Кой го е засякал и кога? Някаква достоверна информация? Но не от разни жълти сайтове и вестници.
Няма да ти давам примери за жокер, защото всеизвестна е манията на мнозина да атакуват конкретния пример, оставяйки принципно разглежданите въпроси на заден план! Голям човек си, търси и ще намериш! Сега поне информация (и дезинформация) - бол, не като преди 30 години, само да умееш да отсяваш
Добре де дефинирай го това време най после, канавата по която се разгръщат процесите какво представлява, гума, дърво, лист, маса, хайде опитай да дефинираш това понятие, че на всичкото отгоре тече като от река, пак във времето от минало към бъдеще.
Колкото и да се опитва ЧОВЕК да дефинира понятието
време, няма да успее да го направи точно, изчерпателно и докрай вярно! И това е точно защото човешкият мозък разсъждава чрез него! Не може да се формулира точно (както съм подчертавал и преди)
нещо като крайно понятие, когато самото
нещо служи за един от компонентите при мисленето, създаващо формулировката!
Давам пак същия пример:
Скорост на времето е понятие лишено от логика, защото
скорост е изминато разстояние за единица време! В случая е "изтекло време за...единица време", което е абсурдно! Не може да се дефинира нещо чрез самото себе си, като го ползваш за отправна точка в дефиницията!
И въпреки това изразът
"скорост на времето" се използва масово, понеже нямаме понятия, които биха отговорили адекватно на определение за "концентрацията" или "разреждането" на времето!
Ако чета книгата отзад напред, мозъка ми няма да получи никаква информация, но не защото не може да я анализира, а защото ще липсва информацията, буквосъчетанията няма да носят никаква информация, все едно да ми четеш редовете които са написани в обратен ред.
Май не си вникнал в това:
Ако четеш книга отзад - напред, да не би до теб да достига по-малко или по-различна информация от тази, която е заложена в думите на книгата? Не, информацията ще е същата, просто няма да може да я анализира и систематизира разумът ти! Но това е проблем на мозъка ти, не на информацията.
Информацията
няма да липсва! Ще липсва само способността ти да я обработиш, понеже ще си лишен от
хронологичността (подредбата), която е производна на времето и чрез която мислиш! Иначе - всяка буква, запетайка, интервал ще са си там, нищо няма да липсва! Защото, ако успееш да наизустиш 5 или 1000 изречения, прочетени на обратно и след...20 дена (примерно) ги запишеш в обратен ред, ще видиш, че информацията (в удобен за теб вид) си е там!
Процесите, събитията, обектите, не са фикция на мозъка, те му въздействат и от това мозъка получава сетивна информация за заобикалящата действителност...
Не, не са фикция, точно това искам да ти кажа!
Но...
биха били фикция, ако самото време е фикция!
...въпросът е какво би станало ако няма паузи, пустоти, помежду отделните събития изграждащи един процес...
Ами то...паузи
няма (самото понятие "пауза" също е... интервал от време)! Какви са паузите в процеса на стопяване на кубче лед?
...просто мозъкът няма да може да различава отделните кадри и по този начин няма да може да асимилира процеси, събития, обекти, всичко ще стане една каша размитост неподлежаща на анализ, познавателност, когнитивността ще изчезне..
Да, точно така е! Нали това казвам и аз? Примерът с обратното четене е показателен! Но не знам дали сам разбираш, че това не е в подкрепа на теорията за "фиктивността" на времето?
Ако времето не съществуваше, нямаше да има осъзнаване и възприемане на каквито и да било процеси!
Няма как мозъкът да си е "измислил" сам понятието
време, че и да го е създал сам това време, за да разсъждава чрез него!
... действителността без време и пространство ще се размие подобно на суперпозиция от вълни, но няма да изчезне заедно със пространството и времето.
Действителността няма да изчезне! Само ще "загуби смисъл" (пак нужда на разума -
смисъл). Информацията си е
информация, без да и пука дали има
смисъл за някого!
И ако нечий разум успее да "заработи" извън времето, той ще може да наблюдава различните стадии на даден процес като на стоп кадър!
Процесите в никакъв случай не са фикция, защото ги наблюдаваме навсякъде около нас. Фикция са отрязъците, с които ние ги отчитаме, а реално погледнато всъщност няма никакви отрязъци (наша измислица).
Именно това твърдя и аз! Процесите не са фикция! Ако времето в абсолютна стойност беше фикция, то тогава и процесите щяха да са фикция (плод на разума ни).
И тъй като процесите са си реално съществуващи, следва, че и времето е реално!
Да кажеш, че има процеси, но няма време е същото като да кажеш, че има скорост, но няма време!