Да ме извини VITAN, но ще отговоря на Bat_Vanko за да се уточним окончателно.
Вярно е това, че в началото на полета първото гюлле предава енергия и на другите гюллета в ракетата. Но аз наблягам на друго, което смятам за по-важно. Нека, както казва Bat_Vanko, да взривим бомба в ракетата за да я задвижим. Има обаче значение с каква скорост се движи ракетата по време на този взрив. Ако е неподвижна на старта и бомбата гръмне с някаква енергия, то ракетата ще придобие съответно някаква енергия. Но ако ракетата се движи с някаква скорост и бомбата гръмне пак със същата енергия, то това ще доведе до много по-голям прираст на енергия за ракетата в сравнение с първия случай. С други думи, КПД-то при втория случай ще е по-голям и ефективността от взрива ще е по-голяма. При това, теглото на бомбата може да е много малко и съответно енергията за ускоряване на самата бомба до скоростта на ракетата преди взрива ще е пренебрежимо малка спрямо енергията на ракетата. Просто подчертавам, че КПД-то на горивото зависи от скоростта на ракетата. Ако ракетата има само един литър гориво и се движи със 100м/с., като го изгори, ще получи един прираст на енергия със съответното КПД, но ако пак има само един литър гориво и се движи с 1км/с., то тогава ракетата ще получи много по-голям прираст на енергия и КПД-то на този един литър гориво ще бъде много пъти по-голямо. Така че, КПД-то може да достигне огромни стойности, толкова големи, че дори имам съмнение, че ЗЗЕ ще се наруши не за друго, а понеже събитията се разиграват в две отделни координатни системи. Едната координатна система е тази, свързана с ракетата и спрямо която става изгарянето на горивото, а другата координатна система е тази, в която отчитаме скоростта на ракетата и в която ще се извършва полезната работа. Нищо чудно тази работа да се окаже по-голяма от енергията на горивото. Самият аз съм много любопитен да разбера дали потенциалната енергия Ер на ракетата в орбита е равна или по-малка от енергията на използваното гориво. Но няма да се очудя ако Ер на ракетата е по-голяма от Е(вложена) чрез горивото, т. е. ако ЗЗЕ се наруши поради двете координатни системи, които използваме. Ер на ракетата се отчита спрямо Земята, а Е(вложена) се отчита спрямо ракетата.
п. п. СОР-ът е измислен от енергийните конспиратори за да въведат простолюдието в заблуждение, че няма КПД>1. В самото съкращение КПД се акцентира върху полезността, т. е. делим полезното на вложеното и виждаме ефективността. Така че, при климатиците делим полезната топлина, която получаваме, на вложената електроенергия за компресора и получаваме КПД = 3. Ако същата електроенергия вложим в електрически реотан, ще получим КПД = 1. Коефициентът на полезност така се смята - гледаме дали сме получили повече отколкото сме дали. И ако е повече, това в повечето се смята за СЕ. Няма нужда да го осуквате по килифарски, вече много хора знаят какво е СЕ и тези хора ще стават все повече - живеем в интернет пространство, информацията е навсякъде.
epwpixieq-1, ако имаш време сметни потенциалната енергия на истинска ракета в орбита и виж колко гориво е изгорила - това наистина ще е интересно. Иначе темата с гюллетата вече я изчерпахме и на хората им омръзна да я четат.
А иначе е ясно, че се взема енергия от по-бавното гюлле, той и климатикът взема енергия от по-студения въздух. И какво от това? Ние гледаме какво сме получили и какво сме дали, т. е. КПД-то. Не се интересуваме от изстиналия въздух и от по-бавните гюллета, за които вярно, че сме вложили енергия преди това, но може така да ги изстреляме от ракетата, че тяхната скорост да стане нула. Примерът с гюллетата е даден само за онагледяване на формулите. На практика в други устройства, в това число електрически, има само аналогия на формулите и съвсем нямаме нужда да пренасяме гориво до ускорената ракета. Няма нужда повече да я дъвчем тази тема.