Абе Altium, като си толкова умен и подготвен технически и теоретически дет са вика, т.е. ти го казваш де, можеш ли да покажеш/докажеш откъде идва енергията с която се привличат един към друг два магнита ако ги доближиш един към друг с разноименни полюси?Само не ми излизай с Юлиановите номера,че работата,която трябва да вложим за да ги разделим после е равна на работата, която се е извършила за да се съединят...И понеже съм прост и неграмотен като Радико ми се ще обяснението да е като за прости хора- всмисъл разбираемо...
За съжаление ще е много трудно да ти го обясня разбираемо.
Накратко - поле. Магнитно. Ако вместо магнитно е гравитационно (за да си го представиш), всеки магнит ще е дупка по повърхността. Кат затъркаляш нещо тежко до ръба на дупката и го пуснеш, то ще почне да се търкаля към центъра на дупката.
Сори, по-образно не мога да го обясня. Има магнитно поле, и магнита предизвиква неравномерна "напрегнатост", или интензитет на полето около себе си.
С'я усещам че ще има "ами покажи го това поле, визуализирай го". Ами ... не мога, точно както не мога да ти визуализирам времето или гравитационното поле.
Паралела е много условен - за разлика от гравитацията, напрегнатостта на магнитното поле може да има и положителна и отрицателна стойност. Всъщност не знам... мисля че няма закон който да забранява отрицателна стойност на гравитационното поле, може би просто все още не сме намерили такъв случай. То няма как и да го намерим наоколо де... всичко с отрицателна маса отдавна ще се е избутало възможно по-далече от всякаква "нормална" маса...