Здравейте,
Виждам, че темата Бедини отново се е събудила и поради някои изказани твърдения в коментарите, смятам, че е време да се включа и аз, макар нежеланието ми. А то е породено най-вече от уважението към труда и средствата вложени от Yoro и неспирния му ентусиазъм и вяра, че е на прав път. Тъй като той постоянно твърди, че всички които са били при него и са видели са замълчали, аз ще наруша това мълчание и ще се постарая да изложа фактите такива каквито ги виждам аз, без да ангажирам никой с това.
Предварително искам да уточня, че относно темата, не мога да кажа че съм скептик, но и не спадам към групата на „вярващите“. Мисля, че по скоро съм реалист.
Моите наблюдения относно „генератора на Yoro”, както той го нарича са следните:
-Разликата между неговата установка и тази на Бедини е само конструктивна и всеки запознат с темата може да разбере това. Използваната схема от Yoro е до болка позната и по нищо не се различава от оригинала с изключение на избора на транзистор и изправителен диод.
-Друга съществена разлика е захранващия източник на „генератора“ и точния подбор на резистивния делител, формиращ управляващия импулс от тригерната намотка в точната форма и амплитуда необходима за отпушване на транзисторите.
-С промяна на захранващото напрежение на „генератора“ в голяма степен се регулира енергията на импулса (амплитудата на същия) и от там времето на заряд на акумулатора.
Въпреки изброените от мен по-горе неща, Yoro ще Ви каже, че неговия генератор няма нищо общо с Бедини и всички негови реплики от други ентусиасти и най-вече, че същите са неработещи за разлика от неговия.
Принципно „генератора“ е добра импулсна „зареждачка“ на акумулатори, като мога абсолютно да потвърдя, че същата може да се направи и с класическа електронна схема (т.е. с доста по-малко средства), с която могат да се формират абсолютно същите импулси и съм убеден да бъде постигнат абсолютно същия ефект.
Моите наблюдения при Yoro , не потвърждават неговата убеденост в уникалните възможности на „генератора“, поради според мен негови заблуди, които той сякаш умишлено не желае да разсее, не че не може.
За да бъда по конкретен, ще се опитам да конкретизирам грешките, които аз виждам и никой, на този етап не може да ме убеди, че не съм прав във случая включително и Yoro.
Да обърнем внимание на това, как точно Yoro определя кога е зареден един акумулатор. За целта той използва обикновен цифров мултимер, с който следи напрежението върху клемите на акумулатора и при достигането на 14.6V-15V (обръщам внимание отчетени от уреда) решава, че акумулаторът е готов. Именно тук е първата заблуда. Нарича се повърхностен заряд и в никакъв случай не може да се твърди, че е достигнат реалния капацитет на акумулатора. При по-старите и прецакани(сулфатизирани) акумулатори този повърхностен заряд се достига доста по бързо, но и същите чувствително по-бързо се разреждат. В потвърждение на гореизложеното е и следният факт, а имено, че при Yoro занесох два акумулатора 12V/5Ah с напрежение на клемите под 8V. След включване към генератора и двата акумулатора в паралел, за по-малко от минута напрежението достигна 15V след което Yoro намали захранването на Генератора, за да намали енергията на импулсите. Изключи акумулаторите и ги натовари с пробна лампа, при което напрежението на акумулаторите започна бързо да пада, което си е нормално. Повторихме няколко пъти процедурата, след което Yoro каза, че акумулаторите са готови, т.е. заредени. Това което ме впечатли е напрежението върху клемите на акумулаторите, а имено 13.6V и на двата, което наистина е характерно за нов зареден акумулатор. На другия ден премервайки напрежението на клемите на акумулаторите същото бе пак 13.6V, което силно ме изненада и да не кажа обнадежди, но до там . След като натоварих с товар акумулаторите (12В/5W) същите паднаха за по-малко от 5 мин. под 10V Излишно е да казвам, че един зареден акумулатор 12V/5Ah със същия товар се разрежда за повече от 8 часа, лично проверено с цел съпоставка.
Да продължим със следващата заблуда, а именно зареждане на голям акумулатор (дори няколко такива в паралел с малка батерия като източник на захранване за генератора). Такова нещо, аз не съм видял като тест при Yoro и само и единствено негово твърдение потвърждава този ефект. Според мен в случая също се проявява ефекта на повърхностния заряд и от там заблудата, че акумулаторите са заредени от малкия източник, непотвърдено от мен като наблюдател. (За да се убедя в това, ще трябва да видя демонстрация в която примерно акумулатор 12V и капацитет 45Аh напълно разреден, се зареди по въпросния начин /т.е. напрежението на клемите му достигне 14.5V/ и от същия акумулатор със товар 12V /1А стана свидетел на поне 3 часа разряд. А дано ама надали
)
Като съм почнал да не спирам до тук. Следващата заблуда на Yoro е замерването на тока консумиран от източника на захранване към генератора и това, че същия ток не се променя, а дори малко намалява при включване на товар към зареждания акумулатор. В същото време напрежението върху клемите на акумулатора продължава да расте. Ефекта на пръв поглед е интересен и създава погрешни първи впечатления, но си има своето обяснение и съм сигурен, че няма да се хареса на вярващите. Токът консумиран от генератора се определя само от напрежението подавано към него и токът през бобините при отпушен транзистор. Обръщам внимание, че през това време ток към зареждания акумулатор не тече. Какъвто и консуматор да включите към акумулатора същия няма да промени съществено токът в захранващата верига на генератора. Консуматорът натоварва акумулаторът и черпи ток предимно от него. Импулсът е твърде кратък и с много ниска честота на повторение за да отдаде по-голям ток в товара отколкото самия акумулатор. Естествено сметките са проси и при консумирана мощност от източника 160W и товар под тези 160W (товарите с които Yoro прави тестове са с мощност под тези 160W) към акумулатора е напълно логично същия да продължи да се зарежда и в същото време да има товар включен към него. В случая акумулатора се явява идеалния изглаждащ кондензатор за подаденото импулсно напрежение, нищо повече. Аз лично не съм видял при Yoro вариант при които да се включи товар към акумулатора примерно 300 W и в същото време същия да продължи да се зарежда, пък и входната мощност да си остане пак 160W примерно.
Друго твърдение, което аз считам за заблуда е самозахранване на системата или пък обясненията, че това не можело да стане поради редица изсмукани от пръстите твърдения и т.н. да не влизам в подробности. Теста направен с галванично разделения конвертор, който дадох на Yoro е показателен, въпреки неговата тотална съпротива, че първо конвертора променял формата на сигналите на базите на транзисторите и на зареждания акумулатор, както и други причини и най-вече, абе виновен е конвертора и затова няма самозахранване. После Yoro успял да настрои и докара същите импулси и с конвертора и в продължение на цял/а ден/нощ акумулаторът задържал напрежение малко над 13.2V и не помръдвал. Аз за съжаление не мога да потвърдя това защото не съм го видял с очите си, но дори и това да е вярно имаме твърде малко „СЕ“ тук , че да представлява интерес.
В заключение, ще кажа само, че според мен и моите наблюдения при Yoro и неговия „генератор“ „СЕ“ няма или поне аз не съм видял с очите си такова. Относно приказки за „радиантна енергия“, акумулаторите се променяли и прочее, също нямам преки наблюдения. Докато не се изследва един „ПРОМЕНЕН“ акумулатор в лаборатория всичко за мен са само предположения и догадки. Единственото което съм напълно съгласен с Yoro е, че ако има добавена енергия в повече от вложената единственото място където се добива евентуално е в самия акумулатор, а генераторът просто създава условията за това. Последното, обаче също не мога да потвърдя защото не е доказано с безспорни и ясно обосновани тестове и измервания, а само се твърди като истина и се повтаря като „мантра“ сякаш така ще придобие по-голяма тежест.
П.П. всичко написано от мен е само и единствено мое мнение и изразява обективната истина такава, каквато я виждам аз. Всеки има свободата да посети Yoro и сам за себе си да прецени какво ще види или на какво ще бъде свидетел.
Поздрави!