Според събраните досега данни и разкази на очевидци, смъртността от този вирус е малко по-голяма, отколкото смъртността при грипа... Трепе главно възрастни хора и такива с хронични заболявания и отслабен имунитет, за които здравето от години е едно много крехко равновесие, което вирусът явно събаря. Всичко останало са някакви спекулации и раздухваници, на които човек с всичкия си дори не би трябвало да им обръща внимание.
Вчера говорих (по съвсем друг повод) с приятел, живеещ от много години в Милано, който споделя, че конкретно там историята е страшно преекспонирана и политизирана, с цел отклоняване вниманието на обществеността от предстоящи избори, референдум или нещо такова, което на властите хич не им отърва да се случи. Той лично не познавал нито един болен - нито директно, нито "познат на познат", макар че според световните медии там "всичко гори" и едва ли не всеки, което през последните 2 седмици е бил там се води заразен...
Дали да се опасяваме за нещо - от нас си зависи. На мен ми е весело, че поне тоя път хлорът в софийската чешмяна вода, срещу който всички постоянно роптаят, ще се окаже положителен герой и ще ни предпази поне от заразяване чрез водоемите... (Водоемите и подпочвените води са били основен източник на заразяване по време на световните епидемии от чума и холера през средновековието, а и преди това).
Не мисля, че в България заболяването ще намери някакво особено разпространение. Може би единични случаи на пътували насам-натам - да, но за да се допусне масово разпространение смятам, че хората са достатъчно информирани и отговорни за да му се противопоставят адекватно.