живота без въглеводороди за изгаряне е напълно възможен.
теоретично съм съгласен, практически, на база на сегашните технологии, и поне в следващите 30-тина години, абсолютно не.
Няма проблем с ветрогенераторите и фотоволтаичните панели, има проблем с вманиачаване в едно или друго.
Точно понеже имаме вманиачаване в един вид "зелени" технологии точно затова трябва да се говори трезво а не с опияняваща наслада как виждател тези "зелени" технологии ( включително "зеления" ) водород ще ни докарат "светолото" и "зелено" бъдеще.
Енергийната плътност на водорода за единица тегло е голяма и газовете се свиват два пъти при всяко повишаване на налягането с 1 бар. В съд с обем 1 кубичен метър имаш водород с енергийна стойност 3.3 киловатчаса,
Не мисля че точно на мен има смисъл да ми обяснявате каква е енергиината плътност на 1м
3 водород ( не компресиран ), за определени колеги във форума обаче това може да е полезна инфорамция, обикновенно обаче енергиината плътност се дава в Joules, като KWh са нардоно-популярна единица. Въпроса не е в енергиината плътност а в това колко енергия е необходима да се
получи тъй наречения "зелен" водород, като оставяме на страна хранилищната система.
Бих се съгласил напълно с идеята на "зелен" водород при условие че в природата същесвуваха такива подземни езера които можеха да бъдат източватни. В крайна сметка, както съм споменавал мнооооого пъти ( преди изобщо вие да се присъедините към форума ) важно е какъво е отношението на единица получена енергия към единица вкарана.
Излишни въглеводороди не се очаква обаче да се появят, 70% се използват и в момента не за източник на енергия.
Технически излишни въглевороди се появяват всеки ден, какво мислите че е растителността около нас, която всекиденвно поглъща огромно количество слънчвеи електромагнитни вълни, така че въглеводороди има поне за следващите 100-200 години, но при едно условие, КПД-то на тяхното използване
трябва да се повиши.
Вместо в "зелени" водородни системи, усилията на индустрията трябва да са
силно концентрирани към ядрените реактори (особенно към тези работещи със растопени соли, основно базирани на тория), понеже виждате ли като споменахте плътността на водорода, сега я сравнете с плътността на тория 22GWh/kg (Giga!). Тоест на основата на килограм тория е приблизително
1.83 МИЛИОНА пъти по концентрирана енергия от водорода. Замислете се върху това (!!!), и си помислете къде е смислено да се инвестират ресурсите на човечеството при положение че евтината енергия е
освновата за развитие на съвременната цивилизация.