Ти да видиш! И как стигнахме до тоя извод?
VITAN, от малко време сте във форума, въпреки огромното количествто кометари, за да разберете защо съм достигнал до този извод. С няколко думи, понеже съм прочел и разбрал много относно това което Тесла е постигнал. Трябваше ми 3, последователни прочитания на "Colorado Springs Notes 1899-1900" за да разбера какво всъщност Тесла е правил. И това не са глупостите които се пишат по нета. "Colorado Springs Notes 1899-1900" са личните записки на Тесла за опитите му докато е бил в Колорадо, и въпреки разпространеното мнение, той не е изобретил еднопроводното предаване на електрически вибрации докато е там, той е забелязал ефекта в лабораторията си на Хътзън Стриит в Ню Йорк, но в Колорадо той отива за да разбере напълно феномена и да го оптимизира.
Вземете отделете време и прочетете неща директно написани от Тесла, най-малко това:
https://teslauniverse.com/nikola-tesla/articles/true-wireless ( но препоръчвам силно Colorado Springs Notes 1899-1900, и особенно в оргинал на Английски, понеже съм виждал превод които показва много сериозно недоразбиране на материала) , и тогава (може би) ще разберете какво съм разбрал.
Какви глупости дрънкате, няма такова понятие еднопроводно предаване на енергия, може безжично, но не еднопроводно.
Тук имате мното сериозно недовиждане. Не казвам че бъркате, понеже докато не се осъзнае феномена, е просто недоосъзнаване на физическата реалсност. Феномена е не само в елктродинамиката но и в стандартната физика. Ето ви основен пример:
Представете си голям балон заързан в единия край на тънка тръба, като балона, и трабата, са пълни с въздух, който създава нялягане в
затворената ситема. В другия край на тръбата иаме помпа която ритмично подава и отнема определено количество въздху и така прави балона от другата страна да се свива (сравнително минимлно) и изпълва. Ясно е че през тръбата ще имаме предаване на въздушни вълни (на компресия). Сега правиме отвор, например към края на тръбата къдео е балона ( въпреки че отвора може където и да е по тръбата ), и хреметично свързваме малко бутало. към отвора. Предполгам на всеки е ясно какво ще започне да прави буталото.
Този пример е абсолютната класика за предаване на енергия по "един проводник" ( тръбата ), въпреки че има исторически много други:
https://www.lowtechmagazine.com/2013/02/the-mechanical-transmission-of-power-jerker-line-systems.html. При електродинамичните системи, роята на балона играе сравнително голям ( в сравнение с околната среда ) капацитет. Между другото, точно такова, еднопосочно предаване на енергия ( на електродинамичен принцип ) съм демнострирал, и показал в експеримент, и видеото на който бях поместил във форума. Там, на единия край на проводника имаме метален диск (от спирачки ) а на другия край имаме намотка и завърщваща капацитивност ( полирана метална топка ). Като между тези два края е свързва кушка ( а нажежаема нишка ) която свети, точно поради люшкането на енергия в еднопроводната система, съпоставимо с люшкането на въздух, както при тръбата.
Пример антена на излъчвател, антената е един проводник, ако включиш консуматор "еднопроводно" консуматора ще работи, но в действителност пространството в което антената излъчва е вторият проводник.
Тук давате правилната, и стандартна, интерпретация на електродинамичния вълнов феномен, но това което не се разбира е че въздуха не е проводник, той си е диелектрик, които само затвяря веригата, както прави един кодензатор ( отново диелектрик ). И през него (въздуха, диелектрика) енергия не може да се предава без да има огромни загуби. Енергията основно се предава през Земната кора. Всъщност електростатичните вълни през диелектрика още се знаят като (по)"ток" на Максуел, които изобщо не трябва да се бърка съ това което се знае като "стандартен" ток.
Земята все едно е един (много добре проводящ еднопроводното електричество) метален глобус или малко метално топче съчма с ниско омическо съпротивление т.е. идеален проводник, почти без загуби се предава енергията през Земята в която и да е точка на земного кълбо. земното по принцип на еднопроводно предаване на енергията,
Браво alvion, най-малкото знаете откъде да получавате правилно познание. Продължавайте в този дух. В общи линии е точно така, но по скоро това е така за Земната кора, понеже никой не може да каже как се разпространяват вълни в течна магма.