Мързи ме вече да цитирам...
Значи, отдават се на кората (на всеки от десетките милиарди квадратни метри) по няколко миливата в секунда, но 100 години не стигат да се установи температурна разлика?
Ами, за да имаш равновесие в печката, трябва постоянно да и бухаш дърва, бе! Ако спреш, разбира се, че ще изстине! Тук dmitarp те удари с довод в земята! Аз, разбира се съм твърде резервиран спрямо подобно твърдение, но все пак - има изложен конкретен довод!
Всъщност, Юлиане...що не си направиш първо сметките и после да плещиш глупости, щото сега са наизуст?
Сметни си обема на въпросното "външно ядро", после му сметни и плътността (по своите си формули), след това сметни колко енергия има, за да е 3550 градуса по Целзий, сметни по колко отдава до повърхността на квадратен метър и за колко време би си свалило температурата двойно, примерно?
После пак заповядай да си говорим...
А с тоя варел какво искаш да кажеш? Че Земята отвътре е цялата течна и хомогенна ли? И, да...като се замисля малко повече...Хипарх и Радико може да са прави, че Земята се е раздула, образувайки кухина в ядрото си!
"Имаш Земя с установен обем (щото знаем обиколката й и знаем че е сферична, лесно можем да изчислим радиуса й). Имаш опитно измерена универсална гравитационна константа. Взимаш тяло с маса 1 килограм и установяваш с какво ускорение пада към Земята. За да пада с такова ускорение, то трябва да бъде привличано от Земя с точно такава маса."
Тъпо и ограничено!
Що да трябва да бъде привличано от Земя с точно такава маса, щото така ти се ще ли?
Че при тези сметки и за миг не се допуска, че масата не е причина за гравитацията!
Правилният израз трябва да е " то трябва да бъде привличано от точно такава гравитация!" От което изобщо не следва, че трябва да е съпътствана от подобна маса!
Някои неща не можеш да ги приемеш, че не са догматични и оттам - не можеш да решиш задачата с предложените данни!
Казах ти преди време - вместо да смяташ скоростта на влака от Сандански за Шумен, започваш да търсиш доказателства, че такава линия не може да съществува!
А кой установи как пада тяло към повърхността на Земята, пуснато на...500 километра навътре от повърхността и, че не се сещам в момента за името на експериментатора?
"Знаеш обема, знаеш и масата." Ами...не я знаеш!
"Масата НЕ СЕ определя чрез теглото". Точно така, но се формулира чрез него! И то именно чрез земното и тегло! Земното и тегло на...повърхността!!!!!!!!!!!!
"Това което сме разбрали докато сме дупчили насам-натам е че преобладава камъка" Преобладава, ама само в люспата, която сме одраскали, по-нататък не се знае!
"За да излезе средната плътност 5.51, трябва отдолу да има нещо с плътност около 7-8"
- Що? Защо трябва да се нагажда, вместо да се приеме истината?
"Приеми че Земята е съвкупност от безброй камъчета" - Няма как да го приема!
В това разискване съм приел веднъж, че Земята е енергийна сфера със собствена гравитация и с натрупана маса по външната и вътрешната повърхност и на тази база разсъждавам досега! Противоречия не срещнах!
Как ти хрумна да променяш условията на задачата баш към края на решението?