Bat_Vanko прочетох внимателно нещата които споделяш.....
Ш си позволя някой уточнения .....Принципно съм съгласен - обаче пропускаш фактора насищане на магнитната сърцевина (среда) ... а по-точно за да работи един трансформаторен преход ефективно трябва магнитопровод който има определени характеристики една от тях е насищане - или по-точно какъв магнитен поток може да пренесе въпросния магнитопровод. За това аджиба са тия магнитопроводи.
Монтанаре по добре не се изказвай неподготвен че отдалече си личи твоята неграмотност! Трансформатора представлява две или повече намотки с индуктивна връзка помежду си. Забележи разликата - става въпрос за
ИНДУКТИВНА ВРЪЗКА а не за някаква сърцевина (ако ще и вакуумна да е тя). Виждам че твоите разбирания се простират само до уикипедията но не и отвъд нея. но другият път вземи та прочети повече преди да почнеш да оборваш твоите лични измислици.
Всъщност могат но е много по-слаба от там където има магнитопровод.
Никакъв извод не следва според мен - имаме ли затворено през магнитопровод магнитно поле ефективността му се определя от интензитета му и се ограничава от способността на магнитопровода да го пренесе (затвори) всичкото. От което следва че при наличие на асиметрия по-тънката част определя капацитета на пренос. Следователно способността да натовари вторичната.
Но всички тия неща се описват спрямо целта а тя е да се пренесе магнитната силова линия от точка А с определено сечение към точка Б с различно сечение максимално ефективно.
Е точно тука е грешката в теорията (онази която пише в уикипедията) - няма пренасяне на силовата линия. Според официалната теория, която ти явно не схващаш, силовите линии са стационарни - променя се интензитета на потока. Но според опита всяка една силова линия се разширява и свива като радиалните й компоненти представляват тези лъчи. Сигурен съм че ако опита е представен във вид на клип а не на конкретни измервания има някакъв шанс да го разбереш. Но честно казано нямам намерението да си усложнявам живота с такива врътки. Щом като ученик не си успял да формираш някаква система за осмисляне на текст - сега вече е твърде късно.
Не знам дали изобщо си успял да наситиш въпросния магнитопровод за да усетиш разликата.
Ами НЕ, не успях да го наситя. Дори съвременната наука, въпреки огромните стойности на интензитет на магнитното поле които е постигнала, не е успяла да докаже възможността за насищане на въздух