VALEXТ-та в буфера е обикновено с 12-15* С по-ниска от тази на колекторите, при условие че от колекторите се изважда топлината. Ще се опитам да поясня схемата на работа на солара, за да стане ясно има ли смисъл да се усложнява системата по начина който ти предлагаш.
Праз зимата, ако има няколко последователни слънчеви дни като 1,2,3 и 4 януари 2012 г. буферът се нагрява до примерно 45* С. Настройката е такава че при 38* С аз започвам да черпя топлина от него т.е. включвам слънчевото парно. Напомням, че вътрешния кръг, т.е. втората помпа работи ИМПУЛСНО тя не е включена постоянно. Когато Т-та в буфера спадне до 35-34* С спирам да черпя топлина от буфера.
През нощта буфера изстива до 31-32* С. На следващия слънчев ден слънцето към 9:30 ч. вече е стопило леда върху колекторите и те започват да загряват. Към 10:00 ч. колекторите вкарват топлина в буфера.
Буферът се загрява. Към 11:30 ч. буфера е достигнал 38* С и от него може да се вади топлина за парното.
Топлина може да се вади и при 36* С но аз давам запас от 2* С. Соларът работи най-добре когато едновременно в него се вкарва и изкарва топлина. Това е възможно и през зимата в слънчевите дни. През зимата слънцето грее до 15:30 ч. Имаме около 3-4 часа през които колекторите работят.
Когато имаме серия от облачни дни, буфера изстива средно с 2,5-3* С на денонощие. Тогава при първия слънчев ден, буфера е изстинал примерно до 25* С. Трябва да се загрее до 38* С. Това ще стане към 13:00 или 13:30 часа. Тогава ще заработи слънчевото парно и разбира се ще работи по-малко.
Ако, както предлагаш ти се добави топлообменник, се печели около 1 час.При импулсен режим на буфера и топлообменника се усложнява много схемата за управление и се оскъпява солара с топлообменник. Трудно ми е да преценя дали си струва това. Във всеки случай, не те съветвам да започнеш със сложния вариант. Почни от простото към сложното.
Моето мнение е, че буфера е необходим по няколко причини. В моя случай, ако направя буфера 1 куб.м. или повече, ще добавя от 2 до 4 нови колектора. Така през пролетно-есенния сезон смятам да постигна 24 часа отопление със солара. През зимата т.е. декември, януари и февруари прсто край София има малко слънце.
За този период имам друга идея, но за това . . . очаквайте продължение.
Крайната ми цел е ЕНЕРГОНЕЗАВИСИМА къща тук включвам и електромобил.