Здравейте и ЧНГ на всички! Това-първо.
Второ, по озонирането и т.н. - Озонът има по-ниска енергия на разпад на молекулата /преди същинското горене/, което ви активира процеса и подпомага пълното изгаряне. Успеете ли да вкарате повече кислород в камерата за горене, със сигурност, ще получите по-висока температура на горенето, но...по-висока молекулярна маса на газа, който трябва да се разшири. Особено, при по-високовъглеродните горива. Сиреч, при дизел, освен по-меката работа и намалелите вибрации, имате по-малко КАКВО да се разширява и ефектът, следователно, няма да е чак толкова висок. За разлика от ДВГ на пропан-бутан. Изчетох /беше ми любопитно/ тази и още една тема тук и вече не знам, в какво е най-настоятелната надпревара тук - ентусиазъм, невежество, сплав от двете или и нещо четвърто. За последното се извинявам, така усещам нещата. Има, прочее, един популярен мужик, Валерий Дудышев, него хитайте за тези супер-нАуки, кой какви още чудеса ще ви разкаже, не е истина
като например за самоволното химическо преобразуване от азот и висши въглеводороди в метан и ред още дивотии, които ми дойдоха до бедния мозък само за едното мигновено преминавае през поцинковани тръби. Да не ви разправям, каква катализа извършват те в горивната камера - чак настръхвам.
А, да: разделянето на такива количества въздух в един миг на кислород и азот, сигурно, поражда допълнителна мощност в нечия глава - не е, като да пуснеш ДВГ-то в чиста кислородна атмосфера, егати. Да не говорим за хидравличните загуби при всмукване, мембрани-немембрани, али-бали и т.н. А за разликата в "горенето" на автомобила сериозно значение имат още центровка /която се мени/, компресия и условия на смазване /смяна на вид, количество и работени километри на маслото/, гуми, темп. на асфалта, приработване на /преди Х км / сменени сегменти и т.н. И, в допълнение, хим.състав на горивото, от доста време, НЕГАРАНТИРАн от доставчици, бензино/газостянции и т.н. Та, откъм физикохимична гледна точка, бих отдал на озонирането и качествата на искрата най-високо значение /при постоянни др. параметри/.
Е, вие си знаете - ние само, току copy-paste-ваме