Автор Тема: Електролиза - същност и фактори, които влияят на нейната ефективност  (Прочетена 126954 пъти)

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 263
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
Ти почти ме хвърли в тъч, защото от малкото заяждания които сме имали съм разбрал, че си провел измерването достатъчно педантично, но все пак ако не ти представлява трудност запали газа накрая да видиме цвета на пламъка какъв ще е.

Неактивен h2motor

• Стабилен
  • Публикации: 855
 Що за животно е тази мерна единица АМПЕРЧАС, това е тривиална единица и я пише по акумулаторите в наше време ! С нея не може да се представи изразходвана енергия и носи информация само за големината на тока който може да бъде извлечен за брой часове. Енергията която се съдържа в акумулатора се измерва във ватове, киловати за час. Например - оловен акумулатор с капацитет 60 амперчаса и напрежение на тока който дава 12 волта е способен да съхрани и отдаде енергия 720 вата за един час или ватчаса защото понякога и аз се обърквам вече. Същото нещо е и при електролизера - захранваме го с напрежение на тока 12 волта и големина на протичащия ток 60 ампера, т.е. енергията която "гълта" - преобразува във водород и топлина и електрохимични промени на електродите  е 720 вата. При електролизата това се получава - дисоциация или разделяне на водната молекула на съставящите я водород и кислород, топлина и окисляване на електродите или електрохимични промени в състава на повърхностния им слой.
 За да е ефективна електролиза топлината и електрохимичните промени на електродите трябва да са сведени до минимум, колкото по ниски толкова по добре..колкото по ниско е напрежението на единичната клетка - двойка електроди, толкова по добре защото от него зависи ефективността на електролизата. Не е вярно че R&D в тази област не дава резултат, защото има повече от впечатляващи резултати - клетки с протонообменни мемебрани  работещи на 1.5 волта а преди само 6-7 години те вървяха на два волта и половина и ефективността им беше супер слаба - 40% електролиза и 60 процента предимно бързовар - топлят водата. Сега ще има пробив при алкалната електролиза и аз съм убеден че електролизата може да се случва при 0.7 волта,  а отделяния газ да е много повече като енергия от тази на вложеното електричество защото чрез подгряване на електролита пуснат  да циркулира в топлообменник може да се добавя топлинна енергия от  тела с температура дори 15 градуса по целзий но с огромна маса -въздуха например и охлаждайки го ще извличаме енергия, като всъщност едва ли ще му се промени чувствително температурата. :) Ето това е свободната енергия и добива и не противоречи на днешните модели във физиката и химията.
« Последна редакция: Септември 14, 2014, 05:35:42 am от Maistora52 »

Неактивен Аtos

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Публикации: 4 290
  • Мисля, следователно...мисля!
Moon_Watcher, и това ако не е заклеймяване от твоя страна...не знам кое е?
Никой не омаловажава сегашните ти познания, никой няма за цел да те напада:)
Работи в която насока си искаш, твоя работа.Само дето малко си противоречиш с изказването ти, че си отворен за нови знания.Относно АПАРАТУРАТА, ПРИБОРИТЕ и КОЛИЧЕСТВЕНИТЕ дефинирания,
в пост 51 и 75 съм се обосновал, няма да се повтарям.
Оргонната енергия е в процес на първоначално (добиващо тепърва масовост) изучаване.
Преди много години, когато са започнали да изучават електричеството, също не са били разработени още съответните уреди за отчитането и измерването му.
Много бих искал сблъсъците на начин на мислене и идеи тук, в този форум да имат градивен характер, а не да водят до личностна конфронтация и диференциране.
Щом не искаш да комуникираш с мен - ок.
Но от мен запомни едно - все някога, ще се натъкнеш на "грешка" в измерванията (ако си добър практик), която няма да можеш да обясниш с познатите ти неща, тогава може би ще се замислиш по-дълбоко...

« Последна редакция: Септември 14, 2014, 11:22:56 am от Maistora52 »

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 551
Господа ! От конфронтация всички ще загубим ! Не само спорещите ! Приемете предложението ми ! Защо тези 50 литра (теоретични) при мен стават 60 (или там някъде) ? Да разгадаем заедно ! Ще покажа, всички измервания, как правя ! Ще покажа начина ! Ще видите пламъка и какво може ! Добавяйте, коригирайте, предлагайте ! Ако заедно стигнем до извод, той ще бъде полезен за целият форум ! Ако е само "официална" наука да разберем ! Ако има добавена"екзотика" да разберем как се получава ! С този извод трябва да се съгласят двете различаващи се мнения ! Аз все още съм на средата ! Нещо като баланс в Народното събрание, ама там не се получава ! Надявам се тук да се получи !
Бъдете здрави !!
« Последна редакция: Септември 14, 2014, 11:23:53 am от Maistora52 »

Неактивен mi68

• Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 779
Здравейте колеги,
Ампер-час е количество електричество, или заряд измерва се в Кулони. 1Кл=1А/1сек. 1Кл=6,28.10^18 Електрона, масата 1Кл е малка но не нула. При постоянен ток това не влияе но при резонанс не може да се пренебрегне.
От цялата прочетена тема, ме светна идеята да захраня електролизер с ток на разместване/сменяване или оргон. Опитната постановка е елементарна, ще ползвам еднопроводна вилка на Авраменко. Теорията е проста, надлъжнато движение се преобразува в кръгово, ще гледам да го вкарам в резонанс. Ще започна с 50Хц като най-достъпно.
« Последна редакция: Септември 14, 2014, 07:07:52 pm от mi68 »

Неактивен mi68

• Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 779
ДА се чете 1Кл=1А.1сек.

Moon_Watcher

• Гост
Защо тези 50 литра (теоретични) при мен стават 60 (или там някъде) ? Да разгадаем заедно !

Говорих с колега електроинженер по този въпрос. Беше категоричен, че при условията на
експеримента, показанията на ампермера са погрешни (такова беше и моето предположение).
Това, разбира се, е само негово мнение (както и мое), защото не е доказано със сметки. Ако бях
на твое място, както вече ти препоръчах, щях да измеря с електронен електромер разхода на
електроенергия на вход в инсталацията (преди трансформатора, изправителя и електрониката
в схемата) и да го сравня с изчисления по прибори при самата електролиза. Ако всичко е наред,
не би трябвало да има голямо несъответствие.

Неактивен Аtos

• Global Moderator
  • Много Напреднал
А... как така данните от апаратурата и приборите са "погрешни" ?
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
Странно ? Как така, електроинженерът е отсякъл "грешка" ? Без да знае методите на мерене, уредите с които е направено меренето, броя мерения, времена, температура и ... ? Осцилоскоп, мултимер с процесор (не евтин китаец) стрелкови и цифрови уреди, термометър, хронометър, всички грешни ? Скоро caduceus установи, чрез екрана на компютъра си, че пламъка на Владимир е зареден с оргон ! Скоро македонците обявиха че света произлиза от тях !
Ще приема конкретно предложение за начина на мерене, но по този начин, "категорична грешка", означава че всичко е ясно ! Нека бъде грешка !

Moon_Watcher

• Гост
Скоро caduceus установи, чрез екрана на компютъра си, че пламъка на Владимир е зареден с оргон !

Е, caduceus направо е избил рибата! ;D

Както вече казах, това с неверните показания на ампермера са само предположения.
Не се сещам за друго разумно обяснение. Ти имаш ли?

Неактивен Аtos

• Global Moderator
  • Много Напреднал
Странно ? Как така, електроинженерът е отсякъл "грешка" ? Без да знае методите на мерене, уредите с които е направено меренето, броя мерения, времена, температура и ... ? Осцилоскоп, мултимер с процесор (не евтин китаец) стрелкови и цифрови уреди, термометър, хронометър, всички грешни ? Скоро caduceus установи, чрез екрана на компютъра си, че пламъка на Владимир е зареден с оргон ! Скоро македонците обявиха че света произлиза от тях !
Ще приема конкретно предложение за начина на мерене, но по този начин, "категорична грешка", означава че всичко е ясно ! Нека бъде грешка !
Мишо, има хора, които наистина виждат(буквално) излъчвания на енергии, които аз или ти не можем!
Без значение дали са запечатани на фотографски снимки или на видеозапис!Те виждат това, което ние бихме видели само чрез кирлиановата фотография.Не твърдя, че Кадуцеус е от тях, но не твърдя и че не е, защото не знам.Това, което искам да кажа е, че наистина е възможно да се види подобно излъчване от човек, който го умее!

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
Това е положението приятели ! Подложих всичко на съмнение, като марксист (макар че не съм такъв) ! Няма грешка, няма лъжа и измама ! Резултатите са същите, както и преди два месеца ! Проумейте го най после ! Това не е DC електролиза ! Това не е ШИМ накъсан DC ! Това не са аудио честоти на Пухарич ! Това не е резонанс на Стенли Майер ! Не е Дейв Лутън, не е Рави ! Съвсем скоро nizo пусна един филм в  раздела "филми... " ! Почти никой не му обърна внимание ! Там, Деспа Стоянова (Браун) каза нещо такова: след като баща и започнал да използва "ток на Тесла" дошли и резултатите (перефразирам) ! Вече бях тръгнал по този път ! Когато изгледах филма се развълнувах, защото разбрах че съм на прав път ! Отдавана притежавам двете книги на George Wiseman, "Brown`s Gas" book one и book two ! Той е изключителен фен на Yull Brown (Илия Вълков) ! Той съобщава в книгите си за тестове на сплитера BN1000 на Илия Вълков ! И потвърждава 136% ефективност ! Чрез тези книги, аз напреднах в разбирането си на процеса ! Научих че газовете в двуатомната си форма заемат 933 лт. обем произведени от 1 лт. вода ! В моноатомната форма- браун газ заемат 1866 лт. обем ! Това, според George Wiseman !
И така той твърди че ако успеем да извадим газовете в едноатомна форма ние получаваме 200% качествен газ ! Споделял съм с PyroVeso ! Едно от предположенията му за моят извънреден добив беше именно това, част газове в едноатомна форма ! Забележителен е  пламъка ! Почти невидим ! Като поднесеш в него нещо, моментално го нагрява до стопяване ! Керамика визуално се нагрява до бяло ! Не може да се гледа в нея ! Някои керамики след това се разпадат ! Алуминиев радиатор за силова електроника се нагрява до около 250 градуса и започва да топли ! Когато поднеса пламъка под метален съд с вода, водата моментално завира на стълб в центъра ! Всичко това при добив не повече от 1.5 лт./мин. ! Не насилвам сплитера ! Макар че съм достигал инцидентно 3 лт. ! Не е конструиран за това ! При добив 1 лт. мин. според условията, и според уредите, приложената мощност в/у сплитера е 160 до 170 W ! 
Меря единствено в/у сплитера ! Няма да бъде коректно да прибавя загубите, особено на трансформатора в/у процеса ! По финансови причини, не мога да построя сплитер за директно управление от мрежата ! Тогава ще избягна, несъществени за процеса загуби, и мога да меря консумацията на входа ! Нека не забравяме че Фарадей, не е формулирал закона като е захранвал от мрежа опитите си! Пускам отново снимката на графиката тук, ако желаете пълно обяснение на това което виждате, ще го направя ! Ще направя снимка на параметрите, които извежда процесора на осцилоскопа ! Те са малко по щедри !

Неактивен vsl

• Активен
  • **
  • Публикации: 249
  • Скайп: vslengineering
...Това не е DC електролиза ! Това не е ШИМ накъсан DC ! Това не са аудио честоти на Пухарич ! Това не е резонанс на Стенли Майер ! Не е Дейв Лутън, не е Рави ! Съвсем скоро nizo пусна един филм в  раздела "филми... " ! Почти никой не му обърна внимание ! Там, Деспа Стоянова (Браун) каза нещо такова: след като баща и започнал да използва "ток на Тесла" дошли и резултатите (перефразирам) !
Здравей. Браво. Пускаш по малко инфо белким някой се запали ама мераклиите ги няма. Всички обедняхме и експериментите позатихнаха.
Позабравихме се малко но нищо. Тихите води са най дълбоки. Моля те, ако не пречи на  "фирмената тайна", поясни що е то ток на Тесла. Дай схема или принципно обяснение. Когато говорих лично с Деспа тя много настояваше за ток на Тесла.
« Последна редакция: Септември 19, 2014, 11:22:12 am от atos »

Moon_Watcher

• Гост
Научих че газовете в двуатомната си форма заемат 933 лт. обем произведени от 1 лт. вода ! В моноатомната форма- браун газ заемат 1866 лт. обем ! Това, според George Wiseman !

Не бих искал да те разочаровам, но ако един литър вода се електролизира на 100% и получените газове (водород и кислород) са в естествената си двуатомна форма, те ще заемат обем (ако трябва да бъдем прецизни) 1867,5 литра. Така показва сметката. Ако представлява интерес, бих могъл да представя подробно как се пресмята. От друга страна бих искал да видя, как George Wiseman е пресметнал, че това са 933 литра.

И така той твърди че ако успеем да извадим газовете в едноатомна форма ние получаваме 200% качествен газ ! Споделял съм с PyroVeso ! Едно от предположенията му за моят извънреден добив беше именно това, част газове в едноатомна форма!

Отново ще трябва да те разочаровам. Въпросните газове могат да съществуват в атомно състояние само в екстремални условия. Вярно е,
че в момента на получаването си, те са в атомно състояние, но веднага след това се свързват в съответните двуатомни молекули. За да
се възпрепятства този процес е необходима температура над  2500 градуса по Целзий. Не случайно, когато участват в химически реакции,
в учебниците, пък и в химическата литература въобще, са показани с тяхната двуатомна форма.

P.S. В атомно състояние тези два газа (и не само те) са изключително реакционоспособни. Например, ако анода е от графит, отделящият се кислород го окислява до въглероден диоксид при стайна температура. Това съм го видял с очите си още като ученик. Вижда се как
графитът се топи като шекерена пръчка. Двуатомния кислород въобще не реагира с графита. Ще му трябват няколко хиляди градуса за да стане това. Вероятно не прощава и на анод от SS 316L. Само платината може да му се опре на 100%.
« Последна редакция: Септември 17, 2014, 06:59:23 am от Maistora52 »

Неактивен Vetap

• Сериозно Активен
  • Публикации: 423
Споделям няколко резултата получени при експерименти с електролизер тип "суха клетка" с 9 пластини.
Консумиран ток 10 - 10.5 А
Напрежение - 12V - DC
 Добив - 1 - 1,1 l/min
1.При експерименти с бензинов генератор 1000 VA, натоварен с 600W активен товар  ( три лампи  от по 200W). Засякох икономия на бензин от порядъка на 17 - 20% (без и с впръскване на газ във въздушния филтър). Резултатие са от 10 експеримента с усредняване.
2. Затворих газ в бутилки от 0.5 L. Възпламених газа в бутилките, в единия случай веднага след получаването, в другия след като бутилката беше държана 2- 2.5 часа на слънце. Силата на експлозията ( субективно) беше същата. Не забелязах образуване на вода на дъното на бутилката, държана на слънце.
Това е за сега.