Дядо ти е бил свестен човек и се е борил с фашизма.
Що за внук си ти, дето го било срам от това, че дядо му се борил с чумата на 20 век, която е заразила в пълна степен САЩ и сега тази чува взима своите жертва в целия свят.
Дали па аз нямам малко по-ясна представа за заслугите на дядо ми за краха на фашизма?
И пак ти намеквам нещо - много по-навътре в кухнята бях през 80-те години... имам прекрасен поглед от първо лице как действаше системата по това време. Някой ден ако се случи така, че седнем на маса - аз на по бира, ти на сок от цвекло - ще ти разправям как се посрещна 10-ти ноември някои ведомства.. голям цирк беше, кофите горяха няколо дена, някои индивидууми се чудеха къде са им служебните оръжия и дали да ги вземат у дома или да се гръмнат още на бюрото с тях...
Имаше спешни събрания където да ни обяснят точно какво виждаме и че не е точно това което виждаме... решението за свалянето на бай Тошо беше взето около 15 часа, а работното време беше до 17... два часа изпълнени с нещо неописуемо
Дори и 35 години по-късно мога да кажа, че това беше едно от най-щурите ми преживявания в живота...
После дойде края на работния ден, отидох на среща с един френд от казармата, бъдещ (а вече мастит) адвокат с който си пиехме по едно джинче с тоник след работа на "бурканите" на НДК, младежа още не беше чул новината, а там имаше телевизори... викам му "Свалиха бай Тошо преди няколко часа", а оня не вярва, цял час мисли че го будалкам... и кат го казаха по телевизора... оня само дет не се свлече на земята
П.С. На тайно място се пази служебния Валтер на дядото... намерихме го случайно, стария просто не го беше върнал като се е пенсионирал. Не Макаров, а германски, дори бих казал "фашистки" Валтер от 30-те години... за съжаление патроните вече са скапани, а нови не ща и да се опитвам да търся... не ми се влиза във филми с полиция... интересно ми е дали все още някой може да проследи това оръжие?