Автор Тема: Подкрепа за енергия от възобновяеми източници за домакинствата  (Прочетена 29930 пъти)

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 412
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
Днес в невероятно гадната софийска мъгла когато въобще ги  бях отписал моите достигнаха към 14:00 цели 2 киловата мощност за малко време  беше ама я направиха.

Неактивен EDM electronics

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Публикации: 5 092
  • Santa Claus - "Ho ho ho!"
Моята енергийна ефективност зимаска е следната:
За декември 2024 г. отоплението на цялото жилище - всички стаи, ходя по къс ръкав и къси гащи - жега не се стои  :) около 28 гр., парното нон-стоп върви на макс в цялото жилище, вечер го спирам щот не се спи на горещо, не за друго  ;), даже сега си купих смарт кранове, но се оказа че ми трябва Зигбе хъб портал, без него не работят смарт-винтилите, както и да е:

- коледни празници, нови години, къси ръкави, къси гащи - 120 лв./м.

Сега като инсталирам смарт-актуатурните винтили и още някои тайни подобрения, смятам да падна на 80 лв/м за цялото жилище.
Жилището е с външна изолация стиропор 10 см, троен стъклопакет дограма, вътре изолация на пода, тавана и стените - термус.  :D

Много ли е, малко ли е, вие кажете?  :)

Прилагам писмени доказателства - закрил съм личните ми данни на фактурата с брошурката от винтилите.  :)

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 239
Ако всичките живеете в хола е много. А като гледам показанията - явно е така, щото само там отопляваш :)

П.С. Уф, забравих... нали живееш сам кат куче... за к'во ти е да топлиш повече...

• Global Moderator
  • Много Напреднал
Много рядко пускам в другите стаи, защото тогава става сауна. От хола общо взето се отоплява цялото жилище. Няма изтичане топло. Освен това в банята има и лира.

Неактивен epwpixieq-1

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 156
  • e^(π*ι)+1=0
около 28 гр., парното нон-стоп върви на макс в цялото жилище,
...
- коледни празници, нови години, къси ръкави, къси гащи - 120 лв./м.
...
Жилището е с външна изолация стиропор 10 см, троен стъклопакет дограма, вътре изолация на пода, тавана и стените - термус
Принципо това е висока температура която изобщо не е добре за здравето но в крайна сметка всеки човек, температурно, се влияе най-много от способността на ститовидната жлеза да регулира температурата на тялото и така да усеща студено/топло.

Относно сметката много е важно дали е за апартамент или къща, с какво изложение е апартамента, дали е вътрешен или външен, както и климатични особености на региона, външна температура и слънцегреене.

Нещата са абсолютно различни за една къща. Изолацията е най-важното нещо и е много правилно да сте инвестирали в нея. Но за каквито и да са преценики 5-10KW (малко или много време) нищо не значат, и нищо не може да се прецени. Важно е да се даде какво количество енергия е необходимо за определен период от време да се потдържа една поносима (средна) температура от 22С (за 24 часа). Като за това давам пример моята необходимост от 150-200 KWh/24h (или 30-40кг сухи дърва). Като това е за 200 м2 (2 етажа) от къща, с 40м2, прозорци при външна температура от 0 до към -10С.

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 589
Какво виждам от начален, до последен пост на VALEX? Начален 13 януари 2023г. Последен 15 януари 2025г. Т.е. 2 пълни години! След всичкото ходене по мъките, изминават 2 години и резултата клони към нула! Аз след 6 месечно "знимание" с институциите имам на лице същият резултат, по други въпроси! Не е добре да разводняваме темата! Само се питам какво изобщо е възможно в тази страна? Една Германия която има, не помня колко по малко слънчево греене от България, произвежда в пъти повече ФВ енергия. И сега какво става? Чета, ЕДМ си кара на ТЕЦа, Пикси на дърва, аз на газов котел, само ЕЛПУНТО се самоинвестирал отдавна, и дори вче е сменил ФВ панели. Е... спирам да пиша! Изводи....без изводи че ще стане мазало!

Неактивен Радико

• Много Напреднал
Кузмов, пропусна ме мен.
Не се чувствам обиден от факта. Просто за протокола ;D ;D ;D

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
Кузмов, пропусна ме мен.
Не се чувствам обиден от факта. Просто за протокола ;D ;D ;D
Бях малко изненадан от пост 30! Или съм пропуснал, или не си писал за експлоатиране на ФВ. От това следва въпрос. Как са инвестирани? Собствени средства, заем и т.н. Аз в онзи период, доста лесно направих кредит за сравнително скъп климатик. По спомен беше 2560лв. от които ми възстановиха около 560, не помня точно. Така изплатих само 2000. До ден днешен тази машина работи безупречно. Оригинал японска правена за нашия пазар на 220в. Тогава технически беше по-по-най. Марка ЧофуСерено, почти нечувана за България. Може и вече да не съществува.

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Публикации: 5 134
  • Експертът не може да се автоматизира.
Т.е. 2 пълни години! След всичкото ходене по мъките, изминават 2 години и резултата клони към нула! Аз след 6 месечно "знимание" с институциите имам на лице същият резултат, по други въпроси! ... Е... спирам да пиша! Изводи....без изводи че ще стане мазало!

Златната рибка по темата: https://www.facebook.com/reel/1302483970789661

Неактивен Радико

• Много Напреднал
Кузмов.
Ей го долу на снимката по време на монтажа. А да и 10 киловатчаса батерия. Всичко ми излезе към 8000 лева.

Неактивен epwpixieq-1

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 156
  • e^(π*ι)+1=0
Една Германия която има, не помня колко по малко слънчево греене от България, произвежда в пъти повече ФВ енергия. И сега какво става? Чета, ЕДМ си кара на ТЕЦа, Пикси на дърва, аз на газов котел, само ЕЛПУНТО се самоинвестирал отдавна, и дори вче е сменил ФВ панели. Е... спирам да пиша! Изводи....без изводи че ще стане мазало!
Михаил Кузмов изводи на база на грешна/непълна информация и пристрастно мнение винаги водят до погрешни решения.

Незнам за вас и за други колеги но лично за мен Германия не нещо което гледам като пример за рационално мислене, вижете за ефективност да, но както можете да имате ефекивност за икономическо-физически целесъобразни процеси така можете да имате и ефективност за правене на глупости! В този случей с фотоволтаиците, специално за Германия това са абсолютни нефективни глупости,  където започнахва вече но и тепърва ще им се виждат проблемите.  От друга страна като толкова ги виждате като пример, дайте и тук, като тях, да си затворяим ядрената централа, виждате ли те го направиха, с помощта на Анжела (Ш)Мъркел (която е ядрен физик!!!!) за всичките си ядрени централи, и сега има периоди през които 50% от електроенергията им идва от Франция.

Никоя страна или група от хора на света не трябва да се гледат за пример, и да се следват слято (което яврно пристрастно на "зелената" идея првите вие), а само да се разглеждат като източник на информация и (предполагемемо) познание.

А това че лично се отплявам на дръва е абсолютно рационален, икономически обоснован, избор, който съм напрвил след продължение на години изследвнане, и изграждане изцяло на моята отоплителна инсталация както и на котела (тип руска печка), а не нещо което ми е наложено.

От друга страна мога да ви гарантирам че никой не може да се отоплява на фотоволтаици през зимата осен ако не живее под 33 паралел. Виж, на термо волатици може и да стене, но само ако събере и слънчевата енергия от лятото.

• Global Moderator
  • Много Напреднал
epwpixieq-1 прав сте за всичко, но тия дето се опитвате да им го набиете в главите няма да ви разберат. Акъла не е уй да го натъпчеш.  :)

Всички тия възобновяеми технологии ако ги докараш до фифти-фифти е добре, но като цяло са разходни, защото ти отнемат цялото време и енергия, да смяташ колко стинки си спечелил днес, постоянно подобряваш нещо с ефективност жълти стинки, а плащаш със земно време, което можеш да вложиш в по-рационални неща. Но кой както иска така да си харчи парите и времето.

Иначе ти си прав, колкото по-малко се преобразува една енергия, толкова е по-високо нейното КПД, а горенето на дърва е първично преобразуване и има най-високо КПД. При ел. енергията въобще не е така. Дори един акумулатор да заредиш или кондензатор се губят окол 20 % само при заряда, а ако температурата не е подходяща за химичната реакция - още.

Докато не се появи технология, която радикално да промени добива на енергия, всичката тая зелена енергия се явява нерентабилна, ако я сравним с цените на енергията от конвенционални източници. Тя се субсидира, като задължават потребителя да плаща много по-висока цена от реалната на енергията от конвенционални източници.

То е като селското стопанство. Риваха едно време, че социалистическото било нерентабилно, дотирано - комунистическа, а мръсните западни неолиберали и гейове, буклуците-соросоиди ни показаха, че западното земеделие е много по-губещо и тотално субсидирано, иначе го пиши умряло.

Навремето пръскаха градините с праскови в "Долината на прасковите" със самолети, много самолети, капково напояване, циментови канали за напояване с помпени станции, тръби, които излизат в масивите - все неща, които ги няма при западните гейове, но сега с тия субсидии не планова, а направо комунистическа селска икономика ни предложиха.

Мръсни неолиберали- гейове смотани.....идва вашият край..уроди...  :)

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Публикации: 5 134
  • Експертът не може да се автоматизира.
Подкрепа за енергия от възобновяеми източници за домакинствата... ще има все по-малко.

1. САЩ воюват в Украйна не с Русия, а с Европа, а Европа воюва със собственото си население. Това заключение възниква след прочитането на книгата „Поражението на Запада“ на известния френски учен Еманюел Тод, който навремето точно предсказа разпадането на СССР и „Арабската пролет“.

2. Европа – детето чупещо играчките си: Търговският излишък на еврозоната се премести от положителните 116 милиарда през 2021 г. до отрицателните 400 милиарда през 2022 г.

3. .... (кого ли го интересува 3-то?!)

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 239
2. Европа – детето чупещо играчките си: Търговският излишък на еврозоната се премести от положителните 116 милиарда през 2021 г. до отрицателните 400 милиарда през 2022 г.

Кажи честно... :)

https://tradingeconomics.com/european-union/balance-of-trade

Да, Евростат не е толкоз достоверен колкото pogled.info, но все пак... :)
https://pogled.info/svetoven/smartta-na-ukraina-upadakat-na-evropa-i-porazhenieto-na-sasht-posleditsite-ot-razkritiyata-na-snoudan.177879
или чете оригинала от "Царград"? https://tsargrad.tv/articles/gibel-ukrainy-zakat-evropy-i-porazhenie-ssha-posledstvija-razoblachenij-snoudena_1131654

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
Радико, видяли сега? Да беше се консултирал с изгоненият американски преподавател, вместо да инвестираш 8000 в тооолкова неефективна работа!
Мушмурок, добре си беше скрит! Пак се появи да ръсиш злоба! Не си станал свестен човек след 15 години преименуване, макар че си искал да добиеш човешки вид!