EDM, един приятел си взе лед лампи от киТай. Пуска я и я снима 10 пити с телефона. От тия 10 снимки на 3 от тях лампата свети, но на другите 7 не свети. А самата крушка си свети нормално. До колкото знам точно чрез импулсния ток успяват да изкарат по голяма мощност от светодиода без той да прегрее.
Стига средната стойност на мощността да съвпада с данните от даташийта на диода, няма проблем, но резултата в светенето е все същия. Всеки полупроводник може да издържа импулси с 10 пъти по-големи стойности от номинала, но импулси, а средната стойност на светенето си остава същата. Без да се върже осцилоскоп не може да се предполага със снимки от телефон, дали това което казваш е вярно. Телефона има автоматично регулиране на осветеността и е напълно възможно в тия кадри да става някакъв преход на настройка. Мери се с осцилоскоп и тогава се твърди. Вземи едно светодиодно фенерче и го включи на средно или минимално излъчване и постави на диода осцилоскоп - ей това е ефекта от ШИМ-а. Защо не свети тогава както при максималния коефициент на запълване?
На всеки съвременен монитор светодиодната му подсветка се захранва с ШИМ с цел регулиране на осветлението. Дали няма разлика ако е с 10% коефициент на запълване или със 100%?
За разтоварване на температурата на светодиода, топлоотвеждане, може и да има някакъв ефект, не ми е известно, но да си мислиш, че през ШИМ ще изкяриш нещо по отношение на консумирана мощност/осветеност, мисля фактите говорят. Единствено което ми идва наум е, че светодиода има най-добро съотношение осветеност/консумирана мощност близо до предела си и вероятно като го подкарат с импулси над допустимия номинал, извличат максимално лумени и му дават време да се охлади в паузата.
В крайна сметка тоя ШИМ дали ще управлява светодиод, двигател или трансформатор, ефекта от него е един и същ - намалява средната стойност на мощността, не дава някаква свръх ефективност, КПД-то на него и консуматора му е винаги под 100%. Не се е родил още оня, който ще го подкара с над 100%, няма да се роди и в тоя форум.
Да го кажем и по-просто:
Ако в една кутия бяла боя сложим 90% черна, то ще се получи нещо тъмно сиво, но то никога няма да стане бяло - ей така и с ШИМ-а при светодиодите...