Знаете ли, преди 10-12 години се отбих в едно малко гаражче, да ми сменят маслото на колата.
Беше студено време.Вътре беше истински топло."Масларят" имаше направена печка, в която гореше използвано масло,може би много от вас са виждали такива.
Метална кутия около 30х30х15 сантиметра от ламарина 2-3 милиметра дебела.Имаше отвор със свързан кюнец направо от нея нагоре и в страни по-малък отвор 3-5 сантиметра в диаметър за въздуха и доливане на маслото.
Не бях виждал такава (все по големи сервизи бях ходил дотогава).През 10-тина минути,човекът вземаше една пластмасова бутилка с някаква прозрачна течност и дупка на капачката и пръсваше по малко в отворчето.Резултатът беше като от миниексплозия!Разгарянето се увеличаваше в пъти за минута поне.
Питах го -какво е това, нафта ли?
-Вода-отвърна ми той.Отначало помислих,че ме будалка, но наистина беше вода!
Чак след минута-две, като размислих, се сетих, че става дисперсен ефект-карбураторен:)
Водата,падайки върху горящото масло го кипваше и създаваше нещо като "маслена мъгла", която изгаря с много по-голяма скорост(ефект на по-голяма допирна повърхност).Дали самата вода просто се е изпарявала тогава или се е разпадала - нямам идея и до днес, вероятно първото?
Та в тоя ред на мисли,Владо, ако при тази система се използва известна дисперсия на водата в запалимата зона, дали няма да се увеличи в пъти ефекта-разбирай пламъка?