За разлика от растенията дори и монокултурни който служат като бели дробове и създават условия за живот и препитание на огромното разнообразие от видове животни и човека, то създадената от човека промишленост и машини са изцяло с негативно влияние не само върху природата не само върху всички останали живи същества но и в най-голяма степен върху самият човек. Тоест ние хората сме си създали собствен капан, система за самотормоз и тихо селективно унищожение на всичко живо около нас. Тази система все повече се разраства. Това е големият проблем! И всичко това бълва денонощно неконтролирано огромни количества отрови и замъръсявания.
колега plcsoft, ме мисля че имаме различие с вас в това ви (общо) виждане. Съгласен съм за порочния кръг във световната система, но не съм писал за това понеже там само ще си хабим думите. Когато говорих за монокултура обаче аз не правих сравнение с други човешки дейности, а със това как природата би използвала
ефективно тази площ, или по-точно как би покрила земята така че да не се вижда чернозем. И точно това събоптимлано използване на почвата и разравянето и всяка година е причинител на нарастващо СО
2 заедно със силното обеззеленяване бладодарение на човешките дейности . С това не казвам че другите човешки дейности са добри, просто поставям под светлина част от човешката дейност, за която не се говори много, а всъщност по определени данни е най-големия замърси тел ( така да се каже ) и със сигурност е най-големия обеззеленител.
Прилагам графиките, от видеото което посочих, които вие явно не сте си направили труда да погледнете.
Забележете натрупването на СО
2 през зимните месеци ( в северното полукълбо ) когато няма достатъчно зеленинка. Януари и Февруари СО
2 се натрупва и забележете какво става към края на Март и Април когато започват земеделските дейности и особено от орането (обръщането на горния слой, които през предната година е натрупал най-много СО
2) и така минаваме през Май, когато започва да се получава баланс между изхвърляното на СО
2 и нарастването на зелената листна маса, и идваме до месеците Юни, Юли и Август когато новата зелена листна маса буквално изсмуква СО
2. Предполагам няма да кажете че през лятото цялата индустрия в северното полукълбо спира да работи, и виждаме как като по-чудо, огромното СО
2, каточели магически изчезва, разбиа се това отчасти се дължи и на абсорбирне от океаните, но те абсорбират през цялата година, а това което се променя основно е че имаме растеж на нова лисна маса, която използва натрупаото през зиамта СО
2 както и огромното количество СО
2 изхвърлено при пролетните земеделски дейности от раздирането на земята, като продукт за своя растеж.
Както казах не отчитане на фактите и повтаряне само на едно и също закостеняло виждане е демагогия или религия и не помага на никой.
Вие споменахте че сте практик а не теоретик, и точно затова ви цитирах цялата тази информация, понеже ние с огляма вероятност световната индустрия няма да я променим, но с личен пример може да засаждаме култури без да орем и да покриваме земята с допълнителни сателитни/спомагетелни култури а не само със моно такива. Точно това можем да направим ( макар че като го направих за първи път, домашната си градинка, като засадих домати директно във тревата, даже и с бурени около тях, съседите ме мислеха за луд, докато не изкарах домати и то без много поливане ) и така може да тръгнем и да правим нещо смислено, а не само да си говорим колко много проблеми виждаме. Или както вие се изразихте:
Който ако щете вярвайте, но влияят на всички нас. Просто някой забелязваме какво става с това влияние, а други се самозалъгват със сладки сънища.
понеже това много хора го виждат и не сте първия нито последния да забележи големите проблеми на индустриалната цивилизация.