #251 -: Май 08, 2016, 06:36:47 pm »
    И аз смятам че съм най-големия скептик във форума....

Неактивен kd_dinev

• Стабилен
« Отговор #252 -: Май 08, 2016, 06:38:55 pm »
ДВГ в случая няма нищо общо,примера,който давам е съвсем конкретен и си изисква също толкова конкретен анализ!Радико като хвърляш голословни твърдения да беше привел към тях и някой цитат?

Неактивен Радико

• Много Напреднал
« Отговор #253 -: Май 08, 2016, 06:39:50 pm »
Добре kd_dinev ще махна от задачата ти излишните неща за да се съсредоточиш върху действително важните. Значи всичко е еднакво променяме само лоста нали така. което значи като увеличаваме рамото реално намаляваме съпротивлението на тази константна тежест спрямо приложената сила, демек единият път сила от 1 нютон ускорява маса съпротивляваща се със един килограм а втория път маса съпротивляваща се със 100 грама. При увеличаване на рамото 10 пъти съпротивлението намалява 10 пъти нали така.
Ха сега да елиминираме изобщо лоста излишен е излиза, че при праволинейно ускорение на две различни маси от една и съща сила по малката ще получи по голяма енергия. Не схващаш ли, че това е куца логика.   

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #254 -: Май 08, 2016, 06:40:23 pm »
    В 12 и 6 часа условно казано повдигаш двете тежести нали? Отговори ми как слизането на горната тежест ще генерира толкова енергия въпреки  противидействието на долната /защото нейния радиус не е 0/че да имаш такава за следващия цикъл.
Рамото на което действа теглото на дясната е по-дълго, така че ако вдигането на 12 и на 6 часа е "без пари", то търкалото ще се върти. Но за съжаление вдигането не е безплатно... струва точно колкото е разликата в радиусите.
Опитвам се да им обясня, че проблема е геометрията, а не механика или съпромат... Няма как да построиш затворена крива (независимо дали е кръг или нещо друго), без да свършиш в точката от която си почнал.