Обясни ми нещо... ОК, Нигер изгонва всички западни инвеститори. И после? Дали Нигер има и една занаятчийска работилница, която мжое да прави дори сапове за прави лопати? Откъде ще купува минно оборуване? Смяташ че САЩ и Франция ще са щастливи да им го продават след като са ги изхвърлили като кучета от Нигер?
ОК, майната му на това. На кого ще продават добития с кирки и лопати уран? Директно пак на същите САЩ и Франция? Неее... ще правят врътки през посредници, както правят в момента Русия с нефта и западните автомобили. И в кого ще остане лъвския пай от сделката? Ако си мислиш че в нигерския народ - много се лъжеш. Той пак нищо няма да види. Парите е потънат нечии джобове. Да, вероятно (ама изобщо не е сигурно) няма да се тия, в които сега отива, ще са в нечии други. Но от това Нигер няма да стане по-богата държава.
Проблемът е, че народа в Нигер не смята тези от запада за инвеститори, а за такива, които го ограбват. И може би е решил, че е по-добре да не получава нищо, отколкото да получава трохите, които му се подхвърлят. Може би правото на избор и самостоятелна политика за тях е по-важно, отколкото нищожната печалба, и те са готови да поемат този риск, дори и накрая да се окаже, че ще останат с пръст в уста.
САЩ и Франция са ги изхвърлили като кучета, защото и те са се отнасяли с народа в Нигер като с кучета и са им предлагали огризки, след като те са получавали лъвския пай. Явно чашата е преляла, та се е стигнало до това. Няма дим без огън.
Не мисля, че само САЩ и Франция имат минно оборудване. Все ще се намери кой да им го продаде или да го купят чрез посредници. Когато има търсене, има и предлагане.
Четох някъде /но не съм сигурен дали си спомням добре, може и да се лъжа/, че Русия ще помага на Нигер в ядрената енергетика. Може би ще използват урана за производство на електроенергия и ще я продават /нямам представа къде, но това е един вариант/. А ако предлагат урановата руда на по-изгодна цена от другите продавачи, все ще се намери купувач. В момента САЩ е наложила толкова много санкции на Русия, че е трудно да се изброят, но все още купува уран от Русия и не го е включила в санкционния списък. Явно имат огромна нужда от урана, та все още не са го включили в списъка със санкциите.
Надявам се и народа на Нигер да се облажи от печалбите от продажбата на урановите руди, но и аз силно се съмнявам в това.
Но въпреки това за народа в момента от първостепенно значение е да изгонят натрапниците. Поради тази причина са се обединили толкова много хора.
Втория въпрос - Нигерия има нефт и газ. Строеше планове да транспортира тез прдукти през тръбоворпводи до Европа, където можеше да получи добри пари за стоката си. Обаче съседа Нигер в момента казва "Абе, комшу... ние сме независими, това де беше решил да изкараш некой лев няма да стане". А познай колко щастливи ще са нигерийците от постъпката на съседите си.
Нали Шеврон оперира в Нигерия и надали тръбопровода ще е нигерийски. Най-вероятно Шеврон е инвестирал в това начинание и наистина няма да му хареса обрата, който настъпи в Нигер. Пък и тук вече ще има конфликт на интереси, защото нали новата власт в Нигер е проруска. Може би поради тази причина спъват проекта.
Но Нигер има 10% дял в тази сделка, така че може да се възползва от това все пак. Или може да ги шантажира за по-голям дял в сделката. Знае ли човек какво ще им хрумне.
Трето - потоците бяха взривени, нигерийския тръбопровод все още не е просторен. Европа замръзна ли? Защо тоя пич на видеото смята че тази зима нещата ще се променят?
Доста от тези коментатори спекулират, затова аз вече не обръщам внимание на такива громки твърдения. Нито Европа замръзна, нито на Русия свършиха мунициите. Както се казва: "Поживем - увидим".
Четвърто - Украйна явно решава, че щом тя няма да изнася храни, няма да позволи това и на Русия. Поне не и през Черно море. Зърнената сделка се разпърдя. Предполагам че и Турция вече й е ясно, че зърно няма да може да препродава, без да я освиркат. Сега от кой тия сичките свободолоюбиви негра ще купуват жито? Кажи ми някой производител и износител на жито, който няма да е засегнат от тия простотии де ги правят и ще им продаде и една паница жито? И к'во ще ядат? Уран и газ ли? Или ще продават уран и газ на Русия, щот тя си няма, па и плаща в свръх конвертируема руска рубла?
Тук нямам представа как ще се развият нещата. Но ако Русия не изпълни обещанието си, ще загуби влиянието си и положителното отношение в Африка, а надали тя иска това да се случи.
Досега Африканските страни са получили до 3% зърно от Украйна, при положение, че трябваше износа да се насочи основно към нуждаещите се страни. Това беше подигравка с целите на инициативата. Нали зърнената сделка се състоя, за да се помогне на гладуващите страни, а то какво стана?.... Само 3% за тях. ООН въобще не ги эбэ /извинявам се за израза/ за гладуващите страни явно.
П.С. За това нямам обяснение, няма думи, нямам... абе нищо нямам: https://t.me/dpol_un/612Ще е доста интересно събитие... Намерих инфото след като бях написал тоя ферман, но предполагам че ще стане въпрос точно за това - ватенките ще плачат че милиони африкански деца ще останат без храна...
Тези милиони африкански деца са от дълго време без храна, защото /уж/ ООН и разни други благотворителни организации им "помагат". То се видя колко им помогнаха с тази зърнена сделка - едни мижави 3%.
Най-добре е ООН и СЗО да се разпуснат /разпаднат/. Тъй и тъй няма никаква полза от тях. Те просто са параван за задкулисните игрички на определени играчи.