Намерих един интересен сайт с научни факти за земята:
http://www.nauchensviat.eu/2012-03-17-19-53-51/2012-03-17-20-05-47/2012-06-20-15-27-13/2012-06-20-16-39-57.html
По някое време там се твърди, че земята забавяла въртенето си с по 1 сек. на всеки 10 години. във мен веднага възниква резонният въпрос: Каква ли ще да е била скоростта на земята преди 864000 години. За времето на динозаврите просто не ми се пита.
Да, сметките не излизат...получава се, че преди 60 милиона години, се е въртяла с 6 милиона секунди по-бързо, което е абсурдно=1666.6 часа и то в минус, понеже сегашните 24 часа са само някакви "жалки"...86400 секунди, което, както сам споменаваш, би било оборот в секунда (преди 864000 години).
А преди 60 милиона...хм, излиза, че трябва да се е въртяла с 69.444 оборота в СЕКУНДА???
При такава центробежна сила камък с камък няма да остане заедно.
Остава другият единствен извод-забавянето е започнало много по-късно...
Виж, по тоя повод ми хрумна друг интересен извод...
На пръв поглед има противоречие - човешкият геном помни 36 часов ден, а Земята сега има 24 часов ден и тепърва се забавя, нали така?
Обаче...ако Земята наистина се е въртяла за 36 часа, а ударът с масивно тяло не е бил срещу, а по посока на въртенето? Какво имаме?
Ако скоростта на този обект е била огромна, не е нужно да гравитира няколко пъти до падане, лека парабола стига.
Би се ускорила "по-твърдата" част от мантията до повърхноста, а течното ядро ще се опитва през годините да забави това въртене (пълна аналогия със суровото яйце).
А приливната вълна от инертността на океаните би причинила огромен по мащабите си всемирен потоп.
Други хипотези?
Продължавам с "фантазиите"...не знам от какво точно са измрели динозаврите, но на този удар явно е бил свидетел и хомо сапиенс. Има вече факти, доказващи, че много видове динозаври са оцелели и живели по едно време с човека. Едва ли древните са правели археологически разкопки и възстановка на кости, за да моделират по тях глинени фигурки с точните видове динозаври, известни сега на науката.
Та...в един прекрасен ден, бай ви Ной получава инфо от извънземен разум, засякъл обекта...и т.н...