Да тръгнем по ред...
Юлиане и ти извинавай за лаишкия въпрос-но за какъв двигател говориш правотоков или променливотоков?Щото в правотоковите не съм чувал за фазово отместване ама знае ли човек може пък и да има...
При правотоковия двигател също имаш превключване на намотките - къде с колектор, къде с електроника. Можеш да приемеш, че при правотоковия двигател ротора винаги е закъснял, защото превключването на следващата намотка се осъществява преди ротора да е стигнал най-близкото до намотката положение. Тоест при него ротора винаги "догонва" магнитното поле, винаги изостава от него. Затова и оборотите на правотоковия двигател зависят най-вече от напрежението.
При двигателя за променлив ток нямаш някакъв лесен начин да промениш оборотите. Правиш двигател за 3000 оборота и той може да работи само на 3 000 оборота. Няма начин да го накараш да работи на 2 200 примерно (е... можеш да го претовариш и за известно време да работи така, но ще му е за последно). Той винаги се стреми да достигне тези обороти, за които е проектиран, и те зависят само от неговата конструкция (брой намотки в ротора и статора).
А при правотоковият като стигне 3000 оборота с товар пак ще консумира ток само да преодолее триенето и загряването нали?Щото товара ще се движи по инерция!
Не е така. Правотоковия двигател ако го оставиш без товар може да достигне много виски обороти. Пак зависи от конструкцията, но при него в общия случай скоростта зависи само от подаваното напрежение (т.е. от тока който протича).
А ако с правотоков двигател вдигаш някакъв товар, то той никога няма да се движи "по инерция" нагоре. Да, ако имаш предвид някой трамвай или тролей - ще се движи известно време по инеция, но кат дойде баир мотора трябва постоянно да влага енергия за да катери тролея по баира.
Понякога ставаш смешен с глупавото си упорство,просто приеми,че не си ти този,който знае всичко и че и за самото отрицание си трябват доста знания...
В някои области имам претенциите да разбирам малко повече от голяма част от пишещите тук. А не е като да не се сблъсквам всяка седмица с някоя интелигентна помпа на Груднфос, на чиито дисплей мога в реално време да следя консумацията й. Така че съм доста наясно колко точно консумира една помпа когато е натоварена и когато не е.
Ако ти е интересно да видиш възможностите на дисплея на една такава помпа можеш да изгледаш това видео:
https://youtu.be/fWLkoujAsToТака че периода с "трите жички и мултицета" които предлага Радико аз съм го минал преди десетилетия, и сега разполагам с много по-удобни начини да проверя верността на твърденията си. Изобщо... помпите не са това, което се произвеждаха "Вида"...