...Така че идиота не е само един, много са и цели движения има, а когато хората съвкупно се насърчават и защитават глупава и неефективна кауза мога да ви кажа, от личен оптит, че е много трудно да се променят вижданията. Трябва драстично да им е студено през зимата или сметките да нарастнат с 5х-10х, и част от индустриятя да спре за да започне да се забелязва по-разумно мислене.
На мен ли ми го разправяш...
Отивам на някаква бояджийска камера дет досега пекли боята на 180 градуса, сега искали да я пекат на 200, ама горелката не можела да сгрее толкоз. Качвам се аз на камерата отгоре и обувките ми лепнат за ламарината от жега. Тоя собственик вместо да инвестира едни пари за още 5 см изолация просто купува по-голяма горелка. Камерата му няма врати щот било много връткаво да се отварят и затварят вратите при влизането и излизането на всеки детайл. Сметай как се държи температура 200 градуса в коридор, в който няма врати...
На една друга бояджийска камера преди нея има сушилня, където измитите детайли се подсушават на темп 70-90 градуса преди да се нанесе боята. Мерим състава на димните газове за да настроим горелката, ама уреда има и термосонда на върха където взима газовете, за да си смята там корекциите за измерването. И тая термосонда ми показва 400-420 градуса димни газове. Ти изхвърляш 400 градуса газове, за да затоплиш една камера до 70 градуса... Не знам кой им е проектирал тая камера, за мен това е все едно да гориш банкноти вместо газ...
Е, сега искрено се надявам че на всичките тия "бизнесмени" ще почне да им идва акъла в главата и ще почнат да инвестират в технологии които да спестяват енергията и разходите да паднат драстично. Или такива производства просто да спрат защото са неефективни. Тогава за останалите ще има газ.
За стоманата - най-качествената стомана се получава в пещи, загряващи се с електричество. Електричество мисля че имаме повече, отколкото потребяваме. Да, кощунство беше до преди 1 година да грееш пещ с ток, ма при тия цени на газта може да се окаже изход, поне за по-малките предприятия.
До Хоум макс-а в София има една оранжева сграда без никаква емблема на нея:
https://www.google.bg/maps/@42.7281375,23.2424572,3a,48.4y,329.02h,91.82t/data=!3m6!1e1!3m4!1srKHy4CabsHr7pGTRdY3yYA!2e0!7i16384!8i8192?hl=bg Едва ли някой знае, ма това е хлебопекарница. И пекат хляб и закуски в пещи на ток. Преди година се чудех как им се връзва сметката, сега вече не мисля че идеята е чак толкова откачена...