Автор Тема: Технологични новости  (Прочетена 357804 пъти)

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 019
Re: Технологични новости
« Отговор #1200 -: Октомври 22, 2024, 02:06:03 pm »
epwpixieq-1, обяснил съм го на прост народен език, в изходящите газове има вода и въглероден диоксид основно.
Основно има азот, който както е влезнал като 78% от въздуха, така и излиза. Другите 22 можеш да си представиш какво са, като видиш снимката от уреда. СО2 е около 10%, останалото е водна пара.

Въглеродния диоксид и да го върнеш полза от него няма...
Има - точно толкова колкото от водната пара.

... Връща се вода по този начин, водна пара и се понижава съдържанието на азотни окиси...
Защо се понижават азотните окиси?

... а също се елимират високи температури в горивния процес или по скоро наличието на зони...
Това всъщност е отговора на въпроса. Голямата борба е да няма някакви зони с много висока температура. И точно ръбовете на ония вдлъбнатини за клапаните са такива зони.
Другия проблем са свещите - за съжаление те трябва да са горещи, за да могат да се самоочистват. Самата искра също не е за пренебрегване. Затова и дизеловия двигател има много по-малко азотни окиси в сравнение с бензиновия - той просто няма свещи.

За ЕГР-а - с вкарването на димни газове обратно в горивния процес ти реално регулираш съдържанието на кислород във въздуха който постъпва в горивната камера. По-малко кислород означава по-ниска температура на пламъка, което води до по-ниски нива на азотните окиси. И втория ефект е че просто кислорода е по-малко като процентно съдържание, т.е. има по-малко какво да се оксилява с азота.
« Последна редакция: Октомври 22, 2024, 02:21:33 pm от juliang »

Неактивен h2motor

• Стабилен
  • Публикации: 855
« Отговор #1201 -: Октомври 22, 2024, 04:24:20 pm »
Вдлъбнатините единственно оказват влияние на смяната на ремъци преждевременно, дори са опция за завихряне на сместа и по добро смесообразуване казват някои, това е несериозно, нямат влияние. Възможно е да се запълнят с нагар, ако двигателя харчи масло много, но по принцип при нормален двигател са по чисти отколкото челото на буталото. Те затова казват - част от обема на камерата отива в тях, което е добре за топлоотдаването в посока главата да се намали. После сместа се завихря и в тях не влизала богата смес, затова богатата отива около свеща. Не мисля че имат ефект, който заслужава внимание. Ремък обаче ако е с качеството което може да го произвежда индустрията спокойно ще издържи 300 хиляди километра и винаги се скъсва когато мазането на разпрделителния вал е лошо. Знаеш ли колко трудно задират валовете в местата в които лагеруват, първо чугун или стомана работят в алуминий, двойка с много ниско триене, голяма разлика в твърдоста, доста трябва да поработи полусух плъзгащия лагер за да задере, освен ако няма приложена голяма сила поради изкривена глава. Сервизни ремонти са целта, БМВ още преди 30 години според самите германци надуваха цените за сервиз. Казваха - о, ти караш бмв, ще плащаш яко за подръжка ! Ти само пресметни колко пари ще се платят за смяна на вериги на 60 хиляди км., а ако ги сменяш и правиш всичко гарантиррано двигателя ще издържи 600 хиляди км., 10 по 2700 - 27 000 евро искат те !

Неактивен EDM electronics

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Публикации: 5 004
  • Z - Оркестър Вагнер
« Отговор #1202 -: Октомври 22, 2024, 05:16:38 pm »
Горелката е страшна драка. Чудя се как го търпят домашните му. Аз тук във форума не го търпя.
Той е професор по всичко. По същия начин както сега спори с h2motor за двигатели, без да има какъвто и да е практически опит, за разлика от h2motor, който личи, че е на ти с ДВГ, той е спорил с мен в дебрите на електрониката с неговите лаишки подпосредствени познания.

Няма как вдлъбнатините на клапаните да оказват чак такова влияние на азотните окиси, защото целта да ги няма е нуждата от по-голяма компресия при дизелите. Ако има хлабини в цилиндрите и няма вкопани клапанни гнезда нали пак ще падне компресията отколкото, ако няма хлабини и има гнезда?

Тоя професор иска да ни убеди, че азота си избира геометрията на горивната камера, като прищявка.

После другата му глупост - не знае за какво е ДПФ-а и как се регенерира. А той се регенерира и аз знам как, защото лично съм го правил със собствените си ръце. ДПФ на 400 000 км съм го правил като нов и компютъра го разпознава, като 5% задръстен - ей такъв ми е масторлъка  ;) - щото съм скромен...  ;)

ДПФ-а е един керамичен лабиринт в който се прилепят саждите с цел да се съберат, като цетка. Целта е тези сажди да се изгорят при по-висока температура на газовете при да речем над 2 500 об./мин в продължение на 10 мин. Тогава саждите изгарят и от черни стават фини - керемидени.

Да спориш с практиката на h2motor е все едно да учиш баща си как се правят деца - но той е това е правил, сигурен съм  ;).
Той е диванния експерт, който освен патрондаши с бира друго не е постигнал.

Пък Михаил Кузмов му суфлира, спасява го от неудобни ситуации, като затъне в калта на незнанието и тъпотията и той с некомпетентните си разсъждения, припка кът пърле пред майка си.  :D

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #1203 -: Октомври 22, 2024, 06:20:36 pm »
...Ти само пресметни колко пари ще се платят за смяна на вериги на 60 хиляди км., а ако ги сменяш и правиш всичко гарантиррано двигателя ще издържи 600 хиляди км., 10 по 2700 - 27 000 евро искат те !
За предното няма да се връщам да обяснявам, защото вече ти го казах по няколко пъти.
Сега те съветвам да погледнеш какъв е сервизния интервал за смяна на РЕМЪК. Не на верига, на ремък. Производителя го дава на между 130 и 160 000 км. За веригата ще останеш поразен отново, но почти няма производител който да дава интервал за смяната й. Тоест сменя се когато обтегача й изчерпи възможността да я обтяга. В огромната част от случаите веригата се сменя просто щото си отворил двигателя за някакъв друг ремонт и така или иначе тя вече е на тезгяха, и е икономически неоправдано да не сложиш нова. На БМВ-то което е на почти 250 000 км верига не е сменяна, и обтегача й е излезнал малко над половината, т.е. почти сигурно ще изкара още поне 100 000 км.

После другата му глупост - не знае за какво е ДПФ-а и как се регенерира. А той се регенерира и аз знам как, защото лично съм го правил със собствените си ръце. ДПФ на 400 000 км съм го правил като нов и компютъра го разпознава, като 5% задръстен - ей такъв ми е масторлъка  ;) - щото съм скромен...  ;)
Всички знаем че си скръдза. Да миеш ДПФ на 1/2 милион км... сигурен съм че и лично си си изкърпил всички гърнета на изпускателната система щот сърце те боли да отидеш и да си купиш нови... :) Но иначе караме Порше... :)
Да бе... верно ли си купил дарак на 400 000 км?!? Та той с такъв пробег струва по-малко от пежото ми ...

... Ако има хлабини в цилиндрите и няма вкопани клапанни гнезда нали пак ще падне компресията отколкото, ако няма хлабини и има гнезда?
Всезнайкото не прави разлика между компресия и степен на сгъстяване...

... Тогава саждите изгарят и от черни стават фини - керемидени.
Кажи честно... а аз все си мислех че саждите са въглерод и изгарят напълно... :)
Мотор-чо, кажи на детето к'во е това керемиденото де остава по ДПФ-а, да не се излага друг път. Че на мен няма да ми повярва.

П.С. Аре спри да спамиш в техническите теми, става ли? Кат ти е толкоз кеф да обсъждш патрондаша ми - отвори нова тема. Всички ще те разберем - изпитваш нужда да се изхождаш, ама не го прави където те напъне.

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 551
« Отговор #1204 -: Октомври 22, 2024, 07:22:03 pm »

Пък Михаил Кузмов му суфлира, спасява го от неудобни ситуации, като затъне в калта на незнанието и тъпотията и той с некомпетентните си разсъждения, припка кът пърле пред майка си.  :D
Не пред майка си, а след майка си! Аз никога не съм суфлирал, защото съм некомпетентен по тези въпроси! А ти как разбра че h2motor, е компетентен? Щото ти си компитентен или вярваш в дългите несвързани писаници!

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #1205 -: Октомври 22, 2024, 08:01:38 pm »
За тези вериги става въпрос, старите може да откарат 200х.км. , тези - не. На 60 се сменя, всяко удължаване на интервала ликвидира двигателя, защото пластмасата се троши и успява да влезе в маслоподбирателя, в помпата и каналите и това завършва със задрали лагери, цилиндри и работата отива към нов двигател. Сменя се отгоре, спуска се това нещо като касета се сглобява и зъбчатката на коляновия вал се фиксира чрез демферната шайба, хитро измислено но веригата се маже от масло което я опръска от някъде, работи полусуха и приключва бързо. Колата се разпознава че има проблем със собственик който е искал да кара с една верига 150 хиляди километра по това че прекъсва и дава грешки в газоразпределението, минава в авариен режим. Те казват - трябва да се смени верига, но в сервиза са му казали че е захапала помпата вече много натрошена пластмаса и той я продава. Частите се продават и по 150лв има комплекти за които казват че вървят като оригиналните. Фактури от фирмения сервиз са за по 2700 евро, има ги снимани и пуснати в интернет от хора които са си плащали, така че за 600к. км ще трябва да се платят 27 хиляди евро. Така са си от много време оригиналните части за тези коли, оригинални части не се продават на такива народни цени, те винаги са продавали много скъпо - бензинова помпа при тях беше оригинална 1500 марки, електронния блок за управление на двигателя на старите им модели преди 2000-та година 3000, това беше положението преди много години. Дали батерията на електромобил е скъпа след като ако се подържа както е редно една пиклива тройка с това изобретение - верига ще изсмуче от джоба на собственика 27 000 евро.
 Сега има хора които си сменят вериги сами, дори попаднах е писал някакъв човек - аз преди имах една кола по която нищо не съм правил и въобще понятие нямах от ремонти на кола, но като я продадох и купих едно такова се научих и сам си сменям верига, дюзи и други такива неща..Това е при двигателите с директно впръскване. На старите им двигатели едно време веригата може и въобще да не я сменяш и след основен ремонт, тези двигатели които приличаха на москвич 412 двигателя, ако е сменяно масло веригата е вечна и при москвичите беше така.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #1206 -: Октомври 22, 2024, 08:17:17 pm »
За тези вериги става въпрос, старите може да откарат 200х.км. , тези - не. На 60 се сменя, всяко удължаване на интервала ликвидира двигателя, защото пластмасата се троши и успява да влезе в маслоподбирателя, в помпата и каналите и това завършва със задрали лагери, цилиндри и работата отива към нов двигател.

Както ти обичаш да се базираш за неща, приказвани от някой във форумите, тъй като аз нямам БМВ с N43 двигател, ще трябва да се обърна за мнение към такива с този двигател: https://www.google.com/search?q=bmw+N43+timing+chain+replacement+interval

https://www.elementperformance.co.uk/blog/bmw-timing-chain-guide
Цитат
We always recommend replacing chains between 70,000 - 100,000 miles or possibly sooner if you experience any symptoms above or do a lot of city stop start driving.

https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=1297081
Цитат
"Timing chains typically last 250-300K miles. As most cars don't reach this mileage, the statement "The timing chain lasts the lifetime of the car" applies, so one less thing to worry about!"

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #1207 -: Октомври 22, 2024, 08:27:36 pm »
juliang, вярвам на тези които казват че от БМВ са има казали на 60 хиляди километра. Тези са от онези които продават тези коли само с верига за смяна после. Малко по обстойно се интересувах и има хора които показват какво е положението след като разглобят и поправят такива моторчета. Защото има такива които разбират и не откриват тази верига да се смазва приндително, на москвичите има и на онези двигатели старите.

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 551
« Отговор #1208 -: Октомври 22, 2024, 08:52:04 pm »
Изненадаа! Ами жената, децата?

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Публикации: 5 023
  • Невежеството ражда химери...
« Отговор #1209 -: Октомври 22, 2024, 08:56:02 pm »
Гъбарка се с вас.
Както вие се гъбаркате с темата: Технологични новости.
И въобще както вие се гъбаркате с всяка духовна истина, по-светла от 50% сиво...

Ии, да вземете да пишете в съответните теми, а?!!
Не да се изхождате където ви е кеф.

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #1210 -: Октомври 22, 2024, 10:30:59 pm »
juliang, защо не му кажеш на човека направо какво запушва каналите в питата на DPF -те. Въглерода, саждите определено ги изгаря до въглероден диоксид, но присъстват съединения от присадките в маслата и те напълват каналите, затова се използват специални пакети присадки които са за двигатели с такива филтри, а има и страни в които горивата са с повищено съдържание на фосфор и сяра, такава страна е Япония. Там се внасят немски автомобили със старото поколение двигатели които не са с директно впръскване, в същото време японците си произвеждат автомобили с двг с директно впръскване, парадокси има на пазарите много. Съответно тяхното гориво би следвало да пълни и фиртрите за финни частици на дизеловите двигатели. Малко ме съмнява Япония да е с такива горива, но има наистина страни в които горивото е пълно със сяра, защото съм виждал човека е снимал филтър на уредба за пропан- бутан който е разбил да види вътре какво има, може да се каже че е получил добив на сяра чрез филтрирането на горивото. Нашия втечнен петролен газ е направо чист като сълза. Не съм привърженик нито на тези филтри за финни частици - сажди при дизеловите, нито на катализаторите при бензиновите, решението е по качественни горива. Имаш как да изпробваш - сложи от скъпата нафта която никой не купува почти и регулярната и измери съдържанието на въглерод - сажди. Ако скъпата нафта не е изветряла от престояване саждите трябва да изчезнат на всички режими и дори на тези с натоварване при които уж кислорода не достига. Решението е да правят само скъпа нафта с високо водородно число и да я продават на хората на цената на регулярната :) :) :)

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #1211 -: Октомври 23, 2024, 07:35:09 am »
А присадките в същата тая скъпа нафта - те нямат никакъв ефект върху ДПФ-а, така ли?
Да не говорим че има производители като Пежо, Волво, Мазда, Форд, VW и други, дето има системи за "почистване" на ДПФ-а чрез добавяне на специална течност от отделен резервоар към горивото. За Пежо се казва Еолис, за другите марки не знам, може да е под друго име.
Точно заради присадките които се бухат за да "подобрят" качествата на нафтата страдат колите с ДПФ и при такива коли е силно противопоказно да се ползват каквито и да било добавки към горивото. Особено когато се сипват на своя глава от собствениците.

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #1212 -: Октомври 23, 2024, 11:36:36 am »
juliang, добрата присадка е водород, чисти саждите и няма нужда от филтър, плюс това подържа двигателя чист което е по добрата опция за потребителя. Спора ми не беше с теб, а беше за това че понеже сега може да се произвежда соларен ток който просто се губи поради липса на товар, е много по добре да се произвежда този ток и водород с него, с който водород да се обогатяват горивата и тези филтри изобщо да не ги слагат. Виж зареждаш си по добре изгарящото гориво и проблема със саждите приключва без специални гърнета, добавки и масла с ниско съдържание на основи който пък не отмиват нагара и двигателя става вътре черен. Прав си, само проблеми с тези добавки, филтри и всичко е за да не се вземе правилно и генерално решение. Те обогатяват с водород като за целта използват метан, обаче и за това търсят някой който да се жертва и това беше в Русия. Руснаците продавали малко по скъпо тази нафта и рафинериите на запад я смесват с тяхната като добавка я ползват. Смятай колко е ефективно щом може да се обогати горивото толкова много че да го добавиш към калпава нафта и това да се отрази чувствително, ако направо се ползва максимално обогатено гориво резултата ще като полет в Космоса, обаче няма. На Запада проблема е че не искат да направят това нещо, защото ако те го направят ще е безумно скъпо. Те си запушиха веригата за иновации, нови технологии чрез безумно оскъпяване и производството само пуска крака и се мести в Азия. Сега примерно реша да направя нещо ново и стегнем до момента да се финансира с тези програми, сумата ще бъде огромна защото за реалното внедряване едва ли ще има 10-15% от нея, ще има за пчелички, за тревички, за африканци които ще се подпишат с пръстов отпечатък, там ще хванат някой в Африка да удари един пръстов отпечатък че е усвоил огромна сума. Реално 90% от парите ще останат в банките и те ще ги инвестират в Азия пак, защото там в каквото инвестираш вървяло много, 40 години инвестират все в една и съща посока, бях студент когато почнаха преди 90-та година. Вече никой там няма нужда от техните пари, те продават всички видове индустриални продукти и срещу тях получават много повече пари.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #1213 -: Октомври 23, 2024, 11:50:17 am »
juliang, добрата присадка е водород, чисти саждите и няма нужда от филтър, плюс това подържа двигателя чист което е по добрата опция за потребителя.
Айде да потеоретизираме как точно водорода чисти двигателя. Дори за ония машини за водородно почистване имам сериозни резерви, а си представи какво се случва ако добавяш водорода в горивото постоянно (как ще го добавиш и ще го накраш да стои там също ми е интересно).
Начи... имаш въглеводороди и водород, и от другата страна - кислород. Кислорода с кое първо ще взаимодейства? Ами правилно - с водорода. И въглерода за който не е останал кислород ще е повече. Т.е. ще си имаш повече сажди.
Сега ще кажеш "Ма той водорода има по-висока температура на горене, ще изгори саждите"... А конструкторите на двигателя дали са мислили че ще сипваш водород? Дали не са смятали и тествали двигателя само за нафта, и добавянето на водород ще претовари термично клапани, глави, бутала?

И да... кажи какво е това обогатяване на нафтата с водород? Къде мога да прочета нещо по въпроса? Как тоя водород го задържат в горивото?

П.С. И да разведрим малко темата: https://www.letene.com/qatar-airways-%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b0-starlink-%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b5%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%b5/

Цитат
Qatar Airways издигнаха бъдещето на свързаността по време на полет до по-големи висоти, като изпълниха първия в света оборудван със Starlink полет с Boeing 777 от Доха до Лондон във вторник, 22 октомври 2024 г., заявиха от авиокомпанията в изявление за пресата.

И специално за Витко, де преживява кога ще дойдат ония Ф-16 де ги платихме. Скоро, Витко, съвсем скоро: https://daniivanov.blogspot.com/2024/10/f-16-block-70.html
Цитат
Успешен тестови полет на първия български изтребител F-16 Block 70 е бил извършен на 22 октомври 2024 г. в производствената база на "Локхийд Мартин" в Грийнвил, Южна Каролина, съобщи Министерството на отбраната.

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #1214 -: Октомври 23, 2024, 01:04:46 pm »
juliang, първия изтребител, само един със закъснение голямо, те имат проблем с производството очевидно. Важното е да не ни трябват.