Атос, казваш същото, което и аз, но с твои думи, в крайна сметка дефиниращи същото:
Осмисли следното:
Само че...това време, не е онова време, за което говори Майсторът, а е времето в абсолютен смисъл, без което ПРОЦЕСИ няма как да има! И то не зависи от ничий разум!
- и неговата метаморфоза:
"В Природата БЕЗ Разум - време НЕ съществува - съществуват Процеси" -
Процеси в абсолютен смисъл, без които, няма как да има понятие (в нечий Разум) за ВРЕМЕ...Процесите са си Процеси... тях ги има и без наличието на Разум!
За да могат обаче да се ОСМИСЛЯТ тези Процеси - осмисля Разумът! - същият НАБЛЮДАВАЙКИ (примерно) в рамките на 30 обиколки около Слънцето, че се случват сходни по природа и приблизителни по дълготрайност (например) Сезони - пролет, лято, есен, зима ....
И хоп! - Разумът дефинира тези 30 Обиколки около Слънцето като "време от 30 години"... ама понятието "година" е ПРИВНЕСЕНО - като ЗНАК обозначаващ "ОБИКОЛКА" (процес) на Земята около Слънцето.
Изключи от "формулата" Разума, и ще останат само ОБИКОЛКИТЕ НА ЗЕМЯТА ОКОЛО СЛЪНЦЕТО.
Това е, което аз казвам... остават само Процесите, независими - в абсолютен смисъл - от Разума.
Иначе, (не!) на всички ни е пределно ясно, че Разумът работи, ЧРЕЗ ЗНАЦИ, ФИКЦИИ, БУКВИ, ЦИФРИ, СЕЗОНИ, СКОРОСТИ, ТЕГЛО и пр. НО И ИМЕННО ЧРЕЗ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ФИКЦИИ, ТОЙ ОПОЗНАВА ПРИРОДАТА...
... ЧРЕЗ СВОИТЕ ФИКЦИИ... една от които е и фикцията за ВРЕМЕ...
ами... резни я, пуста му и глава, на горкия човечец, и ще видиш (не само ти), че ВРЕМЕТО - във всякакъв смисъл - за съответния вече НЕ СЪЩЕСТВУВА.
Няма глава, няма Мозък, няма Мисловност, няма Разум - и съответно НЯМА ВРЕМЕ!
Така дефинираме, че само Осмисляната ПРОЦЕСУАЛНОСТ можем да наречем "време" ... "time","temps","tempo", "zeit" и пр. думи... а думите са само и единствено ЗНАЦИ... СЪЗДАДЕНИ ОТ РАЗУМ... махаш Разума, и Знаците изчезват, изчезват Обозначенията... изчезват и понятията, вкл. и това за Време...
И ОСТАВАТ ПРОЦЕСИТЕ, СТАВАНИЯТА, ВЗАИМОДЕЙСТВИЯТА, СЛУЧВАЩИТЕ СЕ НЕЩА, ОСТАВА ПРИРОДАТА (КОСМОСА, ЗВЕЗДИТЕ, СВРЪХНОВИТЕ)... ОСТАВА ВСИЧКО ЖИВО И НЕЖИВО...
Понятието за ПРОЦЕСУАЛНОСТ е СЛЕДСТВИЕ на наличието на Разум.
Не може да се твърди, че "понятието поражда Разума", а обратно: Разумът поражда Понятието.
Излишно е, да се дават примери с "усещанията" на някои Животни за "време", защото от "усещания" до "ПОНЯТИЯ" има огромна разлика, да не говорим, че никое от съществуващите (вкл. изброените някои) животни, няма как да ни е обяснило - ЧЕ ИМА ПОНЯТИЕ ЗА ВРЕМЕ... ТОВА, КАКВО НИЕ НАБЛЮДАВАМЕ - КАТО УСЕЩАНЕ ЗА "ВРЕМЕ" при животните, си е само наше ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ...
Понятието за "понятие" е плод на Висша нервна дейност, която ние дефинираме като Разум. Естествено, че всички животни с наличен МОЗЪК имат някаква подобна на мисловност ФУНКЦИЯ. Това обаче не ги прави Разумни.
И... за да говорим въобще за Разум, трябва да сме наясно с всичките му характеристики, качества, способности... а не просто да спираме в заключенията си до "усещания"...
Не само ПАМЕТ е необходима на Разума, ЗА ДА ОСМИСЛЯ, ТРЯБВАТ МУ И МНОГО-МНОГО ШИРОК НАБОР ОТ ЗНАЦИ, ЗА ДА МОЖЕ ДА НАДРАСНЕ РОЛЯТА НА ОБИЧАЕН НАБЛЮДАТЕЛ (регистратор)...
Вярно е, че при не само изброените животни, но въобще при всички ИМА НЯКАКЪВ СПЕЦИФИЧЕН НАБОР ОТ "знаци", но при никое от познатите ни - от Амеби от Примати, Наборът от Знаци не е толкова широк, както при Човека (Разума)...
И май, в името на "спор до дупка", ще ме караш да дефинирам вече не "Що е време?", а "Що е Разум"...
Иначе, на мен ми е ясна работата с "времето", ама ... цял един живот нямам в повече, за да се занимавам да я обяснявам!