.................................
Онези обаче, които знаели и не се страхували, защото нямат какво да губят, се лекували с глад. Който издържал 40 дни /куаранта джорни/, оцелявал. Който се хранел сигурно умирал. Оттам произтича и думата - кУарантина, перифразирано на български карантина или в превод четиридесетина дни.
Това е много интересно...все има какво да научи човек и в напреднала възраст
Аз вярвам в тази теза, понеже за мен доказателството е в...самите корени на думите! По същият начин, по който (пак в Италия) е било известно лечението против ухапване от отровен паяк - отровеният е трябвало да играе танца "
Тарантела" часове наред, за да оцелее! В същност, танцът е бил много динамичен и ускорявайки по този начин пулс и "високи мускулни обороти", човек е ускорявал неимоверно метаболизма си, което е водело до много по-бързо разграждане на отровата - ефектът от нея не е успявал да "настигне" и изпревари метаболичните процеси!
В последствие "тарантела", погрешно заема името на друг подраздел паяци, които, макар и страховити на вид, (
тарантУла) далеч не са толкова отровни като "Черната вдовица" (която е основният виновник за този вид тежки отравяния)!
locco, такива "перални" народът е кръстил
тепавици! Предназначението им е да изпират
НОРМАЛНИТЕ замърсявания от органичен произход, които са най-често срещани в бита на едно семейство!
Именно, поради промяната на повърхностното си напрежение, водата варира в способността си на РАЗТВОРИТЕЛ!
Това, разбира се е в определени граници, тук Юлиан отново изпада нарочно в крайности, но не от любов към истината, а заради нуждата от извратено удовлетворение, целящо нечие "разобличение", което (строго според мен) граничи с психопатология (мое мнение, нищо целящо обидна класификация)!
Нормално е обикновените (природни) процеси да не се справят с много от съвременните изкуствено създадени замърсители на материи (че и на съзнание тук-там). То е все едно да си авиоинженер, проектирал десетки самолети и да те обвинят, че не можеш да...левитираш?
Юлиане, ти очакваш (като потвърждение, което би те убедило в нещо) някакво ЧУДО, едва ли не? Хората ти казват - тепавицата е факт, просъществувала е стотици години (Локо просто не е запознат в детайли), смяташ ли, че дрехите са се прали чрез магия или самовнушение?
Ти самият ходил ли си на тепавица, да си изпереш един...китеник примерно?
Нормално е да приемеш фактите, вместо да търсиш под вола теле!
За да не съм голословен, предлагам следния експеримент:
Слагат се две чаши вода - обработена и необработена (еднакъв обем, от един водоизточник и с еднаква температура-20 градуса), в тях се прави опит за разтваряне на еднакъв обем(чаена лъжичка)...свинска мас, примерно, с еднакви бъркалки, с еднакъв брой разбърквания!
Снима се резултата и се поства тук! И без "ама...то е нагласено" и прочее глупости?
Желаещи има ли?