За целта трябва да имаш съд с 1.5 литра вода в него. Не можеш от съд 1 литър да пълниш съд 1.5 литра до горе.
И още - ако пълниш съд 1 литър от съд 1.5 литра, и после върнеш тоя 1 литър в по-големия съд, в него ще имаш точно 1.5 литра - нито капка повече. Ако ще да пълниш 1 шише от 1 литър, или 100 чашки по 10 милилитра, ако щеш ги пълни за 1 час, ако щеш за 1 секунда, ако щеш ги пълни една след друга или всичките едновременно чрез някакъв душ ... накрая ще разполагаш сумарно със 1.5 литра общо във всички съдове. Няма как да станат 2 литра, освен ако по време на преливането не вземеш отнякъде извън системата вода.
juliang, не е така!
Когато ключът се отвори, тогава вече първичната на трансформатора се е наситила и започва самоиндукцията, която е последователно на захранващото напрежение. Т.е., ако приемем, че захранващото напрежение е 1 л вода, то самоиндукцията е да речем 0,5 л или се получава, че с един литър ще напълним 1,5 л, т.е. тези 0,5 л са дошли гратис от първия цикъл, при зареждането на кондензатора от вторичната на трансформатора.
Още когато беше публикуван първият материал и аз мислех като вас, дори и сега не съм на 100% убеден в това което казвам, защото не съм се задълбочавал много, но се доверявам в известен смисъл на автора на схемата. Действително е, че може да се получи повишаващ преобразувател и по конвенционалния начин, но тук нещото, което те кара да се замислиш е това, че се приме кондензатора, като един резервоар, а не като товар. И това е така, защото се отделя пълненето на "резервоара" с товара - изпразването му. Нека разгледаме нещата така: имаме два такта - затворен ключ, при него се зарежда първия кондензатор през трафа, да речем с енергията необходима за пълненето на този кондензатор. Този процес обаче зарежда трафа с магнитно поле гратис, защото за зареждането му не е необходима допълнителна енергия, само тази за заряда на кондензатора. В следващия такт вече се сумират напреженията на захранването и самоиндукцията. Тогава от захранването се черпи енергия колкото отново за един кондензатор, а другата енергия от самоиндукцията го зарежда до примерно двойно по-високо напрежение. И съгласно формулата енергията на такъв кондензатор, който е зареден с двойно по-високо напрежение е по-голяма с 1,5 пъти. Т.е. ако приемем, че за двата такта сме ползвали 1 л вода, то на изхода получаваме 1,5 л.
Мисля, че с това отговорих и на другите колеги
getca и
Bat_Vanko.
Вижте, може и да не са ми правилни разсъжданията, защото на практика най-добре ще се видят нещата, но скептицизма няма да ни помогне, не бива да отхвърляме всяка идея при която има и най-малко съмнение, нали затова сме тук я.
Примерно теорията на Исмаел Авизо е долу-горе същата. И той казва, че СЕ идва от самоиндукцията. Ползава съставни електронни ключове със свръх малко съпротивление, за да получи по-голяма самоиндукция от стръмния фронт и големия ток.
Поздарви!